Фосфорни боеприпаси изстреляни по град Часов Яр в Украйна

Не е ясно дали обстрелът е бил срещу позиции или лагер на войските на Киев
Обновена: 15 мар 2023 09:27 | 15 мар 2023 09:19, Елка Василева
53
Фосфорни боеприпаси изстреляни по град Часов Яр в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Запалителни боеприпаси с бял фосфор бяха изстреляни вчера от руските сили по безлюдна местност в Часов Яр, град в непосредствена близост до Бахмут в Източна Украйна, констатираха журналисти от Франс прес.

Два снаряда са били изстреляни с петминутен интервал около 16:45 ч. (14:45 по Гринуич) в посока към път, който минава през южните покрайнини на Часов Яр и води към Бахмут, където тече най-продължителното и кръвопролитно сражение от началото на руското нашествие. Свистенето на снарядите е било последвано всеки път от експлозии на боеприпасите, разпръскващи малки горящи топчета бял фосфор. Те са подпалили растителността от двете страни на пътя, като пожарът е обхванал площ с размерите на футболен терен.

АФП не успя да установи дали обстрелът е бил срещу позиции или лагер на войските на Киев, но край един от пътищата в опожарената зона бе паркирана зелена камионетка с бял кръст – емблема, използвана от украинската армия. Най-близките къщи се намират на около 200 метра от външния периметър на пострадалата територия.

Фосфорните боеприпаси представляват запалително оръжие, чието използване срещу граждански лица е забранено, но не и срещу военни цели, както предвижда конвенция, подписана през 1980 г. в Женева. Киев е обвинявал Москва, че ги е използвала неведнъж от началото на инвазията си в Украйна, по-специално срещу гражданско население, което руската армия категорично отрича.
(БТА, Андрей Шарков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма такива бомби! Още преди два месеца руснаците сигнализираха ООН, че Украйна използва такива боеприпаси и че тя притежава такова оръжие.Украинците сами си изстрелват забранени бойни вещества и слад това обвиняват руснаците.Това още от началото на войната е обичайното поведение на нещастните фашистки укропи и те друг вид война не могат да водят.Използват забранени боеприпаси, избиват си собствените граждани,извършват терористични атаки и след това оревават света,колко кървави са рашките!
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 39 Какъв Китай бе клоун.Китай купуваше до ония ден оръжие от Русия 10 милиарда на година.
30
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Московците не го правят нарочно, просто гърмят каквото имат и се молят Китай да им прати нещо, което да не е на 60 години. Китай се чуди дали да не отиде просто да си вземе малко територии, ама не иска да го изкарат, че работи с американците.
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В мрежата бе публикуван разговор между военнослужещ от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), вероятно младши офицер, и командването, в който той съобщава на висшето си ръководство, че неговият батальон всъщност е унищожен. А вие наясно ли сте, че това е краят на нашия батальон? Наясно ли сте, че загиналите при нас са над 160 човека? Или не знаете това? Или считате, че това е дезинформация за всички вас там?Не ми пука с кой си на връзка! Тук убитите са цяла планина, крещи военнослужещият.
28
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
"Запалителни боеприпаси с бял фосфор бяха изстреляни вчера от руските сили по безлюдна местност в Часов Яр, град в непосредствена близост до Бахмут в Източна Украйна, констатираха журналисти от Франс прес." Прочетох Франс Прес и БЯЛ ФОСФОР и до тук с истинската ценност на тази "новина"!!! 1. Белия Фосфор е изключително активен и скъп и се приравнява към химическите оръжия РФ ползва за подобни неща ЧЕРВЕН ФОСФОР ПОЛЗВА СЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО В ОБИКНОВЕНИЯ КИБРИТ МНОГО СТАБИЛЕН и не е забранен за ползване
27
3
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Много удачно щом американците са използвали това преди повече от 50 г сега и руснаците могат
26
3
 
18
 
! Отговори
И. Петров преди 1 година
Във виетнамската война САЩ официално употребяваше *** /желиран бензин с фосфор/ срещу населението. Виж снимката на обгореното момиченце, направена от американски журналист, обиколила света! Бомбардировките бяха в огромни мащаби , чрез стратегически бомбардировачи, но това се забравя!
25
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Белия фосфор е най ужасяващото нещо ! Навремето в Югоизточна Азия коригирах минохвъргачен огън с мини заредени с бял фосфор ! Отделно имаше осколочно-фугасни ! Мините имаха таймер и се пръскаха във въздуха върху главите на атакуващите ! Фосфора падаше като огнен дъжд самозапалвайки се от въздуха ! Това което са виждали очите ми е трудно да се опише ! Дори в Ада сигурно не е чак толкова страшно !
24
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, НАТО ПЪК ИЗПОЛЗВА ''обеднен уран'' ,... уШ!
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забраните пшеницата и слънчогледа от УКРАЙНА. ЕДИН Черно бил ни стига
22
2
 
30
 
! Отговори
ВСВ преди 1 година
Фосфорни бомби са ползвани срещу цивилно население над Дрезден през Втората световна от англичаните. Маса жени и деца съвсем демократичнио са изгорени живи с бомбени килими - срамен исторически факт.
21
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям вой! Не че има някаква особена новина, но четете внимателно. Зелената камионетка с белия кръст в изгорялата гора е вероятно забравена от немците от предишната война, пак там. Как иначе да си обясним нацистката символика по обгорените тела?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен че са горящи фосфорни топчета при непълно продължително горене изпускат задушлив дим като зарин,което също е фосфорно съединение.
19
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има стотици клипчета в нета, които показват че руснаците ги използват и по цивилното население.
18
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските военопрестъпници ги използваха и в Мариопул и на други места, въпреки че са забранени от "Женевската конвенция".
17
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е руснаците са запалили една горичка и голямата драма.
16
2
 
12
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Но не и срещу военни цели - значи всичко е ОКл Тогава за какво се оригваш?
15
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига да са помогнали за унищожаването на 50 урки, няма лошо.
14
2
 
9
 
! Отговори
gogo преди 1 година
елчето, аз да попитам - безлюдна местност в град??? Ами те и гробищата не са безлюдни местности
13
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
джуджака все повече губи почва под краката