Християните в Англия и Уелс вече са под 50 процента

Намалява делът на хората, отговорили при преброяването, че са бели
29 ное 2022 20:48, Елка Василева
127
Християните в Англия и Уелс вече са под 50 процента
Снимка: архив, БГНЕС

Две от съставните области на Великобритания - Англия и Уелс, регистрират продължаващ спад в дела на населението си, идентифициращо се като "бяло", а по-малко от половината от хората там се самоопределят като християни, показват най-новите данни от миналогодишното британско преброяване на населението, цитирани от Ройтерс.

Делът на хората в двете области, които са отговорили, че са бели, през 2021 г., е спаднал до 81,7 на сто в сравнение с 86 на сто при предишното преброяване - през 2011 г. Същевременно британците от Англия и Уелс, описали етническата си принадлежност като азиатска, азиатско-британска или азиатско-уелска, са се повишили до 9,3 на сто спрямо 7,5 на сто през 2011 година.

За същия период населението на двете британски области, описващо се като "черни, черни британци, черни уелсци, карибци или африканци", се е увеличило до 4 на сто, при дял от 3,3 на сто отговорили по подобен начин преди десетилетие.

Британската Национална статистическа служба заяви, че промените в етническия състав отразяват "различни модели на остаряване, раждаемост, смъртност и миграция" и вероятно промени в начина, по който хората се самоопределят.

Също така данните сочат, че за периода 2011 г. – 2022 г. е имало особено рязък спад на дела на населението на Англия и Уелс, които се опитват като християни, съответно от 59,3 на сто до 46,2 на сто.

Голямо увеличение също е отбелязал и делът на хората, които не изповядват никоя религия - от 25,2 на сто през 2011 г. до 37,2 на сто през 2021 година.

След християнството (46,2 на сто), втората най-разпространена религия в Англия и Уелс е била ислямът (6,5 на сто, или с 1,6 процентни пункта повече от 2011 г.) следвана от хиндуизма (1,7 на сто), сикхската религия (0,9 на сто) и юдаизма (0,5 на сто).

От хората, които са се определили като "бели", тези, които също е заявили, че са "англичанин, уелсец, шотландец, северноирландец или британец", са намалели до 74,4 на сто през миналата година, докато преди десетилетие са достигали 80,5 на сто.

Сред хората с азиатски етнически произход броят на индийците, пакистанците или бангладешците е нараснал между 2011 и 2021 г., докато делът на хората с китайски произход е останал стабилен. По-малко чернокожи описват себе си като хора с карибско потекло, докато най-много от тях са казали, че имат нигерийски, сомалийски и ганайски произход.

Лондон остава най-етнически разнообразният регион в Англия и Уелс. Едва 36,8 на сто от жителите на столицата се описват като "бели: англичани, уелсци, шотландци, северноирландци или британци", докато през 2011 г. този дял бе 44,9 на сто.

Данните от преброяването на Великобритания не са налични, тъй като правителството на Шотландия отложи преброяването с една година заради пандемията от коронавирус.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Малко преди разпада на Римската империя, в Рим са били същите показатели" - е как ги преброи? И как така е имало значителна група мюсулмани, като ислямът се появава векове по-късно?
27
4
 
6
 
! Отговори
Харе Кришна преди 1 година
Русфобията води до cиганизация и индиец за премиер. Това е положението !
26
0
 
7
 
! Отговори
Очаквам с трепет преди 1 година
мига, в който кралят / кралицата ще се появи в поличка от палмови листа и пера на главата, а заседанита в Уестминстър ще се откриват с вуду ритуали.
25
3
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Laravel ........И скаш да кажеш че убийството вече не трябва да се счита за престъпление ???? Защото класификацията на убийството като преспъление е наложено в обществата именно от религиите! Казусът с кражбата е абсолютно същят ! Та, викаш, религиите нямат място в нашият технологичен свят? А ?
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече се налагат термини като ' постхристиянска Европа'. Това бе целта на занятието. Преди векове се биеха за вярата, сега народите бавно и систематично ги разложиха отвътре. Остана една Русия като хранител на Християнството.
23
1
 
6
 
! Отговори
Християни няма в Бъл преди 1 година
На Българина му е достатъчно един татуиран кръст за да се определи като християнин.Внежедневието си той заобикаля всякакъв божи закон.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много расистко изследване. Все пак това, че атеистите се увеличават, е много добре.
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Laravel религиозни са само нискоинтелигентните.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Laravel Жалко че не разбираш какво е религията и какво носи на човека и обществото. И какво се появява в отсъствието й.
19
9
 
9
 
! Отговори
Единствения преди 1 година
Религиите трябва да изчезнат.Те са създадени да рязединяват и управляват хората.
18
1
 
2
 
! Отговори
Отмъщението преди 1 година
На Евреите, само те искат да бъдат бяла раса. За Франция, Холандия, Белгия вече е късно. Искаш да смучеш богатства, пък да си расов няма. Нищо лошо няма в това всички сме Божии чеда, важното е да са цивилизовани, което е много трудно.
17
0
 
14
 
! Отговори
До Ant преди 1 година
Ами зор е! Както вече се разбра, Британия отдавна не е нито Велика, нито християнска. За какво са им на "черните уелсци" и "черните британци", карибци и други с афроазиански корени бял християнин?
16
4
 
24
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Малко преди разпада на Римската империя, в Рим са били същите показатели. Та така че, нищо ново под Слънцето.
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наблюдавайте внимателно как се превзема държава. Не по балъшкия начин като руснаците. Просто разоръжаваш армията си и пращаш малко по малко безброъни роти 20-30 годишни мъже. Като "емигранти". Даа. Хубаво е и ако спонсорите на операцията притежават медиите и пречат да се коментира случващото се.
14
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И пакистанците са по-интелигентни от англичаните!
13
1
 
25
 
! Отговори
Библията преди 1 година
Честито мюслюмско кралство Ал Бер хладен.А сега напишете за Германия , Белгия и Франция , че там са вече 60%.Честита мюслюмска Коледа на цялата европейска пръдня.Да живеят в мир и разбирателство докато смърта ги раздели.Амин.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До AntЕми това е най-смешното от страна на англетата, щото гонят баш българите и румънците, дето им работят най-много :) Да си ги пазят африканците, пакитата и индицийте, явно са тотално вече промити от вината си към бившите колонии :))
11
1
 
20
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Кафевите братя от България, преоткриха Великобритания като нова държава, която има хубава социална система, само прекомерната им заешка раждаемост ги възпира да не намаляват в България.
10
0
 
34
 
! Отговори
Ant преди 1 година
А беше голям зор да не би българите и румънците да превземат Англия,поне са християни
9
1
 
15
 
! Отговори
То си личи преди 1 година
и по снимката - на Tower Bridge черното спрямо бялото е в съотношение 2:1. Като искат, да се претопяват, само не разбирам защо налагат това и на Европа, в частност на Източна Европа?