Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно

Държавите да не плащат повече от 60 долара за барел
130
Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно
Снимка: БГНЕС/EPA

Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно

Новият таван на цената на руския петрол "незабавно ще намали най-важния източник на приходи на Путин", заявиха САЩ.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че таванът - който беше официално одобрен от западните съюзници вчера е дошъл след месеци усилена работа.

Ограничението налага държавите да не плащат повече от 60 долара за барел за внесен по море руски суров петрол.

Ограничението трябва да влезе в сила на 5 декември или скоро след това.

Страните с ниски и средни доходи, които са силно засегнати от високите цени на енергията и храните, ще имат особена полза от ограничението, заяви още Йелън.

Тя каза, че то също така ще ограничи още повече финансите на руския президент Владимир Путин и "средствата, които той използва, за да финансира бруталната си инвазия в Украйна. Същевременно ще се избегне нарушаването на световните доставки, което може да доведе до рязко повишаване на цените на бензина в целия свят.

"При положение, че икономиката на Русия вече се свива, а бюджетът й е все по-ограничен, таванът на цените незабавно ще намали най-важния източник на приходи на Путин", каза Йелън.

Ограничението на цените беше предложено през септември от групата на държавите от Г7 (САЩ, Канада, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Япония и ЕС).

Държавите от Г-7 и Австралия се договориха вчера да приемат ценови таван от 60 долара на барел за руския петрол, вземайки решението малко след като Европейският съюз постигна единодушно споразумение за същата цена по-рано през вчерашния ден, предадоха световните агенции.

Този ход е ключова стъпка, тъй като западните санкции имат за цел да реорганизират световния пазар на петрол, за да се предотвратят скокове в цените и да лишат президента Владимир Путин от възможност да финансира своята война в Украйна.

Европа трябваше да определи намалената цена, която други държави ще плащат до понеделник, когато ще влязат в сила ембаргото на ЕС върху руския петрол, транспортиран по море, и забрана за застраховане на тези доставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ще унищожи нашата рафинерия!, чакат ни още по голяма скъпотия, глад и мизерия!, въпросът е трябва ли да се подчиним и всичко да си доунищожим, заради поредното решение в минус на България!
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин дали и колко ще го засегне е въпрос!, но че зел-ени-те ще съси-пят икономиката ЕС няма спор!, пътят надолу ще е дълъг и трънлив, а връщането нагоре почти невъзможно!
85
0
 
0
 
! Отговори
Рай за посредници преди 1 година
Сега е време да се регистрира една офшорка на Сайшелските острови, да купува руски и саудитски нефт и да продава микса с печалба. Но мисля че Ердоган ще го направи това най-лесно. И Русия, и Либия и Саудитска Арабия са му наблизо.
84
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Пак ЕС са губещи. Накратко, със съюзници като САЩ на ЕС врагове не им трябват. САЩ са и едното и другото. И от печалби за сметка на съюзниците си изобщо не се отказват.
83
0
 
0
 
! Отговори
По скъп бензин преди 1 година
Това ще получим ние. Ако пазарната цена на нефта е над 60 долара за барел, ние, като верни сателити на САЩ и ЕС ще искаме на купим нефт от Русия за тавана от 60 долара и просто няма да получим. Лукойл ще трябва да внася по-скъп и цените на горивата ще тръгнат нагоре.
82
0
 
0
 
! Отговори
Поредната глупост преди 1 година
Русия пренасочва износа на енергоносители на изток. Китай вече внася от Русия толкова нефт, колкото и от Саудитска Арабия. А ЕС, ако не купуват по пазарни цени, няма и да получат. Да се оправят както знаят (и ние покрай другите).
81
0
 
0
 
! Отговори
СТОП Война преди 1 година
НАркоманизирания Владимир наричан криминално ПУТИН/Експерти да докладват как се казвал дядото на този ТЕРОРИСТ Номер 1 към 2022 Декември ..терористи прокарващи исключително нагли особенно жестоки диверсии срещу нашите народи в Русия стъзнатено позлват НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ДИВЕРСИОННО ТЕРОРИСТИЧНИ ФАМИЛИИ вкл ЛЕНИН,Сталин,Елцин,Путин..НЯма такива Фамилии в Руската империя и СССР НЕЗАКОННИ СА !!!
80
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно ..... И ЕВРОПА ... И ЕВРОПА ..... Всъщност богатите Европейски страни като Германия и Франция... си имат достатъчно компании регистрирани ИЗВЪН ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ които могат да купуват руски петрол без проблеми и да го внасят в Евроап заобикаляйки санкциите ... Да му мислят бедняците на Евросъюза , като България , Румъния ... Те трябва да се доказват като лоялни и преданни членки на Евроап и да спазват каквото им се каже ....
79
0
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Крайно време беше някой да сма чка тъ пото джудже!
78
0
 
0
 
! Отговори
Смех... преди 1 година
...само за русофчетата нема други пазари....щото нема МУФТА!!!!
77
0
 
0
 
! Отговори
Смех. преди 1 година
....за западните страни---ИМА И ДРУГИ ПАЗАРИ НА НЕФТ....хахахааа
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западните държави хубаво са го решили това, ама другите държави какво са казали? Или и тук ще стане както с газа - ще плащаме по-скъпо за руски петрол, доставен от САЩ? Цялата тази глупост няма да доведе до добър край троцкистите в САЩ и ЕС.
75
0
 
0
 
! Отговори
Байден преди 1 година
Адските финансови санкции които трябваше да унищожат Русия, унищожават петро долара... Сега дано тавана на цените удари само Европа а САЩ да оцелее. Но и да се стъжни положението на САЩ - хак им е на републиканците а и на Тръмп... Да ги видя кво ще правят и дали ще искат да спечелят следващите избори....
74
0
 
0
 
! Отговори
И как ще стане? преди 1 година
Русия продава нефт по пазарни цени. От ЕС ли ще им казва по колко да продават? Това е пазар. На който не му харесва цената просто не купува. Фактически ЕС налага този таван на цената на себе си.
73
0
 
0
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Предлагам таван на цената на G класата от 25000 лв, купувам две. И тия ми били радетели на пазарната икономика, смешници.
72
1
 
0
 
! Отговори
Пак за сметка на ЕС преди 1 година
Русия отдавна е казала, че няма да продава петрол на цени с наложен таван. Ако на борсата цената за барел е 65 долара, Русия ще продава за толкова. На когото не му харесва да не купува. А пазари за нефта извън ЕС има достатъчно.
71
0
 
1
 
! Отговори
Аууу..верно ли преди 1 година
.само Путин има ПЕТРОЛ ..хахахааа...
70
1
 
0
 
! Отговори
един там преди 1 година
Само да не се окаже, че ще надуят още инфлацията на ЕС. Те искат да купят на тези пари, ама ще има ли кой да им продава? Китай и Индия само това чакат. Сега не се ползва руска газ, но цената е поне 5пъти по-висока. С горивата ще стане същото и банките ще вдигнат лихвите още повече. А крадците с ваксините в ЕС ще се оправдават с Украйна.
69
0
 
1
 
! Отговори
Убаво , де... преди 1 година
Купувайте сега руски ПЕТРОЛ на 60$/барел...ПУТИН ШЕ ВИ ДАВА ЛИ ПО "братски" МУФТА....хахаа
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убаво де,кой прибира разликата от тоя един лев която виждаме в цените на горивата?Нали уж имаме държава,Европа ни разреши още две години да внасяме руски петрол,има вече таван на цените разлика в цените за крайният клиент няма,данък печалба платен от Лукойл няма!