Пореден военен парад в Северна Корея събуди страховете на САЩ

КНДР показа безпрецедентно голям брой междуконтинентални балистични ракети
11 фев 2023 21:56, Нели Христова
111
Пореден военен парад в Северна Корея събуди страховете на САЩ
Снимка: БГНЕС

Северна Корея показа безпрецедентно голям брой междуконтинентални балистични ракети на военен парад в Пхенян в демонстрация на нарастващата си мощ да извършва ядрени атаки по целия свят.

Лидерът на страната Ким Чен Ун наблюдаваше преминаващите войници, бронирани превозни средства и ракети на площад Ким Ир Сен в сряда вечерта. Снимки, публикувани в държавните медии, показват, че той е бил придружен от малката си дъщеря Ким Джу-ае, добавяйки още доказателства към версията, че тя е бъдещият му наследник.

Изображения на Корейската централна новинарска агенция (KCNA) показаха най-малко 11 от междуконтиненталната балистична ракета, известна като Hwasong-17, която има над 14 хил. км обхват и потенциала да започне ядрена атака срещу континенталната част на Съединените щати .

Големият брой ракети предполага, че Северна Корея има способността да преодолее американските системи за противоракетна отбрана, които биха се затруднили да прихванат масово изстрелване.

Парадът включваше и нова ракета, непозната досега на чуждестранните наблюдатели, която изглежда е междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво. Ракетите, задвижвани с течно гориво, трябва да бъдат заредени с гориво малко преди изстрелването, което ги прави уязвими за превантивна атака от враг. Двигателите с твърдо гориво, от друга страна, могат да бъдат запалени без времеемки предварителни работи.

Пет от новите камуфлажно боядисани ракети, които може би са били модели, а не действащи оръжия, бяха демонстрирани на огромни транспортьори. Те изглежда са резултат от тест, наблюдаван от Ким през декември на това, което беше описано като "мотор с твърдо гориво с висока тяга. . . първият по рода си в страната". KCNA съобщи тогава, че "Ким е дал топло насърчение на неговите учени и техници, изразявайки очакването, че друго стратегическо оръжие от нов тип ще бъде направено в най-кратък период от време".

Но най-голямо безпокойство ще предизвика Hwasong-17. Американската агенция за противоракетна отбрана разполага с 44 ракетни прехващачи, предназначени да отбиват севернокорейските атаки. "Ако приемем, че четири такива прехващача са на разположение за използване срещу всяко наближаващо севернокорейско превозно средство за повторно влизане", пише Анкит Панда, ядрен експерт във Фондацията за международен мир Карнеги, "Северна Корея може да насити съществуващата система за наземна противоракетна отбрана. . . само с 11 превозни средства за повторно влизане."

"Колоните от междуконтинентални балистични ракети се появиха на площада, кънтяха от ентусиазираните възгласи на хората, изпълнени с гордост и самочувствие, демонстрирайки знаковото развитие на военния капацитет и огромната способност за ядрен удар на Северна Корея. Ядрена бомба за ядрена бомба и пълна конфронтация за пълна конфронтация!", съобщиха от държавната KCNA.

Парадът отбеляза 75-ата годишнина от основаването на Корейската народна армия и това беше петото появяване на Джу-ае, която изглежда на възраст между 9 и 11 години и е единственото от децата на Ким, което е виждано на публично място . След дебюта си през ноември тя е описвана като "уважаваната и обичана" дъщеря, което предизвиква прогнози, че в крайна сметка тя ще наследи баща си.

Държавните медии не съобщават за реч или забележки от страна на Ким, който бе видян в средата на трибуната, облечен в черно палто и шапка и вдигнал ръце в знак на поздрав към отдаващите чест войници.

"На площада и главните пътища, водещи до него, имаше части от всички служби и оръжия и ултрамодерна военна техника на могъщите революционни въоръжени сили", съобщи KCNA. "Насърчавайки войнственото усърдие за парада, надеждни парашутисти изстреляха красиви фойерверки в нощното небе".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
18
 
! Отговори
Всеки преди 1 година
Има право!Могат и правят паради.
37
24
 
13
 
! Отговори
BOYAN преди 1 година
Северна Корея пуска на парада макети на оръжия които иска да има. Вчера САЩ им показват как лети истинска работеща балистична междуконтинентална ракета, да си знаят, че който нож вади от нож умира. Кой разбрал сигнала разбрал
36
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя пак извади надуваемите ракети.
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евалата на Кима!
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво пречи това да са само макети...
33
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо САЩ да се страхуват, след като могат да изтрият Северна Корея от картата на света?
32
3
 
