Ще плащаме 300% повече за килограм родни ябълки и череши?

Все повече овощни градини са изоставени
49
Ще плащаме 300% повече за килограм родни ябълки и череши?
Снимка: Pixabay

По-скъпи плодове тази година очакват производителите и експертите в Югозападна България.
Заради скъпото напояване и лошите метеорологични условия, основно сланата по овощните дръвчета, се очаква да плащаме 300% повече за килограм ябълки и череши.

След превръщането на голяма част от зеленчуците в луксозна стока, изглежда, че и плодовете ги очаква същата съдба. В Кюстендилско все повече семейства производители се отказват от бранша и все повече декари земи пустеят.

Първите плодове родно производство, които идват на пазара, са ягодите и черешите - в края на май, началото на юни в Кюстендил излизат първите череши, обясни заместник-председателят на Института по земеделие доц. Димитър Сотиров.

"Декември и януари климатичните условия бяха подходящи за овощните култури, няма измръзване, след това имаше период от леко захлаждане. В Кюстендилско сме обнадеждени, че тази година цъфтежът се завръща и очакваме една добра реколта, но месец април е критичен, защото през последните 10 години почти не е имало година, в която късните пролетни слани да подминат региона. Всяко едно повишаване на среднодневните температури е критично за овощните култури", обясни той.

Заради това голяма част от земеделците започват да се отказват, тенденцията в момента е овощните градини да се продават. Все по-малко хора обаче ги купуват - заради трудната реализация на производството и вноса на плодове от европейски страни.

"Ако вземем за пример черешата - при изкупуването, когато започне сериозната кампания, пунктовете обявяват цена от 1 - 1.10 лв. След няколко дни цената спада до 90 стотинки, а в същото време берачите искат от порядъка на 50-60-70 стотинки. При тази аритметика няма как производителят да бъде на печалба и ако не са субсидиите, повече от половината хора ще се откажат от производство на овощни култури в страната", каза още доц. Сотиров.
 


49
Още по темата: овошкичерешиябълки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Мак Доналдс преди 2 месеца
Затова пък имаме хубави закусвални и храни от веригата на Мак Доналдс и няма да купуваме нито череши нито ябълки.
34
0
 
1
 
! Отговори
ще плащаме преди 2 месеца
АКО КУПУВАМЕ
33
2
 
4
 
! Отговори
KALIN ORELA преди 2 месеца
Яще пласмаса мамк.а ви проста българска! Нали сакахте ДЕМОКРАЦИЯ! Хак да ви е ***!
32
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
ще плащаме друг път
31
0
 
0
 
! Отговори
Праведен преди 2 месеца
UP
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе и други държави има които нямат голямо родно производство, ама е по евтино
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако направят и парите да растат по дърветата ще плащам и 500% отгоре, иначе няма начин.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради това или онова, в България всичконе два пъти по-скъпо отколкото в Холандия например. Но заради това или онова заплатите са 5 пъти по-ниски от тези в Холандия.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Болен здрав носи! Болен здрав носи! Ще плащате защото сте мнозинството от 80те процента, най удобния вариант за българските потомствени Янко Шумкарчета!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто няма да ядем родни ябълки и череши.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще ще..на цената за еднопосочен билет от Терминал 1 или 2- нямало пари за увеличение на пенсии и заплати -но намериха десетина милиарда за Ел. "помощи"..30/40% комисиони от всичкоИ после пара йок ..докато спрат да им бачкат ангария за живот в "държавата" дет нищо няма като за бели хора ..образование,здравеопазване,соц система,икономика,култура...виж кво крадене е в инфраструктура..
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
елате при мен в Бразилия ,, има всичко и даже и рибата и месото са пресни и не скъпи ,, жените са топли но едрички
23
1
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
Значи, работата на тези институти и на министрите ни не е да ни обясняват защо, как и колко ще е поскъпването, а да направят така, че да има поевтиняване! Те си седят по креслата и си плямпат, значи...Какво можеш да очакваш от едно БСП, мам.ка им...Трябва да ги махаме всички тези търтеи, научили се да ни налагат своите болни ищахи...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!..Мислете много в неделя - ако ние не ги махнем, те ще ни махнат...Кокалът им опира до оглазганите ни кости вече...
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Печалбата е при прекупвача и продавача. От 1 лв. пазарната цена е от 4 до 10 лева.
21
1
 
7
 
! Отговори
Лена Борислава преди 2 месеца
Няма да се плашите! Инфлацията е 11 процента!!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слабо производство, лошо качество, високи цени, износ навън на ниски цени е щом са скъпи,да си ги ядат, внос!Скъпа вода, ами ЕС директиви за водата.Тая година доста валежи паднаха, ама пак ще се казва суша.Вода газиш, жаден ходиш.Бг е богопомазана относно вода и вместо държавата да е собственик, се дава на държавни фирми на др държави да стопанисват и водата и ел енергия и др. у нас.Лошо ще е за България ел енергия, вода, горива, сметосъбиране и др да са държавни и приходи в бюджета на България!
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който иска да плаща, аз няма да плащам!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още утре ще купя 10 фиданки и ще събера хлапетата от входа да ги засадим до блока.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Садете си, ще знаете какво ядете.
16
1
 
0
 
! Отговори
contractor преди 2 месеца
Добре, тая година може и да бера черешите :) убедихте ме.