Украйна е готова да започне контраофанзивата срещу руските сили

Министър Резников обаче не посочи точна дата
28 апр 2023 17:22, Елка Василева
154
Украйна е готова да започне контраофанзивата срещу руските сили
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна приключва с подготовката си за контраофанзивата срещу руските сили и до голяма степен е готова за нейното изпълнение, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Щом имаме Божията воля, подходящи метеорологични условия и решение от страна на командирите, ще го направим", каза Резников на онлайн брифинг. Той обаче не уточни точна дата.

Киев се надява, че планираната контраофанзива ще промени динамиката на конфликта, който не стихва, откакто Русия нахлу в страната преди 14 месеца.

Москва държи под контрол обширни територии в източните, южните и югоизточните части на страната. В ежедневната си сводка за развитието на войната украинските военни съобщиха, че Бахмут остава в центъра на бойните действия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг тази седмица заяви, че чуждестранните съюзници и партньори на Киев са доставили почти всички обещани бойни машини на Украйна. Днес испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес Фернандес заяви, че шестте танка "Леопард 2А4", обещани от Мадрид на Украйна и изпратени по-рано този месец, са пристигнали в Полша.

Украйна е получила голямо количество модерна техника, в това число оръжия, които ще бъдат използвани като "железен юмрук", заяви Резников и добави, че обучението на украинските войници за усвояване на западно оборудване продължават.

Хиляди украински войници се обучават на Запад как да използват на бойното поле новата военна техника, която Киев получава, отбелязва Ройтерс.

(БТА, Симеон Томов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
7
 
! Отговори
преди 1 година
Това е първата офанзива в историята която се съобщава публично на всеослушание така че врага да е пределно информиран за нея, все едно ще снимат риалити. Има нещо много странно тук - с каквито и оръжия да разполагаш, елемента на изненадата е най-добрия залог за победа или поне нанасяне на тежки поражения на врага.
88
0
 
9
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Наистина ли мислите, че украинското командване ще информира в интернет подробно кога и какво мисли, да прави ? Другари русоффили, малко по - сериозно моля. Трролажа трябва да е на по - високо ниво.
87
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаах! Бияча на миуси продължава! Ако ня бях на пробация, щях да ти кажа ...
86
6
 
4
 
! Отговори
американеца преди 1 година
ами почвайте я де таз офанзива от 2022г я чакам въпреки че профукахте десетки милиарди от запада -изядох 10 кила пуканки да ви чакам офанзивата .То докато с енаканете руснаците ще стигнат Днепър по зялата и граниза до Одеса
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Всъщност, - Нато ва пари и оъжие и не знае къде отива и половианта от това. А акто кажеш НАТО, трябва д азнаеш, че в самото НАТО има разделение между държавите, като в държавите има отделни лагери и всички се борят за контрол.
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин докато се дупи в Бахмут, ще му вземат златните мини в Судан!
83
4
 
6
 
! Отговори
82 преди 1 година
Ето - Минуси без отговори! Поакзва тотално безсили! Какито шансове имаха украйнциет, се изпариха. От тук насетне е пекане на бавен огън, докато Зеленски му уври глъвътъ ...
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските командири докога ще се водят по акъла на запада на началството .
81
8
 
2
 
! Отговори
Всъщност, преди 1 година
Трябва да си много наивен да вярваш ,че от НАТО са им дали оръжие з милиарди, и няма да командват кога и къде трябва да нападат украинците, и да си върнат територии! И спътниково разузнаване, и тактика , всички е планирано предварително! Но нека "русофилите" си верват, колко са "велики"!
80
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво става - Кси Дзинпоин се навря в Украйна, на мяасотот на Блекрок! Хихи! Не знам за вас, но аз записвам да уча китайски и ще се интересувма от културата и прочие, защото голбоаният номер едно, ще е от Изток. Просто не от този Изток,, от който се страхува американците преди 30 години.
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Требеше да пуснете некой дипломиран астролог да каже кога ше бъде контрфанзивата и ога ухраинците ше навлезнат победоносо в Долно Дъбене
78
8
 
4
 
! Отговори
82 преди 1 година
Как ще стане? Бияча на инуси може 200 минуса да ми набие колкот си минуса иска, но да ми обясни - КАК! Украйан получила 230 "нови танка" (на по 44 години ...), а докато ги чакаше изгуби хиляда от нейните и полските. И това ли ще обърне войната? И сега ли? Когаот русия направи и тя окопи, разположи ПВО, нахака повече артилерия, отколкото не можем да произведем за век? ОК! Чакам да видя!
77
4
 
3
 
! Отговори
Кремълчо преди 1 година
на 9 май ще стане кремкарамелчо!
76
2
 
10
 
! Отговори
Не бих искал преди 1 година
да съм на мястото на рашките когато започне контранастъплението...
75
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна да поиска примирие и да започне преговори. Загинаха много млади хора и за Русия се отнася. Запада им гледа сеира на украинците разберете го.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 73 - Украйна не може да си вдигне авиацията или поне това, което остана от нея. Разлиакта е огромна с "не и трябва". Трябва и като на ученичка тампон, ама я е страх да си признае на мама, че не е девствена.
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как ще стане? Ще разчитате на толкова бързите си войнци, дето ще надбягат коршумите ли? Защото със сигурност нямат ББМ да ги закара всичките. Дори и да имахте, проблемите виса два - От далеч ще ви съсипе авиацията, а доближите се на 35 километра, ще ви запука артилерията. Нямате ПВО за защита, нямате авиация за ги накрате, да си дръпнат артилерията. Нямате и хора, просто да пренатоварите защитите им. Това е, като някой да каже, че ей сега Бъглария ще завладее Гърция. Стой па чакай.
72
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво?Снимана поръчката на 60хиляди чувала за трупове.Вашето е геноцид срещу украинците.
71
6
 
4
 
! Отговори
до 73 преди 1 година
Явно четенето с разбиране не ти е силна страна. Да го напиша пак бавно, пък дано вденеш - на Украйна не и бяха нужни флот и ВВС за да блокират напълно руските такива. А доктрината е да се ползва техника. Вземи за пример ХАЙМАРС - чисто унищожаване на складове с боеприпаси и едра техника. После руснаците нека тичат пеша с автоматите да ги избиват с оръжията за поразяване на "меки цели"
70
2
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Радвам се , че руските таракани си верват! От 60 километрова танкова колона пред Киев, украинците ги завряха в бункери и окопи! Даже и целия Крим си окопаха! И това е без да са им доставили още сериозни оръжия! Ами да не си помислилите, че украинската армия ги е завряла там? Нее, просто Путин им е "заповядал" да отстъпят, защото бил "благороден"! Времето се оправя, и по-хубавото тепърва предстои!