Половината електропреносна мрежа в Украйна е извън строя

Руските ракетни удари разрушили 40% от енергийната система
1 дек 2022 15:13, Елка Василева
171
Половината електропреносна мрежа в Украйна е извън строя
Снимка: архив, БГНЕС

Близо половината от електропреносната мрежа в Украйна днес е извън строя – седмица след последните руски удари срещу енергийната инфраструктура. Това съобщи частният оператор ДТЕК, но подчерта, че електротехници се трудят "денонощно", за да ги поправят, предаде Франс прес.

Още по темата
"Русия разруши 40 на сто от украинската енергийна система с терористични ракетни атаки. Десетки служители от енергетиката бяха убити и ранени", заяви ДТЕК в Телеграм.

След поражения от украинските войски на терена Русия започна през октомври да обстрелва енергийни обекти в Украйна, като предизвика огромни щети и сериозен всекидневен недостиг на ток за милиони украинци.

На 24 ноември последните масирани удари по такива обекти оставиха без светлина и топлина цели региони, включително столицата Киев.

Нови нападения от този род може съществено да затруднят положението с енергията и да предизвикат нова бежанска криза посред зима.

За да имат поне малко светлина и топлина по време на прекъсванията в електроподаването, украинците са принудени да прибягват до алтернативни решения – използват например свещи и генератори, което понякога води до смъртоносни пожари. В сряда украинските спасители съобщиха, че са регистрирали предния ден 9 загинали и 8 ранени при подобни пожари в жилищни сгради.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
11
 
1
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Ако дойдети със семействота за четри човека автоматично 2200 евро... Прюс наем жилище, медицински и други помощи!" -- Хахахаха, да си учила бе, лелче :) Аз получавам в пъти повече и не чакам на подаяния.
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е процес на диресофикация в енергийният сектор! В образователния и меедийният сектор вече завършиха диресофикацията последните 8 години!
60
19
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Някакви безродни твари с русoфилисtични отклоннеия се гордеят с постиженията военнопрестъпника путин, който притаен в бункера си изстрелва ракети по жилищни райони, електроцентрали, болници и граждански обекти в Украйна причинавайки смърт, разрушения и хуманитарна криза и катастрофа на населението ... това е тактиката на кремълските стратези, защото при пряк сблъсък с украинската армия им се налага да се оттеглят "стратегически", като в паниката си зарязват и военният си скрап ... !!!
59
14
 
1
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"украински млади мъже се веселят със семействата си за сметка на данъкоплатеца тук" -- Живи и здрави. Аз нямам проблем данъците ми да отиват за това. А теб това, драга Харц IV получателко, това не те касае :)
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мене ме нарритаха беге демократично. Сега ми е тежко. Какво да изпитвам към тия голмайстори. Ами към тяхното протеже какво да изпитвам какво.
57
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на войната в Югославия, НАТО разруши енергийната им мрежа, обяснявайки, че е оправдано защото югославската армия разчитала на ток. Защо не наричахте натовските удари терористични?
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега да се оправят сам.
55
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе нали миналата седмица казаха че украинцките фашисти си ремонтирали на 100 разрушенията по ел. системата? Кво стана? Муахахахаа...
54
5
 
6
 
! Отговори
Гирманка преди 1 година
А това е на човек! Ако дойдети със семействота за четри човека автоматично 2200 евро джобни хори за храна- това са 4400 лева на украинско семейство само за храна! Прюс наем жилище, медицински и други помощи!
53
6
 
20
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Живял съм в Киев 3 години, когато на власт не бяха укронацистите. Зимно време става под -20 градуса. И така продължава със седмици. Ясно небе, грее слънце, носът ти залепва, ако дишаш без шал. Но сами си го направиха, и ще си го получат.
52
7
 
5
 
! Отговори
Кондолиза Райс преди 1 година
До Виктория и Мадлен: Споко на руснаците ще им свършат парите хреди на нас да ни свърши газа!
51
1
 
15
 
! Отговори
Гирманка преди 1 година
Съвет до украинците без ток: Елате в Гирмания! Получавате автоматично и безусловно апартамент, медицинска застраховка и отопление покрито от държавата + 550 евро за храна месечно!
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виктория до Мадлен : 600 хиляди иракчани е приемлива цена.Така си е.
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече хора ще умрат от студ в Укрия и Европа отколкото на фронта..
48
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на югославяните не им е било хубаво. И те стояха на студено без да знаят защо . Тогава поради това че бяхме млади и зелени по вярвахме в постановките но вече остаряхме и поумняхме. Не вярваме на театрални постановки.
47
2
 
23
 
! Отговори
Няма проблем преди 1 година
Зиленска саде наскоро интервю за ВВС от отопления си хотел. Валдорф Астория, че екраинците са готови да живеят три години без ток!
46
3
 
14
 
! Отговори
Маделин Олбрайт преди 1 година
Цената си струва милиони укри да мръзнат.
45
3
 
25
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Я пак!!! Терористични атаки, ти да видиш!! А укронацистите днес са обстреляли в Донецк две детски градини с хуманитарни снаряди. И всеки ден вече девета година бият хуманитарно по жилищни сгради в целия Донбас. С хуманитарните обстрели загинаха повече от 14000 мирни граждани и над 100 деца. Кога ще напишете за това???
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На самите управляващи ури не им пука. Що не мен да ми пука? Каквото са посяли това жънат.
43
1
 
20
 
! Отговори
Гирманка преди 1 година
До 42 То да бяха само украинки..сега отвориха коледните пазари и пълно с украински млади мъже се веселят със семействата си за сметка на данъкоплатеца тук!