Двоен ръст на лихвите по кредитите до края на 2023 г.?

Спорно било колко рязко ще стане, но увеличението предстои
57
Двоен ръст на лихвите по кредитите до края на 2023 г.?
Снимка: Dnes.bg, архив

Лихвите по кредитите могат да се увеличат двойно до края на следващата година. Това прогнозират анализатори на пазара след поскъпване на заемите за потребителите в Европа и Съединените щати. Така от средни нива от 2.5% - лихвите могат да достигнат 4-5 на сто през 2023 г. Пореден знак за поскъпване на кредитите дойде преди дни, след като БНБ обяви рязко повишение на основната лихва в страната.

„Целта на банките е да се овладее високата инфлация, което неминуемо ще се отрази и на цената на кредитите за потребителите в България. Спорно е колко бързо и колко рязко ще се случи това, но клиентите трябва да са наясно, че това нещо предстои”, каза кредитният експерт Борис Димитров, пред Нова телевизия.

Колко бързо и колко рязко - ще зависи от това кой индекс използва избраната от нас банка при определяне на нивата на лихвите по кредитите, които отпуска. Първи ефектът от по-скъпите кредити ще усетят клиентите на банките, при които лихвите зависят от индексите: EURIBOR и основната лихва в страната. Въпреки че тези заеми са малко на брой: при тях вноската може да се повиши още от 1 януари, тъй като тези два показателя вече вървят нагоре.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: банкикредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
28
 
! Отговори
Неделко Миленковски преди 1 година
Лихвите сами по себе си не са проблем, ако човек е финансово грамотен и си е преценил възможностите, но за съжаление в страната на бързите кредити ситуацията е друга. В повечето случай едно семейство използва едната заплата за кредитите, а другата за всичко останало, което е дълбока грешка и в следващите месеци някой ще прискърца. Хубавото е, че всяка криза и рецесия са чудесна възможност за придобиване на евтини активи, така че за едно ще е брадва, а за други сватба :-)
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 29 Какво искаш да кажеш? Да не спестяваме пари, а да ги вложим в нещо си защото инфлацията расте, що ли? Я ме светни в какво да си вложа парите.
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28: Инфлацията ще свърши тази работа, да ти ги лупне.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 27 Ами 30 лева на година се овътрям, но не ги мисля мангизите си дали някой ще ми ги лупне при обир на апартамента ми.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26: Така е, но като кажат "лихвите се вдигат" не се прави разлика между лихви по кредит и лихви по депозит. Тази ножица се разширява. Който е теглил кредит ще страда, а който е спестявал? Пак ще страда!
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 24 Даже ако не си на договор депозита ти на месец в банката се топи. Един вид ти удържа банката такса сейф. Аз имам депозит и на месец ми взима банката 2.50. Предпочитам да давам 2.50 на месец, отколкото да рискувам да държа парите си у нас под дюшека.
25
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взима кредит да си купи телефон от 1000 лева, а заплатата му толкова. Все още се намират такива мaлoумници!
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До страха е лош съветник: Всеки ден си гледам лихвата по депозита, но тя не помръдва, стои си само на 0%! Вдигането на лихвите може да е за кредитите, но не и за депозитите.
23
3
 
27
 
! Отговори
Хоум тъп Ю преди 1 година
Сега е момента за апартамента!!!
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и Асенчо да ги плащат. Може и Бойко от чекмеджето. А може и ковидкрадците Кунчев и Муфтаджийски.
21
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма смисъл да държите пари в банка защото парите ви се стопяват с таксите които взимат алчните банкери.
20
3
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
150к, 2.8%. Обезпечен е с работна заплата. Сега би било една идея повече- около 3.8-4%. Не на всеки може да се предложи. За клиентите с личен банкер, взимащи над определен доход, условията са много по-добри.
19
1
 
13
 
! Отговори
Журналист преди 1 година
Крайно време беше банкерите да разберат каква е годишната инфлация в България. ХУБАВОТО СТОЙНЕ. Василка БОТЕВА и МИРОСЛАВ ТОШЕВ. Ако те я пеят, аз ще си мълча и просто ще ги слушам. Ако пък не искат, аз ще им я изпея. да имат предвид обаче, че не съм завършил консерваторията. Нито пък музикално училище или академия по изкуствата. Поздрави за приятелите ми. А те са доста. СЕВДИНИТЕ ОЧИ.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потребителски кредит от 150хил на 2.5%?! Щом са ти го одобрили явно имаш с какво да го обезпечиш и банката е наясно че има откъде да си ги вземе. На мен ми предложиха 5000евро на 3,95% и беше почти двойно по-ниска лихва от стандартната за банката - здрасти 6,95
17
27
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
С 2.5 да изтеглиш 100 бона е някакво безумие... 2.5 взима склададжия и то средно добре платен. Преди сума години, когато взимах 5.5, едвам се реших да си купя 4 гаража, че бяха на добра оферта и изтеглих 80к с 1500 вноска. Изплатих за 3 години и край (е, всяка година ми качваха заплатата де). В момента, ако взимаш под 10к, е някакво безумие сам да купуваш какъвто и да било имот, ако нямаш пасивен доход и адекватни инвестиции.
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пари в банка не държа, поне да не ме е яд, че с моите пари печели единствено банкерът но не и аз като вложител с 0% лихва.
15
3
 
5
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Удри
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситюейшъна е факало си мадъра. В Испания приеха мерки с участието на банките в посока улесняване на хората с ипотеки и ниски доходи , да не им вдигат лихвите, да могат да си разсрочат заема и куп други, защото изчислиха че балтията която се задава с лихвите ще ни върне в 2008-2010-та
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам потребителски кредит 150к- 50к остават, но мога да ги погася по всяко време. 2.8% лихва. Как да го погася, след като фондовете, в които си въртя парите, ми носят средно 5.8%?! Качат ли лихвата, погасявам. Имам и няколко ипотеки- 1.9% лихва ФИКСИРАНА за първите 8 години. И тях мога да погася бързо и лесно, но няма смисъл. Вече да му мислят хора с нисък доход, които са се изхвърлили да взимат разни безумни кредити.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинооооо ,Кога ще започнеш да мислиш ?Кога ?Кога ще теглиш една на цялата лъжлива машина и ще бъдеш разумен ?Кога ?Айде сега като ти е толкова акъла да се нагушиш със заеми за жилища и обзавеждане да видим как ще ги плащаш .Видяхте ли защо приказката за банкера е вечна /?-Като е хубаво времето ,ти дава чадър ,като се заоблачи и загърми навън ти казва ,върни си ми чадъра