Нова масирана ракетна атака на Русия срещу Украйна

Руските войски с все повече наземни атаки в Южна и Източна Украйна
Обновена: 16 фев 2023 13:59 | 16 фев 2023 13:57, Елка Василева
162
Нова масирана ракетна атака на Русия срещу Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Русия извърши днес поредна масирана атака с крилати и други ракети срещу Украйна, поразявайки цели в цялата страна, предаде Асошиейтед прес.

Украинските власти съобщиха, че при един от ударите е била убита 79-годишна жена и ранени най-малко седем души.

Още по темата
Руските въоръжени сили използваха най-различни видове ракети, изстрелвайки общо 36 в рамките на два часа тази нощ, каза началникът на генералния щаб на украинската армия Валерий Залужни. Той заяви, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 16 от ракетите - по-малък дял, отколкото при предишни руски атаки.

Украинските власти съобщиха, че са били поразени цели в цялата страна.

Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак каза, че руските сили "са променили тактиката си", използвайки, по думите му, "активни разузнавателни" средства и "фалшиви цели".

Ермак не даде повече подробности. Руските сили обаче търсят начини да преодолеят украинската ПВО, която беше засилена с доставените от Запада оръжия и имаше високо ниво на ефективност срещу предишни руски атаки.

При един от снощните удари има жертви и разрушения в източния украински град Павлоград, съобщи губернаторът на Днепропетровска област Сергий Лисак.

При атаката са били разрушени седем сгради, други 30 са понесли щети, и е избухнал пожар в завод, който е бил изгасен часове по-късно, допълни Лисак.

Губернаторът на западната Лвовска област Максим Козицки съобщи, че удар е причинил пожар в обект от критичната инфраструктура, но не даде повече подробности.

Руските войски, които бяха подсилени с десетки хиляди мобилизирани, предприемат през последните седмици все повече наземни атаки в Южна и Източна Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Настъплението на врага продължава на изток, (с) денонощни атаки", заяви вчера украинският заместник-министър на отбраната Ганна Маляр. "Ситуацията е напрегната. Бойците ни обаче не позволяват на врага да постигне целите си и нанасят много сериозни загуби", написа тя в приложението "Телеграм".

По-рано вчера руското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили са отстъпили пред руските операции в Луганска област, но не даде подробности, отбелязва Ройтерс, допълвайки, че не било възможно да провери информацията.

"При настъплението... украинските войски се изтеглиха безредно на разстояние до 3 км от заеманите преди това линии", обяви в "Телеграм" министерството. То не уточни в коя част на Луганск е била предприета офанзивата.
(БТА, Алексей Маргоевски, Божидар Захариев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си урка просто безмислено си злобееш във форуми, срещу Путин и си отнасяш ракетите докато славно побеждаваш в медийте.
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са сатанисти и слагат ПВО в жилищните сгради да може да умират повече цивилни.Така намалява населението на планетата и могат да обвинят руснаците.По същата причина заваряват капаците на танковете.
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май пак бомбардираха победителите.....
58
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма ракети и Украйна се бомбардира сама както с Полша!
57
10
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Тази война между Русия и САЩ е за въглищата в Донбас. Война за трилиони долари полезни изкопаеми. Руснаците не искаха да се примирят с факта, че етнически руснаци ще работят в Донбас за да пълнят джобовете на американците. Украинците не ги броим, те са пешки в тази война.
56
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това не е ли естествено? Пак ли урките са изненадани? Е що мрънкате? Нали побеждавате убедително??
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо много намаляха келявите ракети на фашистите? Що така?
54
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма друг толкова празноглав народ, като Украинския. Квото си надробиха нека си го сърбат. Заслужават си всичко дето им се случва и за това са виновни демократоразпространителите САЩ.
53
2
 
8
 
! Отговори
Черния преди 1 година
Пак за пари ще е тая война
52
2
 
8
 
! Отговори
до 56 преди 1 година
за сега си харесват дж0оджето, това как то ша падне са мокри сънища
51
1
 
14
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
До Полковник - Мисля, че "малка държавица до Полша" (или не толкова малка) може да има, но само за ок. 1-2 г. Защо? Без Донбас + морската ивица до Одеса Украйна НЕ може да съществува икономически и логистично. Затова след време и "държавицата" ще бъде прибрана в Русия. Руската армия "тупа топката". Могат да приключат Украйна за дни, но си правят сметката. Всеки ден на бойното поле е $170-180 млн. Някой (просто не може да не) плаща... Спирам дотук.
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата седмица вицепрезидентката на САЩ Харис възторжено и сияеща откри първата линия с електрически автобуси американско производство. С видим ентусиазъм обясняваше на присъстващите, че в автобуса можели да си зареждат телефона! ....На какво се радват "най-напредналите" в света?!!
49
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновените руснаци не са виновни, че начело на страната им има едно дж0одже, което превъртя играта :) Но трябва да вземат вътрешни мерки, за да го спрат. Каквото и да им струва това.
48
1
 
3
 
! Отговори
Всяка преди 1 година
цивилизация, си заслужава варварите..
47
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааа, руските ракети свършиха още през март 2022, вие го написахте! Тъй че сега нямат хи хи.
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Индия е изпреварила и Япония по брутен вътрешен продукт на глава от населението, и то с много, почти два пъти повече. Великобритания отдавна е назад. Кой е цивилизованият свят, питам?
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ккк.Пък който толкова обича Украйна да хваща автомата и да ходи там,а не да ни занимава с неговите проблеми.Като имаш проблеми с руснаците сега имаш възможност да си ги решиш.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41 Е аз какво да направя.Пък колко е средната продължителност на живота в Украйна.Пък сега тоя дето са си живели спокойно се опитват да победят Русия с оръжие,което не са произвели щото са спали спокойно пък едни други са се бъхтили.Е сега нещата се промениха един е правил танкове и сега му влизат в употреба пък другия е правил телевизори пред които да спи,а сега се сеща,че му трябват танкове.
43
20
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
Масирана атака с 36 ракети...Рашките вече и ракетни удари като хората не могат да правят. Остава им само да мрът по окопите в Донбас и на всеки километър пробив да дават по 5-6к трупа. Великата армия в действие.
42
8
 
22
 
! Отговори
Полковник преди 1 година
Вече не ви ли стана ясно че Русия побеждава.И то с една трета по малко войски от укрите.От Херсон досега никакви успехи за укрите а и Херсон не беше взет с бой а изоставен.Реално картината става все по лоша за укропите.Въпроса е дали накрая Путин ще им остави една малка държавица до полската граница или не.