Рекорден срив на турската лира, инфлацията в страната е 130%

Димитър Георгиев: Левът е 10 пъти по-скъп от лирата
8 фев 2023 09:07, Анисия Иванова
40

Рекорден срив на турската лира. Това се случва на фона на опустошително земетресение, което засегна Южна Турция и Сирия.

"Турската лира е в свободно падане спрямо всички останали валути по света и в никакъв случай не бива да отдаваме текущото поевтиняване само на трагедията, която се случва. Основната причина за срива на турската лира е фактът, че Централната банка в Турция не е независима, а президентът Ердоган има пълен контрол над нейните решения. Въпреки рекордната инфлация в страната, монетарната политика е абсолютно сбъркана и лихвите не се покачват", заяви брокерът Димитър Георгиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"В Турция официалната инфлация на годишна база е 80%, а според редица изследователи тя е около 130%. Когато имаш такава инфлация, няма друг начин за трайно справяне с нея освен покачването на лихвите", добави той.

Георгиев е категоричен, че факторите са основно вътрешни и преди всичко политически, защото в Турция няма устойчива демократична система, където институциите да функционират независимо една от друга. В страната с огромно нетърпение се очакват предстоящите избори, на които Ердоган не е фаворит и е възможна смяна на правителството. Гостът подчерта, че Турция от икономическа гледна точка е била една от най-обещаващите страни в света преди 20 години, защото е една от държавите с най-младо население.

"В момента евро - турска лира мина съотношението 20. Левът е 10 пъти по-скъп от турската лира. От началото на тази година поевтиняването на турската лира е в размер около 5%", каза Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Турските облигации са основно в долари, но за Турция става все по-трудно да обслужва световния си дълг.

"Сривът на лирата идва заради голямата инфлация в страната, така че в еврово изражение турското население продължава стремително да обеднява. Това е устойчива тенденция от двуцифрен брой години и за съседите на Турция ще става все по-евтино да пазаруваме там, но за турското население всичко това означава продължаващо обедняване, загуби на спестявания, намаляване на покупателната способност", изтъкна Георгиев.

По думите му единствено с помощ от международната общност страната ще се справи след унищожителните земетресения, защото Турция ще има нужда от десетки милиарди, за да се възстанови от икономическите щети и трябва да има много сериозни реформи, които да прекратят практиката на строителство на некачествени сгради.

Гостът смята, че няма каквито и да е признаци за външна намеса в събитията в Турция и предположи едно плавно, но устойчиво поевтиняване на турската лира спрямо останалите стабилни конвертируеми валути по света. Според него страната ще се възстанови от земетресенията трудно, с болка, с продължаващо обедняване и все по-голяма зависимост от външна помощ.

"Валутите реагират изключително бързо на случващото се и тяхното движение предсказва какво ще се случи. Ако икономическите агенти видят, че страната прави завой към демократично управление, то може да видим много бързо и рязко поскъпване на турската лира през тази година", заключи Георгиев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото щетите след земетресението надвишават БВП на Абсурдистан за 10г напред.Жертвите не влизат в сметката.Никой не те задължава да даваш,даваш ги от хорски срам и не е ясно как точно мизерни левчета могат да помогнат.Или пък разкарване на самолети,да видим колко хора ще спасят нашите спасители и колко ще струва ако някой смята изобщо такива неща.
28
1
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 1 година
като са толкова велика икономика за какво просят сега милиарди помощи, заради некачествено им строителство, а карат и нас държавните служители да правим дарения, искат и от ЕС пари от фонда за бедствия безвъзмездни , пълни *** зса турците икономически, 50 милиона бършат *** на запад
27
0
 
3
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Интереса клати феса.Турска нар.поговорка.
26
3
 
6
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Турция го играеше приятел на фашистка Русия.Нормално е да потъне като нея.
25
4
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Р.Турция е в 10ката с държавите с най голям златен резерв.Да се говори,че са намалели е несериозно.Даже са се увеличили.Никоой няма да държи хартия на склад,като резерв.Това може да става само в Бананови републики.Да се пробва някой да си купи 24к злато от Турция за по евтино.
24
1
 
1
 
! Отговори
Всичко е наред преди 1 година
Няма лошо.
23
6
 
6
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Много икономисти тука,направо Сити Лондон.Цената на лирата и златните резерви на р.Турция са различни работи.Може да се окаже даже,че нямат дългове а само резерви.За САЩ обаче не е изгодно съюзниците им да имат резерви а те само дългове.Пишман икономистите да си зададът въпроса какво се случва със стабилните долари,евро,левове похарчени в Одрин примерно срещу стоки произведени в Турция.
22
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако "вездесъщия" ви "безценен" лев не беше вързан за еврото, тук ситуацията щеше да е същата, че даже и по-лоша! Въвеждането на евро гарантира че такъв сценарий тук няма да се развие никога! Трябва да влезем час по-скоро в Еврозоната, без значение от мрънканиците на разни неудачници, които абсолютно нищо не разбират от финанси и икономика, но иначе раздават акъл на всеки за всичко
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, който е с рушия, затъва в блатото, факт
20
8
 
7
 
! Отговори
ВАТНИК НАГЪЛ преди 1 година
Копейки... пък турската лира е 4 пъти по-скъпа от рублата! Знам, знам, Байдън е виновен заедно с краварите дето управляват Кремъл, така да съсипят напредналата и реална икономика и производство на пPozzия!
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещете евро, нали?! Аре сега да поанализираме варианта в който ние не сме вързани с еврото. Аз лично виждам още 2-3 национални катастрофи!
18
0
 
7
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Ако в България остане само един човек, ние ще сме страната с най-голям БВП на глава от населението
17
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В диктатурите е така. Валутата се срива, всяки бяга от страната. Ердоган щеше да превърне Турция в държава от третия свят, но се осъзна последните месеци на коя страна трябва да е- САЩ и ЕС, разбира се. Ако искаш прогрес, далеч от Русия.
16
8
 
18
 
! Отговори
М преди 1 година
не мога да си обясня как валутата на една държава която произвежда стоки и ги изнася по цяла Европа и Азия ще се срива а на друга която само внася стоки ще е 10 пъти по-висока. Туй ми прилича на учебника по политикономия от времето на Живков
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ-анците и на Венецуела сринаха валутата. Ама хората там са живи. И палачинката се обърна. САЩ официално се отказаха от поставеното си лице Гуидо, също така официално искат да възстановят икономическите си връзки със страната, даже започнаха по малко. Дадоха заден ход. Апропо: нашето външно министерство "адаптира ли се" към новите реалности там или все още "президент е Гуидо"?
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До т 2 Спорно е дали "идва" или го причиняват. Говоря и за двете злини.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Току-що прочетох, че за миналата година в Германия има поне 200 000 известия за съмнения за пране на пари. За миналта година са били над 144 000. Регистрирани парични потоци с неясен произход и получател.
12
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от САЩ Турция има реална, а не виртуална икономика. Всички тези "сривове" спо метода "аз преценявам дали да те купя". Сериозно. Икономическото учение се нарича меркантилизъм и е от 16-ти век,Спорд него всичко има стойност, само ако се продава и стойността се определя от този който би купил. Земя, ресурси, хора и т,н, нямат стойност, ако не са на борсата. Тъппппотия абсолютна.
11
4
 
3
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Бян ша упрай! Има извънредно положение, ша убива на него малко кюрди у мъглътъ и лирата ша фръкни на небету, не варса!
10
0
 
7
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
И Турция в БРИКС...