11
 
! Отговори
Логичният финал преди 1 година
Настъплението на КНДР в централния сектор преминава успешно и в течение на 10 дена (07 -17. 12. 1951) Вонджу неколкократно преминава от едни в други ръце. Градът успява да устои до 24 януари, фронтът се стабилизира, а на войските на ООН се налага да отстъпят.
31
5
 
9
 
! Отговори
Евакуация янки преди 1 година
По-късно 10-и корпус се отправя към морското пристанище Хиннам; там на 11 декември започва евакуация с военноморските съдове на САЩ, завършила на 24 декември. Морето при Южна Корея бива прекосено от 105 000 войници от американската и южнокорейската армии и 91 000 цивилни лица
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 6 декември е проведена евакуация от Вонсан. 1-ва дивизия морска пехота на САЩ попада в пръстен от превъзхождащи я по сила китайски войски в района на водохранилище Чаджинха, а части на 7-а пехотна дивизия на САЩ се оказва в чувал в близост до Харагу.
29
6
 
17
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Дано корейците не пуснат няколко балона над УСА небесата, че Джо и Колегите ще имат много работа и ще трябва да използват цялата мощ на армията за да неутрализират жестоката заплаха!!!!
28
15
 
6
 
! Отговори
Вал преди 1 година
Северна Корея не се заканва само, тя е реалната опасност за мира.Мерките , трябва даса решителни и то бързо.
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
36 тротинетко тролски и като се събуди почна да ревеш как корейците с плъховете и змиите хакнали америкаците. После почна да ореваваш защо изстреляли поредния спътник и че не било истина. И накрая ревеш че никой не останал на софия прайд, а корейците щото умирали от глад си удвоиха населението за 30 години.
26
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия надмина България по население и по пенсии и заплати. Нямат фондове и американски грантове, не признават косово както и съседните Румъния и Гърция не го признават. България сега е разпарчетосана, даже от македонската област пердашат софийските политпенделски назначения на агитпопа, в София гръм да удари мигранти ще уцели.
25
21
 
14
 
! Отговори
Има едно момиче преди 1 година
Авторка на име Иеонми Парк от Северна Корея която бяга в Китай със майка си и то от глад, и от там в Америка. Тя пише за глада и мизерията в Северна Корея. Като отидеш в болница има място в двора с натрупани трупове. Операциите се правят без стерилизиращи препарати и опойки защото това е лукс. Плъховете и змиите са лукс за ядене . Децата ги ловят с ръце плъховете и ги ядат сурови и това е една от причините за много болести . Книгата се казва - За да живея . Анашите русофили баш за това мечтаят
24
10
 
14
 
! Отговори
До до23 преди 1 година
Да, факт. Но, Китай си ги харесват и ги спонсорират. Така е навсякъде по света. Русия спонсорира Африка и част от Южна Америка. САЩ всичко живо, което ще им лиже. г...за, но там е до време и те изоставят. После никой не може да ти помогне - справка Либия и Афганистан. Добре, че Сирия се държи. България, хем не е добре, че е част от ЕС, хем е добре. Че иначе отдавна да беше разпердушинена, както Сърбия.
23
14
 
25
 
! Отговори
до Кимчо и Пут...о преди 1 година
Съвсем си невеж, точно сега САЩ изостават и то много - нямат хиперзвук, тяхната въздушна отбрана не можа да прехване дори хуситските ракети по руски образец от 60-те години, а руските С 400 - 500 нямат алтернатива. САЩ няма да се справят дори и с ракетите на Ким.
22
9
 
27
 
! Отговори
АКО АКО АКО преди 1 година
Ким Чен Ун ръководеше Русия досега войната отдавна да беше свършила. Още първите дни Зельо и останалото Укро- ръководство щеше да бъде изчистено, да бъдат разрушени мостовете над Днепър и ж.п тунелите и гарите и дотам - нито едно оръжие няма да стигне до фронта.
21
25
 
9
 
! Отговори
Кимчо и П.тьо преди 1 година
Са живи защото Америка не иска да стане скандал . Ако проверите данните за това коя страна какви военни техники притежава САЩ имат толкова колкото от 2та по сила до 10тата взети заедно. Те са военно за момента непоклатими господари на света без да включваме партньорите им от Нато
20
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка изобщо има от какво да се страхува за в бъдеще!!
19
22
 
15
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Ако Китай не дават храна на Северна Корея, същата ще спре да съществува точно след две семици. В Северна Корея е такъв глад, че никой от вас не може и да си представи, че съществува на Земята. Хорат ядът растения от гората и ***, а този дебелак се друса и налива по цял ден! Има нещо много объркано в този наш Свят!