Лъчезар Богданов: Юли 2024 г. звучи екзотично за Еврозоната

Трябвала ни много ясна средносрочна бюджетна рамка
26 фев 2023 13:09, Екип на Bulgaria On Air
25
Лъчезар Богданов: Юли 2024 г. звучи екзотично за Еврозоната

След като стана ясно, че България не може да бъде приета в Еврозоната на 1 януари 2024 г., се заговори за 1 юли 2024 г.

"Относно тази междинна дата, това е екзотика. Няма страна, която да е сменяла валутата си по средата на годината. Още повече, че изглежда малко странно да сме тотално извън критериите, а след 6 месеца да сме изрядни. Цялото бързане е по-скоро политическа заигравка. Ясно е, че или тази година щяхме да поискаме извънреден доклад, или щяхме да разчитаме на редовните доклади за всички страни през 2 години, като явно се върви към втория вариант. Все пак Еврозоната е един своеобразен клуб, в който страните членки решават дали да приемат нов член", коментира икономистът Лъчезар Богданов в студиото на "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че в момента ние сме с 13,5% средна годишна инфлация, в същото време трите страни с най-ниска инфлация са с 8,2%.

"Не става въпрос за някакви десети, които могат да се променят за един-два месеца. За една година има възможност да се промени и това е всъщност посланието. Въпреки кризите по международните пазари, цените на енергийните източници и войната европейската икономика се адаптира по-бързо отколкото си мислехме. Тъй като критерият за инфлацията се мери средно годишно за 12 месеца, това, че ние виждаме, че енергийната криза се разрешава, е добре, но вече имаме натрупани месеци с много високи цени на суровините и на енергоносителите. Всичко това стои в негативната статистика за неизпълнение на критериите", заяви Богданов в разговор с Милена Милотинова.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът добави, че трябва да обръщаме внимание и на публичните финанси, да имаме много ясна средносрочна бюджетна рамка и внесен бюджет, който да даде ясен знак, че България може да поддържа рамка на нисък бюджетен дефицит.

"Това поливане със студена вода отрезви вътрешната политическа класа. Тези критерии, които са ни заложени, не са само, за да може еднократно да ги изпълним и някой да ни допусне някъде, а през останалото време да си имаме лоша икономика. Те са мерило за това доколко икономиката е конкурентоспособна и устойчива на всякакви шокови кризи", каза още Богданов.

Гостът посочи също, че е важно компетентните институции да установят доколко повишаването на цените се дължи на непазарни практики и ситуации.

"Важни са тези органи, които наистина трябва да следят дали има картели, дали има нелоялни търговски практики, дали има злоупотреба на участници с голяма пазарна сила. Например регулаторът КЗК вече 10-11 месеца още анализира и разследва за олиото. Това е неефективен регулатор. Има все пак някакъв разумен срок, в който тези регулатори да изкажат становище. Трябва да се научим да действаме през институциите и по закона, а не само през медиите", призова Богданов.
 
Икономистът посочи също, че са нужни промени в Търговския закон, рамката на несъстоятелността, мерките срещу изпиране на пари и транспониране на директивата и също казуса със зелената карта в застраховането. Той уточни, че в тези сфери ние сами сме признали, че имаме проблем. И попита защо се бави процесът по решаване на тези проблеми.

"Може би отговорът на този въпрос е политическата криза, защото много трудно се правят такива промени по време на криза", предположи Богданов и допълни, че няма конкретен срок пред страната ни за Еврозоната.
"Всяка година можем да бъдем оценявани. Всяка година, ако изпълняваме критериите, ще получим положителен отговор. Това е рамката. Може 10 години подред да не отговаряме на тези критерии", завърши икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Лъчезар Богданов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
akud преди 1 година
обрачите от фирми задействаха всички възможни лобисти да ни вменяват. как няма и нетрябва да влезнем в еврозоната. ЗАЩО??? ами защото всички институции ще трябва да се навържат с институциите в ЕС и спира най големия кран за източване на Българските данъци. чрез ДДС и ами . който са схема на бг политиците.....
22
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Каква еврозона бе помияяри. Инфлацията е над 100%. Реалната, а не измислената от НСИ. Народа докато не се събуди и не премахне *** си изедници ще продължи да страда.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проф. Ханке: *Bulgaria has scrapped its 2024 target for adopting the euro. GOOD. Bulgaria should stick with its currency board, which I installed in July 1997, and 142-yr-old lev. This monetary regime has worked like a charm in Bulgaria for over two decades.*, казва го в прав текст за България е най добре да запази 142 годишния лев, стабилно работещ с валутния борд.
20
4
 
