Ердоган: Никой няма да остане на улицата, до 1 г. пострадалите ще имат жилища

Броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция вече е 8574 души
8 фев 2023 14:16, Елка Василева
127
Ердоган: Никой няма да остане на улицата, до 1 г. пострадалите ще имат жилища
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция е нараснал на 8574 души и обеща на гражданите от засегнатия район, че няма да останат без покрив и че до една година ще имат жилища, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Още по темата
Президентът инспектира днес палатковия лагер в окръг Кахраманмараш, където бе епицентърът на двете земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в понеделник. Той подчерта, че държавата подкрепя гражданите с всички средства.

"Нашите граждани не трябва да се притесняват, никога няма да ги оставим на улицата", каза Ердоган.

Президентът се осведоми при пристигането си на летището в Кахраманмараш за извършваните след земетресението дейности от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и други официални служители, след което потегли към палатковия лагер, издигнат от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

По думите на президента броят на загиналите в Турция в резултат на двете земетресения е нараснал на 8574 души, а броят на ранените е достигнал 49 133 души.

"Нашата цел е в рамките на една година да направим в Кахраманмараш и останалите девет пострадали окръзи същото, каквото направихме в други окръзи, където преживяхме бедствия. Не можем да позволим нашите граждани да останат на улицата", каза той.

Президентът обяви, че властите са се свързали с хотели в Алания, Анталия, Мерсин и други градове, където да се настанят хора, останали без покрив. Ние ще посрещнем всички техни нужди в хотелите, добави той.

След оценката на щетите ще изплатим помощ от по 10 хиляди турски лири (530 долара) на засегнатите семейства, добави Ердоган.

(БТА, Мина Димитрова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ще кажат българите от Подбалкана, пострадали от наводнението? Буци можеше с една пета от шкафчето си да им построи нови къщи, не говорим ремонти! Разсъждавайте, за кого гласувате през април!
42
2
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Ха ха ха
41
2
 
16
 
! Отговори
М преди 1 година
И ще го направи. А нашите демократични управници две наводнени села не могат възстановят.
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина го каза вчера и ще го направят.Те не си изоставят хората.Така е било и преди хиляди години,винаги са били задружни и сплотени.Ще се погрижат за всичко,вижда се и каква организация направиха службите ,но това е огромна площ,на всичко отгоре и труднодостъпна.Цялата държава е на крак.Няма звено или работещ бизнес който да не участва.Служители на тюрк телеком се виждаха на кадрите да вадят хората.Чудя се дали нашите вива,йетел и а1 ще се отзоват на място ако се случи такъв ужас...
39
6
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
сега видяхте ли как корупцията съсипа хората в тези раиони една сграда пада другитене колко години ердоган е на власт и не можа да се справи с този бич измисляше сипреврати напълни затворите с полит противници аллах повече не можа да търпи и му прати хабер
38
5
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
Стига с този HAARP вече, много моля. Абсурдно е. Ердоган отдавна с мощен и звучен шамар по себе си загуби гласа на интелигентния заможен турчин, който иска близост със САЩ и ЕС и затова рязко смени посоката, виждайки че е важна подкрепата на интелигенцията, а не на анадолските варвари, които са 2000 години назад по мислене.
37
6
 
6
 
! Отговори
Пффф преди 1 година
Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път. След една година ще е забравил какво е обещал, а овчиците имат гладки мозъчета.
36
0
 
1
 
! Отговори
Африканската преди 1 година
плоча се хлъзнала под европейската? Защо чак там е земетресението?
35
9
 
2
 
! Отговори
HAARP преди 1 година
ЦРУ наясно ли са с факта че в Русия няма разломи и HAARP ще активира най-близкия разлом който0 е в Турция. Или са напълно наястно с този факт и целта им е Ердоган. Идват избори все пак !
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако пак по същия начин ще ги строят новите жилища,да не ги почват въобще.Блоковете се сриваха като пясъчни замъци,че и цвета на купчината отломки пясъчен????!Жалко за хората.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-фрапантното е, че има паднали сгради с новите изисквания за строителство (макар и малко на брой) и сред тях спешно отделение на болница. Смятай за каква бананова репулбика говорим- да сложиш морски пясък (строителните контруктори знаят какво причинява той на бетона) в болница... Тука не е по-различно де. Гaньовеца си кърти наред панелката, не поддържа връзките, които са тотално корозирали и никой нищо не му казва. Ама утре да не реве като падне блокът само, защото сам си е виновен.
32
1
 
8
 
! Отговори
Дано да е така преди 1 година
Че трагедията на тези хора е голяма!
31
6
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Предстоят избори за...президент и Реджеб,обещава,като на...селска сватба.
30
4
 
7
 
! Отговори
ира преди 1 година
Дано не са като тези дето се сринаха Пострй жилища на хората както строиш джамии че да няма повече трагедии. За това си виновен ти и твоята корумпирана партия .Унищожихте живота на хиляди хора. Ти си за съд ердоганчо
29
4
 
11
 
! Отговори
Построилите преди 1 година
срутените сгради и Ердоган в затвора!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, ако го ремонтира гербаджия ще отнеме 500 години.
27
1
 
12
 
! Отговори
Колко ни е забавно преди 1 година
на нас в капитализма. Става земетресение, не стига, че всичко е в руини, хората са на улицата, ами и международните финансови хищници веднага ти понижават коефициента "надежден партньор", инфлацията на твоята валута отива в космоса, а строителните предприемачи потриват доволно ръчички, докато инвеститорите точат зъби за евтината работна ръка, нагърбена с нови ипотечни кредити, любезно предоставени от благотворителните дружества, по-известни като "банки". Какво ниво е достигнало човечеството, а?
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето това е политик,който мисли за народа и Родината си,не като тукашшните на ве де ня ци,които се смятат за елит,а всъщност те са ПРОТИВ народ и Родина.Те,тукашните всъщност НЯМАТ Родина,с едно изключение-ВЪЗРАЖДАНЕ.
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 24 И що да ги нямам за братя руснаците? Това че български кравар не чувства руснаците за братя е същия като вас- фесовете, което не ме вълнува. Всеки истински българин има за братя руснаците. Те са му и единствените братя!
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 22 Тя природата вас фесовете започна да ви заличава. Спокойно!