Зеленски: Украинските сили напредват на юг, държат инициативата

Според руски източници тежки боеве се водят край Бахмут
10 юли 2023 14:20, Елка Василева
179
Зеленски: Украинските сили напредват на юг, държат инициативата
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските войски продължават да отвоюват контролирани от Русия райони в югоизточната част на страната, заяви днес президентът Володимир Зеленски. Той посочи, че силите на Киев са "поели инициативата", след като по-рано настъплението им вървеше с бавни темпове, предаде Ройтерс.

Още по темата
Според информация към тази сутрин украинските войски досега са си върнали контрола върху 169 квадратни километра в южната част на фронта и 24 кв. км около източния град Бахмут в рамките на своята контраофанзива, започнала в началото на миналия месец.

Според руски източници тежки боеве се водят край Бахмут - градът, превзет от руската частна военна компания "Вагнер" през май след продължила месеци обсада. Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че в района е разположена една от неговите части.

Оборудвани с все по-усъвършенствано западно оръжие след повече от 500 дни война, силите на Украйна започнаха очаквана контраофанзива, съсредоточена досега върху превземането на редица селища в югоизточната част на страната. Украинската армия също така се опитва да си върне районите около Бахмут, отбелязва Ройтерс.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр написа в комуникационното приложение Teлеграм, че се водят тежки боеве в два района в югоизточната част на страната.

"Затвърждаваме завоеванията си в тези райони", каза тя. По думите ѝ руските войски защитават Бахмут, докато украинските сили са регистрирали "известен напредък" в района на южния фланг на града.

Голямо внимание през последните дни беше насочено към село Клишчеевка,  разположено на височини южно от Бахмут.

В Телеграм Кадиров написа, че бойците от неговия батальон "Ахмат" се намират "в трудния сектор Бахмут". Той публикува видеоклип с командир на бронирана машина близо до Клишчеевка.

В руски информации от последните дни се предполагаше, че Кадиров, чиито сили са активни от началото на руската инвазия, е болен, ранен или "в отпуск".

Министерството на отбраната на Русия заяви, че силите му са отблъснали украинските войски край Бахмут, като боевете се водят в тежки условия "не само поради ежедневната интензивност на огъня и сраженията, но и поради топографията. Линията на съприкосновение минава между два хълма."

Твърденията на воюващите страни не са потвърдени по независим път. (БТА, Пламен Йотински)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
1
 
! Отговори
Таранколу. Com преди 9 месеца
Днес. Бг. Няма ли да кажете вече че Бахмут е обграден от украинците и колко руски телета има вътре.? Аааа
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За Бога, украинците измират като пилци. *** нямат почивен ден!!!
140
13
 
3
 
! Отговори
Българка преди 9 месеца
Господ сили да дава на братския украински народ да прогони жестокия и вероломен завоевател!Амин!
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 138. На бас, че няма да стане.
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Държат дръжки.
137
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изключително неприятен човек! Лъже и маже сякаш за това е роден!
136
2
 
2
 
! Отговори
аноним преди 9 месеца
НАИСТИНА??????
135
2
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 9 месеца
Казано е:До последния украински войник. Впрочем, 169 кв. км е 13 на 13 км, колкото една малка община в Бг.
134
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече големите държави не се страхуват от Русия, Затова Япония и Южна Корея не напират изобщо за членство в НАТО. РФ за 1 година загуби 25% от потенциала на конвенционалната си армия и ще се минат десетилетия преди да успее да го възстанови.
133
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия за да отстъпи от Украйна и се стигне до траен мир, ще трябва РФ да се разпадне на части и сегашната форма на управление да се промени тотално, както това стана през 1922 след вътрешна революция. И сега ще стане по същия начин.
132
3
 
2
 
! Отговори
Вангелия преди 9 месеца
Кажувам ви, ке дойде време сички да сакат рушки пашапорти, оти в Сибир е много студено ....
131
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как точно напредваш срещу по-многочислен ,с превъзходство в артилерия и авиация враг ,през минни полета?!
130
3
 
9
 
! Отговори
Covid_22 преди 9 месеца
Напредват ВСУ към Бахмут, така каза Маляр, напредват като къртица в дупка, все надолу и надолу. Войната е в 4 фаза, в която ВСУ вкарва и последните обучени войници. Последните фази от войната на нито един от нас, няма да ни хареса.
129
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
131, данните са към 30 юни. В числото 4845 чуждестранни наемници не са включени стотиците чуждестранни наемници и инструктори, които преди 5 дни дадоха фира под руините на Академията на сухопътните войски на Украйна в град Львов. Утре във Вилнюс, Генсекът на отан ще обяви ли минута мълчание в памет на загиналите?
128
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още не са стигнали първата отбранителна линия ,а се топят бързо!На съвестта на тоя шут и тези ,които го управляват е кръвтта на десетки хиляди,да са проклети и те и потомството им!
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Fokus: "Към 30 юни надеждно е потвърдено унищожаването на 4845 чуждестранни наемници в хода на СВО, по-голямата част от които са от САЩ, Канада и европейските страни. Още 4801 чуждестранни бойци са избягали от територията на Украйна, след като са се сблъскали с отношението на киевския режим към тях, е съобщило руското министерство на отбраната.
126
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как гледа като ***,голям напредък ще да е!Трепереха му парцаляците като дойде!Озърта се като плъх в брашно ,щото явно го е пуснало белото и го тресе!
125
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имплозията на руската армия е съвсем наблизо.
124
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски е поканен на сесията на НАТО от Солтенберг, което означава че ще има новина по приемането на Украйна в НАТО. Песков оново хвърля къчове из Кремъл заради поканата.
123
2
 
12
 
! Отговори
ПКП преди 9 месеца
Не се лъжете от начина, по който масмедиите ви "информират". Истината е, че ВСУ са бомбок и приключват скоро