КНДР заплаши, че ще превърне Тихия океан "в полигон"

Изстреля нови две балистични ракети
20 фев 2023 07:09, Александър Попов
17
КНДР заплаши, че ще превърне Тихия океан "в полигон"
Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети край източното си крайбрежие, съобщиха южнокорейските въоръжени сили, а влиятелната сестра на лидера Ким Чен Ун - Ким Йо Чен, предупреди за опасност от превръщането на Тихия океан в "полигон за стрелба", предаде Ройтерс.

Изстрелването се случва само два дни след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета в морето край западното крайбрежие на Япония, на което САЩ и Южна Корея вчера отговориха със съвместни военновъздушни учения.

Севернокорейската държавна медия потвърди, че Северът е изстрелял два снаряда от система за залпов огън по цели на разстояние съответно 395 километра и 337 километра.

"600-милиметровата ракетна система, мобилизирана в стрелбата... е средство за тактическо ядрено оръжие", способно "да парализира" вражеско летище, съобщи държавната информационна агенция КЦТА.

Ким Йо Чен публикува свое изявление, в което предупреждава срещу засиленото присъствие на американски "стратегически активи" на Корейския полуостров, след като вчера САЩ поотделно проведоха съвместни военновъздушни учения с Южна Корея и Япония.

"Внимателно проучваме влиянието, което то би оказало върху сигурността на нашата държава. Честотата на използване на Тихия океан като наше стрелбище зависи от характера на действията на американските сили", пише тя.

Днешното изстрелване е третото голямо оръжейно изпитание на Севера тази година, след като Пхенян заплаши с "безпрецедентно настойчив и силен" отговор, докато Южна Корея и САЩ се подготвяха за ежегодните си военни учения като част от усилията им за отблъскване на нарастващата ядрена и ракетна заплаха от страна на Северна Корея, посочва Ройтерс.

Южнокорейското министерство на външните работи съобщи, че в отговор на изстрелванията е наложило нови санкции на четири физически и пет юридически лица, свързани с оръжейните програми на Северна Корея./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
Мъчи се голям да го извади дебелия но не му се получава то 300 км едвам до япония да стигне най много :)
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бате Кими ще рони големи сълзи... а може да почне и да грухти.
12
1
 
5
 
! Отговори
Опппааа преди 1 година
Не е необходимо да плашите , Вас скоро от вътре ще ви изтрелят с ракета .Просто не е дошло времето!
11
0
 
4
 
! Отговори
БАБА преди 1 година
Светът е като боя в махалата. Сбият се двама и след тях започват бой двете фамилии. Очаква се Китай да предяви притенций и КНДР и др.
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как краварника ще спре ядрена атака от СК... като само една граница ги дели...
9
0
 
7
 
! Отговори
песимист преди 1 година
хм, дали ще му стигнат парите на дрОгарА?!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя лудият накрая ще изтреля всичко налично.Говори се че съвсем са му гръмнали бушоните.
7
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЗАПЛАХИТЕ НА КИМ ЙО ЧАНГ ДЪЩЕРЯТА СА АБСОЛЮТНО ИСТИНСКИ ДОРИ И ЗА УПОТРЕБАТА НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ СПРЯМО СВЕТА АКО НЯКОЙ ТРЪГНЕ ДА СВАЛЯ РЕЖИМА НА СЕМЕЙСТВО КИМ!
6
10
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
РЕЖИМА В ЛИЦЕТО НА СЕМЕЙСТВО КИМ ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ ТРЕПЕРИ, ЗАЩОТО ВИЖДА КАКВО СТАВА С РЕЖИМА В КОМУНДЕЛИСТАН И КАК НЕ МУ ОСТАВА ОЩЕ ДЪЛГО ПРЕДИ ДА СЕ Е САМОЛИКВИДИРАЛ!
5
6
 
10
 
! Отговори
Ким Чен Кардашян преди 1 година
Тоя шoпap от много перчене накрая ще взpиви собствената си държава. Само трябва някой да се улиса за малко при поредното изстрелване.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички ги е много страх от заплахите на пухкавия ким
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия пА!!!! Защо Тихия Океан - рибите какво са виновни?!? Да си тестват ракетите у ФАЩ!!!!! Нека там е "полигона", да видят краварите какво е било в Хирошима!
2
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КИМ ЙО ЧОНГ ПОРЪЧА УБИЙСТВОТО НА БРАТ КИМ ЧЕН НАМ КОЙТО Е ПЪРВОРОДНИЯ СИН НА КИМ ЧЕН ИР И ТОЙ БЕШЕ УБИТ НА ЛЕТИЩЕТО НА КУАЛА ЛУМПУР ПРЕЗ 2017-ТА ГОДИНА С НЕРВОПАРАЛИТИЧНА ОТРОВА!
1
5
 
8
 
! Отговори
? преди 1 година
Много странно... Пожари на химикали в САЩ, Италия.. войни, стари конфликти се разпалват на ново. Земетресения навсякъде и всякакви природни бедствия по целия свят. Нещо става?