Украйна е готова да започне контраофанзивата срещу руските сили

Министър Резников обаче не посочи точна дата
28 апр 2023 17:22, Елка Василева
154
Украйна е готова да започне контраофанзивата срещу руските сили
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна приключва с подготовката си за контраофанзивата срещу руските сили и до голяма степен е готова за нейното изпълнение, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Щом имаме Божията воля, подходящи метеорологични условия и решение от страна на командирите, ще го направим", каза Резников на онлайн брифинг. Той обаче не уточни точна дата.

Киев се надява, че планираната контраофанзива ще промени динамиката на конфликта, който не стихва, откакто Русия нахлу в страната преди 14 месеца.

Москва държи под контрол обширни територии в източните, южните и югоизточните части на страната. В ежедневната си сводка за развитието на войната украинските военни съобщиха, че Бахмут остава в центъра на бойните действия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг тази седмица заяви, че чуждестранните съюзници и партньори на Киев са доставили почти всички обещани бойни машини на Украйна. Днес испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес Фернандес заяви, че шестте танка "Леопард 2А4", обещани от Мадрид на Украйна и изпратени по-рано този месец, са пристигнали в Полша.

Украйна е получила голямо количество модерна техника, в това число оръжия, които ще бъдат използвани като "железен юмрук", заяви Резников и добави, че обучението на украинските войници за усвояване на западно оборудване продължават.

Хиляди украински войници се обучават на Запад как да използват на бойното поле новата военна техника, която Киев получава, отбелязва Ройтерс.

(БТА, Симеон Томов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Задокеанските трролове не един път казваха че контранастъплението ще започне на 30 април през нощта срещу 1 май. То дойде ей го на тая вечер е.
128
4
 
2
 
! Отговори
Джо преди 11 месеца
Важното е че пазарът на оръжия процъфтява. Да се избиват разумно, ние ще имаме грижата да поддържаме баланса на силите. Другото е без значение
127
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еееххх,Леша,Леша то ако ставаше само с божията воля ние досега в космоса да сме отишли...
126
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кво става с контраофанзивата омръзна ми да чакам
125
10
 
7
 
! Отговори
Бобо преди 11 месеца
Руснаците показаха колко нелепа армия са в сравнение с ЗСУ.Бягаха от Киев, Чернигов, Суми, Харков, Херсон.Сега ще бягат отново, които има крака.Останалите в черни пакети.Украинския гняв е страшен.
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Фанзивата започна ли ?
123
2
 
12
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 11 месеца
Започват на 9-ти май. В чест на техните братя и съмишленници които капитолираха на тази дата преди 78 г. И начина по който ще се отнесе Русия с тях ще е много по брутален от това което направи със техните предци през 1945г !
122
18
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 11 месеца
Русия държи прекалено много земя, която й е в повече. Но това ще се промени през следващите 50 години.
121
17
 
8
 
! Отговори
Цирк дьо Кремл преди 11 месеца
Айдй расафилите уйдете за Москвя, за Путину, и вий да памагате.
120
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Задава се силен путиняшки вой!
119
5
 
16
 
! Отговори
Тодооши преди 11 месеца
А рашките са си приготвили толкова хартилерия че свят ше ви се извие.
118
23
 
13
 
! Отговори
Късата памет преди 11 месеца
Само да напомня, че при предишната контра офанзива на ВСУ, копейките пак пишеха по форумите "аре кво става бе кравари що няма контра" и " не го ли взехте тоя Херсон". Еми взеха го и си върнаха много територии. В това време руснаците бягаха панически или както казват копейките "стратегически отстъпиха" Сега ще е същото.
117
1
 
1
 
! Отговори
До 128 преди 11 месеца
Айде пак това за сгъстения въздух? За останалото съм съгласен.Сигурен ли си, че няма взривно в-во?
116
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ИЗВРАТЕНИТЕ ТВОРЦИ НА НАЦИИ СОРОКОМУНИСТИ - УКРАЙНА Е РУСКА ЗЕМЯ, А МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКИ ЗЕМЯ. НАТО И САЩ СА В ДРУГОТО ПОЛУКЪЛБО И ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ГИ ИЗГОНИ И ДА Е НЕЗАВИСИМА. АКО ИСКАТ РОВНОПРАВНО ПАРТНЬОРСТВО СЪС СТРАНИТЕ ПО СВЕТА ДА ЗАПОВЯДАТ.
115
13
 
21
 
! Отговори
До Светозар преди 11 месеца
Контраофанзива ще има колкото рашите стрелят по наземни цели с комплекси С-300 както те информират некомпетентните ВСУ от 1 година - демек никога. С- 300 не носи бойна глава а балон със сгъстен въздух, който разхвърля осколки и се активира в близост до целта. Комплекс за ПВО се нарича и с него не се целят блокове. Руснаците спряха да си играят и ги бомбят директно с 1500 кг. бомби.Каква офанзива с 100 000 души,10 самолета и 100 танка те гони на окопан фронт 1500 км? Рашите ша ги изкривят от бой.
114
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
АЙДЕ БЕ СМРАДЛИВАТА ПРОПАГАНДА, АЙДЕ ДАВАЙТЕ Я ОФАНЗИВАТА КОМЕДИАНТ НА КАМЕДИОНТО МАРИОНЕТА. .
113
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всяка пропаганда, рано или късно се сблъсква с реалноста. Имитация на контраофанзива може и да създадат, но това няма да промени нищо, освен увеличен брой на леталните случаи от двете страни. Реалноста показва, че отношението е около 6-10 към 1 в полза за Русия.По неприятното в световен мащаб е поведението на ингилизите, които изпращат снаряди с обеднен уран. Това няма да остане без отговор. Нямам идея какъв ще е точно, но асиметрични отговор няма да е в Украйна.
112
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как е времето ? Вече добро ли е за контрафанзивата ? Въздуха достатъчно влажен ли е ?
111
2
 
18
 
! Отговори
Ноби преди 11 месеца
боже, взимайте ги тия медикаменти, не оставяйте така нещата. ще се влоши положението. трябва до крак ли да ви изтребят за да се усетите, че сте пионки
110
5
 
15
 
! Отговори
До 111 преди 11 месеца
Да руснаците държаха 200к на граница с Украйна, но през цялото време Лавров, Песков и т.н. разправяха, че това са военни учения, дори точно преди офанзивата извадиха едни клипове с влакови композиции натоварени с военна техника които напускаха Крим. Накрая руската офанзива се оказа в не малка степен изненадваща за Украйна особена онази от Беларус към Киев и от Крим към Херсон и Мариопул. Изненадата е винаги търсен ефект при една офанзива.