Си Дзипин нахока Трюдо на срещата на Г-20 в Бали

Канадският премиер разкрил детайли от разговорът им
17 ное 2022 10:06, Нели Христова
39
Си Дзипин нахока Трюдо на срещата на Г-20 в Бали
Снимка: БГНЕС

Китайският лидер Си Дзинпин нахока Джъстин Трюдо, след като канадският премиер издаде подробности от срещата между двамата, дни след разговорите им на срещата на Г-20 в Бали.

Президентът Си каза на канадския премиер чрез преводача си, че това е неуместно и го обвини в липса на "искреност".

Той вероятно е имал предвид съобщенията, че Трюдо е обсъждал предполагаем китайски шпионаж и намеса в канадските избори по време на заседанието. Разговорите, които се проведоха при закрити врати, бяха първите за двамата от години.

На кадрите, заснети от журналисти на вече приключилата среща на световните лидери, президентът Си и Трюдо стоят близо един до друг и разговарят чрез преводач.

"Всичко, което обсъждахме, изтече във вестниците и това е неуместно", казва китайският лидер на Трюдо на мандарин. Камерата улавя рядък откровен момент на президента Си, чийто образ обикновено е внимателно подбран от китайските държавни медии.

След като се усмихва и кимва с глава, канадският премиер отговоря, като казва, че "в Канада вярваме в свободния, открит и откровен диалог и ще продължим да го правим."

"Ще продължим да работим конструктивно заедно, но ще има неща, по които не сме съгласни“, добави той.

Преди Трюдо да успее да завърши, президентът Си прекъсва колегата си и го моли първо да "създаде условията" – накрая стиска ръката на Трюдо и се отдалечава.

Краткият, но показателен обмен подчерта напрежението между Китай и Канада, което се разраства след задържането на изпълнителния директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу през 2018 г. и последвалия арест от Пекин на двама канадци по обвинения в шпионаж. По-късно и тримата бяха освободени.

Но напрежението наскоро се възобнови след арестуването на Юешън Уанг - служител на обществените услуги в Hydro-Quebec, който също беше обвинен в шпионаж.

Уанг "получи търговски тайни, за да облагодетелства Китайската народна република, в ущърб на икономическите интереси на Канада", се казва в изявление на канадската полиция.

По това време Трюдо и президентът Си бяха на срещата на Г-20 на индонезийския остров Бали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
7
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 година
Мъдрата китайска *** и сополивия канадско-френски макак.
31
1
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
До ГЛУПОСТИ 31На следващата среща може съвсем свободно и откровенно да проведе диалог как се справя жена му в леглото и в кухнята!
30
6
 
51
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 1 година
че "в Канада вярваме в свободния, открит и откровен диалог и ще продължим да го правим."Я кажи сега открито и откровено кой гръмна тръбите на газа за Германия.Само няма да са прайш че не знайш
29
11
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разговорите, които се проведоха при закрити врати, бяха първите за двамата от години и най-вероятно - последните. Същият кален-гендърски номер направи Микрон на Президента Путин преди месеци. Прикриващи се зад свободния, открит и откровен диалог подлеци, сър!
28
11
 
34
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Ехххй много им се събра на либераслъка... То не неха украинските ракети, загубите на Конгреса, а сега и китайците унижават знамето им дето ходи с шарени чорапи, за да покаже, че подкрепя многообразието. Мъка либерална мъка
27
4
 
27
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Трюдо са местния васал в Канада ... Я си сметнете баща и син колко време управляват и дали не печелят с манипулации. След това почнете да сравнявате с други известни дълго-управляващи и ще се види ясно колко малко са разликите.
26
35
 
11
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Някой да каже на жълтуркото, че в Китай има цензура, а ние можем да си казваме всичко. Аман от диктатори
25
37
 
12
 
! Отговори
1 преди 1 година
Какво е нахокал тоя жълт комунист като зависи на 100% от запада?
24
8
 
28
 
! Отговори
на наглосакси преди 1 година
не се вярва.
23
3
 
7
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 1 година
Warnings about terror with BLACK DEATH MASS MURDERERS AND KILLERS ANTI GREAT BRITAIN...Experts must to see the new Prime minister !За експерти срочно да се направят тестове през сателити на острова с столица ЛОНДОН.Виждат се милиони масови убиици. ОКОЛО РИШИ СУНАК на срещата в БАЛИ се вижда отново ясно черна сянка на "ДУША НА черен МАСОВ УБИЕЦ'.Подобна високо активна се вижда на видео репортажи от Лондон преди назначението..Warnings about terror with 5G black death and cancer digitalization
22
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а пУТИН НЕ СМЕЕ ДА КАЖЕ НИЩО СРЕЩУ СИ. ЩОТО МУ Е ВАСАЛ!
21
31
 
8
 
! Отговори
Grom преди 1 година
От коментарите може да се направи обосновано предположение, че мнозинството българи искат с Китай и Русия в Азия и техните съюзи. Голяма любов към диктатурите, докато ти си лещуниш на свобода и хейтиш западните ценности за прекалено либерални.
20
0
 
9
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
N eli Xristova, слаб 2 по граматика...
19
0
 
9
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
***, слаб 2 по граматика...
18
2
 
19
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
Ех Канада, ех Канада...
17
7
 
62
 
! Отговори
Сунак се надяваше преди 1 година
като малко момченце да се срещне със Си. И той нареден до всички там, с леко влажни очи и стаено желание. Си се срещна с всички, но със Сунак Китай канселира срещата в последния момент. Медиите на острова се чудиха как да извъртят нещата. Било заради ракетата в Полша. Хахаха А може би е заради това че на тоя му беше голяма устатата до онзи ден. Китай бил враг номер едно, не знам си кво си. Като е така, стой си на острова мойто момче. И си гний.
16
4
 
52
 
! Отговори
Долу саш преди 1 година
че канада си е 51 щат. Като говориш с Трюдо все едно говориш с цру и Байгън едновременно.. Над 50 пр от едрия бизнес в Канада е щатска собственост
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правописна грешка в подзаглавието още, какво да ги четем тия неграмотници. Пълният член не се слага навсякъде.
14
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците имат чест, за разлика от запдните си (колеги в кавички) :D
13
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми Трюдо е в шоубизнеса, Си е политик, що му се връзва. С комиците трябва да се внимава - справка Украйна, България, Италия има и още.