0
 
! Отговори
One s преди 1 година
Е, какви експерти пишат тук. Е-ти глупостите. Що лъжете, от както България е във, валутен борд българският лев е заложник на европейската банка какво то кажат и решат това става, вкарат ли евро то българските банки ще имат глас и ще се зима под внимание.
19
1
 
1
 
! Отговори
Тъкмо преди 1 година
Ще има време да си похарча двата дюшека с левчета. ;-)
18
0
 
8
 
! Отговори
Кокича преди 1 година
Когато заплатите станат по 4 хиляди лева нето, ще си помисля. А какво да кажем за пенсионерите, които взимат по 300лева пенсия, като им стане 150 евро. България няма да влезе в еврозоната е следващите 20 години
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв юли?! Представител на Евро съюза го повтори 2 пъти и излъчиха цяло интервю с него в Панорама: България да не се надява на по-ранно приемане на еврото от януари 2025! И дори не се знаело каква ще е ситуацията и към тази дата.... Той изтъкна като причина инфлацията в страната. Само че това е само смешен предтекст. Навсякъде има инфлация. Един грък вчера каза да не вярваме, че инфлацията е спряла БГ в еврозоната, а истинската причина е "липсата на съдебна реформа", т.е правителство е прич
16
0
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
До Анонименес а на българина всичко му е ясно ! разбира повече от Ханке ...
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо го казвате сега? Ние знаем, че българите не ставаме за евро и няма да ставаме скоро, това не се отнася за антибългарите.Когато от Брюксел казаха -не, изведнъж се появиха "експертите", които "анализират" това като правилно. Как така точно сега разбрахте?!Просто на няколко души им текат лигите да се донаграбят.Правилно каза Ханке - трима души поименно.
14
1
 
4
 
! Отговори
до цървулъ преди 1 година
До Ямболски цървульне само това ами ще ни вземат и валутните резерви !
13
2
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 година
Никакво евро! Автоматично ставаме 2 пъти по- бедни,ако го приемем!
12
1
 
5
 
! Отговори
Ноби преди 1 година
абе я най- добре забравете за еврото, то и без тва на ес му остава малко. после каквонще правим, пак ще минаваме на левчета. само *** ми дойди ми
11
1
 
0
 
! Отговори
ДО 7 преди 1 година
До АнонименКАКЪВТО НАРОДА такива му и политиците ,колега !
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Има нещо гнило в Дания
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Чехия, Унгария, Полша, Дания, Швеция и др не са в еврото, нито се напъват за там?
8
0
 
6
 
! Отговори
ес смешки 5 преди 1 година
До бг смешки 2 След еврозоната ни чакат зони на Марс сигурно. Точно помислхме че няма какво после и трябва да се закрие бг и ще бъде рая.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой пита българският народ дали иска еврото!??Слугите на Брюксел , които са се ояли и преяли с крадени пари ни тикат към една банкрутираща с-*** !Погледнете какво жалко стадо са политиците ,които ни управляват и вътрешни и външни?Всички санкции , които налагат на Русия рефлектират двойно на вътрешния европейски пазар!шни
6
2
 
4
 
! Отговори
ааааа преди 1 година
като взлене България в еврозоната ще остане без валутните си резерви . само про***Стияъ българина не го разбира тва нещо и се натиска за еврозоната защото нищо не разбира от финанси и иконмика ...жалко за БГ
5
3
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
айде този всезнайко се обади ! няма оправия ...
4
0
 
9
 
! Отговори
Разбра се преди 1 година
Че зора на политиците не е влизане в еврозоната, а кой конкретно ще е на власт в момента на влизането за да заграбят те и олигарсите им ония 70 милиарда от резерва, затова взаимно ще се прецакват доколкото могат.