Християните в Англия и Уелс вече са под 50 процента

Намалява делът на хората, отговорили при преброяването, че са бели
29 ное 2022 20:48, Елка Василева
127
Християните в Англия и Уелс вече са под 50 процента
Снимка: архив, БГНЕС

Две от съставните области на Великобритания - Англия и Уелс, регистрират продължаващ спад в дела на населението си, идентифициращо се като "бяло", а по-малко от половината от хората там се самоопределят като християни, показват най-новите данни от миналогодишното британско преброяване на населението, цитирани от Ройтерс.

Делът на хората в двете области, които са отговорили, че са бели, през 2021 г., е спаднал до 81,7 на сто в сравнение с 86 на сто при предишното преброяване - през 2011 г. Същевременно британците от Англия и Уелс, описали етническата си принадлежност като азиатска, азиатско-британска или азиатско-уелска, са се повишили до 9,3 на сто спрямо 7,5 на сто през 2011 година.

За същия период населението на двете британски области, описващо се като "черни, черни британци, черни уелсци, карибци или африканци", се е увеличило до 4 на сто, при дял от 3,3 на сто отговорили по подобен начин преди десетилетие.

Британската Национална статистическа служба заяви, че промените в етническия състав отразяват "различни модели на остаряване, раждаемост, смъртност и миграция" и вероятно промени в начина, по който хората се самоопределят.

Също така данните сочат, че за периода 2011 г. – 2022 г. е имало особено рязък спад на дела на населението на Англия и Уелс, които се опитват като християни, съответно от 59,3 на сто до 46,2 на сто.

Голямо увеличение също е отбелязал и делът на хората, които не изповядват никоя религия - от 25,2 на сто през 2011 г. до 37,2 на сто през 2021 година.

След християнството (46,2 на сто), втората най-разпространена религия в Англия и Уелс е била ислямът (6,5 на сто, или с 1,6 процентни пункта повече от 2011 г.) следвана от хиндуизма (1,7 на сто), сикхската религия (0,9 на сто) и юдаизма (0,5 на сто).

От хората, които са се определили като "бели", тези, които също е заявили, че са "англичанин, уелсец, шотландец, северноирландец или британец", са намалели до 74,4 на сто през миналата година, докато преди десетилетие са достигали 80,5 на сто.

Сред хората с азиатски етнически произход броят на индийците, пакистанците или бангладешците е нараснал между 2011 и 2021 г., докато делът на хората с китайски произход е останал стабилен. По-малко чернокожи описват себе си като хора с карибско потекло, докато най-много от тях са казали, че имат нигерийски, сомалийски и ганайски произход.

Лондон остава най-етнически разнообразният регион в Англия и Уелс. Едва 36,8 на сто от жителите на столицата се описват като "бели: англичани, уелсци, шотландци, северноирландци или британци", докато през 2011 г. този дял бе 44,9 на сто.

Данните от преброяването на Великобритания не са налични, тъй като правителството на Шотландия отложи преброяването с една година заради пандемията от коронавирус.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След още 50 години, ще видим полуесеца като част от Британското знаме... и напълно заличаване на тази нация.
67
5
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
На този остров,населен с инцести,няма християни.
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зашо трябва да ме интересува това?
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е значи всичките приказки за претопяване са гола вода.Фейкове.
64
3
 
7
 
! Отговори
бан ли е ? преди 1 година
Три дена във коментарите не се влизаше ?
63
1
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
До ЖороИлиевПрякоОтАда - В сравнение с някои от днешните управляващи, а също и с такива от времето на соца, Жоро Илиев изглежда като невинно ангелче.
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Teнгри кан - Ако т.нар. смесване беше природосъобразно и здравословно, нямаше да съществуват отделни раси. Който е тръгнал срещу природата, винаги се е провалял рано или късно.
61
3
 
20
 
! Отговори
Е, няма как преди 1 година
векове наред да имаш колонии и да извличаш от тях несместни богатства, но паралелно с това да запазиш изконната си етническа територия чиста по отношение на етническия състав на населението. Древна шопска мъдрост гласи: "Не може и еди-какво си в д/***, и душа в рай!"
60
3
 
29
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Европа се самозатрива . . . . Водещи са UK
59
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми както е тръгнало , един ден вместо крал ще си имат Мгобози в Бъкингам и толкоз !
58
4
 
25
 
! Отговори
Teнгри кан преди 1 година
Както съм ви казвал и преди, евреите искат да решат въпроса с антисемитизма в световен мащаб чрез расовото смесване и унищожението на белият човек, смятан от тях а основен носител на антисемитизма. Засега успяват много добре, защото владеят парите и средствата за масова пропаганда. А чейлек обича да бъде ранен и поен и да е с висок стандарт и го не еня, какъв ще бъде, важното е да живее добре до смъртта си. Вижте при нас, какво се учи в училище - междурасова толерантност и смесване.
57
1
 
9
 
! Отговори
Чукапарабра митритра преди 1 година
Те затова излязоха от ЕС сега римляните от ЕС не могат да влязат нито азиатските орди , който сварил сварил толкова беше!
56
1
 
18
 
! Отговори
Абу даби преди 1 година
Абе тия що не бягат в Дубай, Абу даби, Доха, Мадагаскар, Куала Лумпур и други , а са се втурнали в загниващия запад...
55
1
 
19
 
! Отговори
Историята помни преди 1 година
Скоро белите британци ще започнат да плащат данък на черните си "сънародници" за търкане на зъбите, докато плюскат социални помощи.
54
2
 
23
 
! Отговори
Махараджа Сунак-хан преди 1 година
Харе Кришна, Анггглистттан е вече перлата в индийската корона!
53
1
 
19
 
! Отговори
Верволф преди 1 година
Имаше един австриец...
52
0
 
17
 
! Отговори
Фронтекс преди 1 година
Днес в Брюксел бяха изпратени 1000 марокански полицаи по линията за добронамереност и справяне с буйната радост на еманципираните и улегнали фенове от световното.До вечерта 999 от тях поискаха политическо убежище.
51
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-смешното е, че преди 1 век англетата са смятали индиийци и чернокожи за роби, сега само 50% се смятат за християни, а българите им били много криви :)))
50
0
 
11
 
! Отговори
Добре, че новите преди 1 година
"британци" не купуват имоти в българските села. В комбинация с "новите българи" положението ще стане неудържимо.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 м.а.й.м.у.н.к.и.т.е олицетворяват еволюционната теория . Като се тръгне от Големия Взрив - всичко е случайно , случайно , случайно , случайно , случайно , докато се появили те и станали прадядовци на хората .Разбира се , отново случайно . Дарвин го е измислил /обобщил/, не съм аз .