Тровят ли севернокорейци с радиоактивни подпочвени води?

Радиоактивните материали може да са се разпространили в осем града и провинции
21 фев 2023 21:20, Йоана Цонева
26
Тровят ли севернокорейци с радиоактивни подпочвени води?
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди севернокорейци и жители в Южна Корея, Япония и Китай може да бъдат изложени на радиоактивни материали, разпространени чрез подпочвените води от подземен полигон за ядрени опити. Това твърди в свой доклад базирана в Сеул правозащитна група, цитирана от "Ройтерс".

Правителствата на САЩ и Южна Корея твърдят, че КНДР е извършила тайно шест теста на ядрени оръжия на площадката Punggye-ri в планинската провинция Северен Хамионг между 2006 г. и 2017 г.

Според проучването на Transitional Justice Working Group радиоактивните материали може да са се разпространили в осем града и провинции в близост до обекта, където живеят над един милион севернокорейци, а подпочвените води се използват в ежедневието, включително за пиене.

Посочва се и че съседните страни Южна Корея, Китай и Япония също може да са изложени на риск, отчасти поради селскостопански и рибни продукти, внесени контрабандно от Севера.

Организацията, създадена през 2014 г., работи съвместно с ядрени и медицински експерти и дезертьори и използва разузнавателна информация с отворен код и публично достъпни правителствени доклади и доклади на ООН за проучването си.

"Този ​​доклад е важен, тъй като показва, че ядрените опити на Северна Корея могат да застрашат правото на живот и здраве не само на севернокорейския народ, но и на тези в Южна Корея и други съседни страни", заяви Хюбърт Йънг-хван Лий, представител на организацията и един от авторите на изследването.

През 2015 г. южнокорейската агенция за безопасност на храните установи завишение от девет пъти над нормата на радиоактивни цезиеви изотопи във вносни гъби таралеж, които са били продадени като китайска продукция, въпреки че действителният им произход е от Северна Корея.

Китай и Япония изразиха опасения относно потенциалното излагане на радиация и засилиха мониторинга след предишните ядрени опити на Севера, но не предоставиха информация за замърсена храна.

Редица външни експерти изразиха загриженост относно потенциалните рискове за здравето от замърсената вода, но Северна Корея отхвърли подобни опасения и увери, че няма изтичане на вредни материали след извършените ядрени опити, без обаче да предоставя доказателства.

Още по темата
Когато през 2018 г. Северна Корея покани чуждестранни журналисти да присъстват на унищожаването на някои тунели на ядрения полигон, тя иззе техните детектори за радиация.

Министерството на обединението на Сеул, което се занимава с междукорейските въпроси, спря да тества дезертьорите за излагане на радиация от 2018 г. насам на фона на размразяването на трансграничните връзки.

От 40 дезертьори от регионите близо до Punggye-ri, тествани за радиация през 2017 и 2018 г., обаче при най-малко деветима бяха отчетени аномалии. Министерството обаче посочи, че не може да установи пряка връзка с ядрения обект.

Над 880 севернокорейци са избягали от тези региони от 2006 г. насам.

Правозащитната група настоява за възобновяване на тестовете и за провеждане на международно разследване на радиационните рискове за общностите около Punggye-ri.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този, Путин, Лукашенко и още двама-трима, когато ги гръмнат, все ще е късно
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кати кихне Ким и цялата гендария я тресе треска. Това ме кефи
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то цяла ядрена централа източи и източва от години радиактивна вода в япония, те за северна корея се загрежили
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
13 вземеш да си провериш usa пропагандата. Хората от корейската война насам са се удвоили, при положение че де юре са все още във война със сащ, няма подписан мирен договор, твоите "демократи" не искат мир. Самият Ким е учил на запад. Има доста които пътуват по работа. А не като теб да висиш на социална издръжка в другите страни, без жена и деца и да се правиш на капиталист докато се напушваш.
11
10
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Защо говориш глупости в ера когато отнема 2 минути да ти се разкрият лъжите . Населението и нараства от 20 на 25 млн и то при положение че никой няма право да напуска страната , а и да не забравяме факта че понеже е много развита в селските региони ако нямаш много деца да обработват земята - гладуваш.
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ги тровят, че от 1989 от 9млн станаха почти 30млн, а ние толкова дишаме и се храниме с демокрация, че от 9млн станахме 6млн...барабар с мисирките)))
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Би било напълно в комунистически стил, да. Вижте какви извращения вършат руските сатани в Украйна.
8
5
 
5
 
! Отговори
Байдън преди 1 година
Кат приключим с фюрера , наред е шопара .
7
1
 
8
 
! Отговори
666 преди 1 година
Боже, прибери си вересиите! Във всяко столетие се раждат по двама,трима мало...умни, които да тормозят човечеството.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В щатите ги тровят с храната има продукти за бедни които само химия
5
3
 
12
 
! Отговори
НАЙ ГОЛЯМАТА преди 1 година
В момента в Америка е най-голямата техногенна катастрофа със композицията вагони с химикали - а те реват на чужд гроб!
4
4
 
8
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Диоксин и фасген! Тровят ли корейците земята с бойни отрови и вечни токсини! Или някъде другаде тровят, но е тайна, понеже е "дезинформация"! Живях вече в социалистически тоталитаризъм, денонощна пропаганда и пълна цензура, ама не съм вярвал, че ще видя по-лошо!
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тровят ли Америка сънародниците си в Охайо ?А Байдън вместо да е там,сее демокрейшън с оръжейните корпорации в Украйна .
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корейската радиация е лоша не е като американската.
1
2
 
6
 
! Отговори
Добрютро преди 1 година
Онзи дали само се забавлява с балистичните а?