Масово турски домати се продават за български

Производители очакват до дни срив на цената с 50%
39
Масово турски домати се продават за български
Снимка: Pixabay

Ново поевтиняване на някои хранителни стоки за последната една седмица регистрира Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. На прага на летния сезон, когато по пазарите и борсите у нас се очаква наплив на българска продукция, накъде ще тръгнат цените?

Първите розови домати, които излизат от оранжерията на Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре са с 20% по-скъпи тази година.

„В момента цената е 2.40-2.80 лв. в зависимост от качеството. Тази година е малко по-скъпо понеже имаме доста големи разходи за отопление. Енергоизточниците и електричеството беше увеличено и това ни принуди да изнесем и да засадим новата реколта около един месец по-късно”, разказа производителят на зеленчуци пред Нова телевизия.
Прогнозата му е, че сегашната цена на българския домат няма да се задържи дълго, а до 15 дни очаква да се срине на половина.

„Има страшно много внос. В момента България е зарината с вносни домати, с недоказан произход, третирани с турски препарати, нерегистрирани за ЕС. Лошото е, че много от търговците, които са мними, спекулират и преопаковат вносната продукция и я продават за българска”, обясни Иван Кабуров.

Най-голямата зеленчукова борса в България очаква да бъде залята с българска оранжерийна продукция до дни. От сега се знае, че доматите ще се търгуват на миналогодишните цени между 2.00 и 2.50 лв. за килограм.
„Всичко зависи от времето – дали ще има градушки и наводнения”, уточни производителят Димитринка Петрова.

На прага на летния сезон на пазара вече се появиха и първите български сезонни плодове, но на по-високи цени от миналата година. Най-драстично е поскъпването при черешите.

„Цените на този плод са с около 50% по-високи в сравнение с миналата година”, коментира Илия Гатев, изп.-директор на тържището в Първенец.

На пазара се наблюдава и странен феномен- цената на пресните картофи е спаднала със 70 процента и вече са по-евтини от старите картофи, чиято цена стигна рекордните 2 лв.  за килограм.

А земеделските стопани като Иван, който произвежда тонове домати, имат конкретни очаквания от новото правителство. Едното от тях е спиране на спекулата и контрол по границите.

„Новото правителство да помисли за създаване на сдружение на зеленчукопроизводителите. Ние искаме сигурност на пазара”, уточни мъжът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: доматипроизводители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 10 месеца
Да се произведе ръчен, лек апарат за установяване на вредни вещества в зеленчука при докосването му. Тогава с право може да се говори за нововъведение от световно значение. Днес се произвеждат прекалено много леки коли, но няма една такава индивидуална лаборатория за проследяване на качеството на хранителните продукти. Който я изобрети, ще бъде почитан с векове от цял свят.
20
0
 
1
 
! Отговори
селянин преди 10 месеца
Не може да бъде!
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По добре турски от колкото фалшивите и напомпани с химия български. Ако мислите, че някой контролира българската продукция, жестоко се лъжете.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
време е такива стоки да се проверяват от независими европейски лаборатории и да имат сертификат за качество, който да е общодостъпен и по всяко време!!!достатъчно време ни тровихте с родните зеленчуци, а сега и с вносните!
17
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
семената кафяви на цвят и твърди първо са твърди след няколко дни на стаинатемп омекват узряват и може да се консумират
16
0
 
1
 
! Отговори
Бг картинка преди 10 месеца
Ами кой да проверява?? БАБХ са едни платени лелки които са толкова дебели че ако направят 50 метра пеша -после трябва да ходят в болницата на системи!
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Aнrлocakcoнckитe нaчaлници и мapиoнeтkитe им paзcиnaxa cтpaнaтa ни...
14
3
 
4
 
! Отговори
НЯМА ДА СТАНЕ преди 10 месеца
Новото правителство са само юристи ,икономисти и финансисти . Вие сте предназначени не да се сдружавате и да имате права , а само да имате глад и безпаричие за да им работите на тях за без пари а те да търгуват с вашата продукция и да печелят . Никой от тях няма да ви позволи да заживеете от труда си , те ще живеят от вашия труд , а вие още им създавайте раждаемост .
13
6
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 10 месеца
Истината е , че Ердоган е на Власт от 21 години- и е Националист , и Вярва в Теориите на Конспирацията :))) В Турция - Не Можеш да Продаваш Медицински Лекарства и Препарати за Растителна Защита - Ако Не Ги Произвеждаш в Турция - Под Контрола на Турските Здравни Експерти, Даже и Ваксините за Ковид - на Всички Фирми се Произвеждаха в Турция ......Ердоган се Съмнява - че Западните Компании може да Натровят Турците чрез Лекарства и Препарати - ...Предимството е - че са ЕВТИНИ..Което Дразни ЕС..
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като няма български ще ядете турски.
11
2
 
3
 
! Отговори
прекупвачО преди 10 месеца
Ами да, приличат си.....
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Aми то добре. Щото турските са по-вкусни, но са по-евтени. Прдпочитам да ги купувам направо за турски, а не да плащам по-скъпо.Дотам я докарахме.
9
2
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 10 месеца
Виждал ли си Как Се Отглеждат Български Домати в България - Оранжериите се Отопляват с Битови Отпадъци
8
8
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 10 месеца
В Турция - Сдруженията на Производителите - Вече Почти Масово Работят с Предварителна Поръчка -Предварителен Договор - Поръчваш си 8 месеца Предварително - Като си Избираш - Сорт Домати - и Начин на Отглеждане и с Какви Препарати да се Пръска - И ти Калкулрат Приблизителна Цена - Като Клиенти са Почти Цяла Азия и Русия и Големи Европейски Хранителни Вериги
7
8
 
8
 
! Отговори
Ертюк преди 10 месеца
И в Русия вече болгарский перец се произвежда в Турция , територията Балканска България рано или късно ще е част от БРИКС, като придадък на 100 милинна Турция, и даже ще е повод за празник спрямо сегашноот положение
6
4
 
4
 
! Отговори
ибре курорте преди 10 месеца
Цени народни: 2 кила за лев и един домат бакшиш ти дават. Кеф!
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Масово нашите убавци искат рестрикции и спиране на вноса,или всеки Реве за да може да Дере,както си иска!Пазарна икономика,филма свърши бре не разбрахте ли,който не може да окряка отива в канала!
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оооо, нищо не е сега... Почакайте малко... При увеличение цената на тока с 31% дневна и 150% нощна - ще видите какви цени ще дойдат! И не само на доматите! Ама пък ще има много ДДС и от там, много пари за 404!
3
1
 
27
 
! Отговори
мързелив българин преди 10 месеца
Какъв контрол,бе аркадаш ти от небето ли падаш?Всичко и всички са навързани в далаверата
2
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А къде е контрола?