Цените на производител скачат с цели 25% за година

През ноември са намалели с 10% спрямо октомври
11
Цените на производител скачат с цели 25% за година
Снимка: БГНЕС

Общият индекс на цените на производител намалява с 9.5% през ноември 2022 г. спрямо предходния месец. Значително намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 23.3%, в преработващата промишленост - с 0.7%, и в добивната промишленост - с 0.6%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 5.9%, производството на основни метали - с 3.1%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.1%. Повишение на цените е отчетено при: обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.9%, производството на мебели - с 3.1%, и производството на изделия от други минерални неметални суровини - с 3.0%.

Общият индекс на цените на производител нараства с 21.2% през ноември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е отчетен при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30.5%, преработващата промишленост - със 17.8%, и в добивната промишленост - с 2.5%.

В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 28.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 28.4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 28.2%, и производството на хранителни продукти - с 27.2%. Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 6.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 12.6% през ноември 2022 г. спрямо предходния месец. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 23.1%, в добивната промишленост - с 2.1%, и в преработващата промишленост - с 0.9%.

Намаление на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - със 7.5%, производството на основни метали - с 3.9%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.5%. По-високи цени са отчетени при: обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - с11.2%, производството на мебели - с 4.2%, и производството на изделия от други минерални неметални суровини - с 2.2%.

Цените на производител на вътрешния пазар нараства с 25.3% през ноември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28.1%, преработващата промишленост - с 24.3%, и добивната промишленост - с 6.1%.
Спрямо ноември 2021 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 39.6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 33.2%, производството на химични продукти - с 28.6%, и производството на хранителни продукти - с 28.2%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: производителцени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
Увеличената цена при производител означава,че след около 3 месеца поне същото увеличение ще дойде при потребителя
9
2
 
4
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Цените можели да подскачат. Аз пък си мислех, че са се увеличили. Честита да е Новата 2023 г. на работещите в българските банки и специално на тези от БНБ, които ми обясняваха, че нищо не разбирам.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 Евтин тръбен газ от Турция? А защо в Турция инфлацията е 80%
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наблюдател Ъхъ. Ей сега тръгвам за Ямбол да си купя 5 яйца.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да се купува евтин тръбен газ от Турция и да се прекрати с тези трикове за инфлация и подобни за да не се срине и малкото работещо!
5
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Ако имате възможност си купувайте хранителни стоки от малки производители или направо от близките села. Това е единствения начин да се отървем от спекулата на наглите другари-капиталисти и да се храним с нормална храна.
4
1
 
17
 
! Отговори
Шишо преди 1 година
Другаря Д.Маджаров смело наду цената на кравето сирене. Вече продава килограма за 12.50 британски лири във Великобритания. Аз не харесвам спекулантите. Затова вече си купувам гръцка фета от козе и овче мляко за 7.50 паунда килото. Алхимика Маджаров да го д.у.х. а!!
3
5
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Това е инфлацията.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените на производител заедно, а цените в магазина са друго. Например била цената на производител 8 лева, но в магазина цената била 16 лева. Сега се вдигнали с 25% и от 8 лева станала цената 10 лева, но в магазина може и да е паднала от 16 на 12 лева.
1
5
 
8
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
ей дойде 4 пъти по-евтината американска газ бе :) радост ликивай българино откачихме се от зловредното влияние на Кремъл !Кеф!През месец ей така с 25 % ще подкача всичко хахахахах честита нова година от Козяк :)Айде със здраве и да са ви яки гърбовете !