Нападнаха тв екип, записващ концерт на „Рамщайн“

Репортерът от австрийската телевизия е охулван с антисемитски ругатни
28 юли 2023 21:15, Елка Василева
14
Нападнаха тв екип, записващ концерт на „Рамщайн“
Снимка: архив, БГНЕС

След концерта на „Рамщайн“ в сряда, който беше първата от изявите на групата на големия виенски стадион „Ернст Хапел“ в две поредни вечери, напрежението между феновете на групата и протестиращите срещу насилието над жените и по-специално срещу музиканта Тил Линдеман е ескалирало и се е стигнало до неприятни инциденти.

Екипът на обществената телевизия ОРФ е бил нападнат с обвинения, че ОРФ е съобщавала за повдигнатите обвинения срещу Тил Линдеман, телевизионните оператори и музикалният репортер Дитмар Пейчел са станали жертва на вербални и физически посегателства.

На видеоматериал, показан по телевизията, се вижда как репортерът е охулван с антисемитски ругатни и е нападнат физически. Над колежката му – операторка от екипа, също е оказано физическо насилие и е направен опит да счупят камерата й. Нападателите са арестувани и срещу тях са повдигнати обвинения.

Още преди концерта силите на реда са арестували човек с националсоциалистически символи, както и няколко души за антиобществени прояви.

Вчера нападението над екипа на ОРФ беше осъдено от журналисти, общественици и политици. Журналистическият съюз „Конкордия“ осъди остро случилото се. Ръководителката на парламентарната група на Зелените Зигрид Маурер изрази възмущението си, заявявайки, че в Австрия няма място за антисемитизъм и прояви на насилие срещу журналисти. Министърката по въпросите на конституцията Каролине Едщадлер осъди най-остро случилото се.

Говорителката на НЕОС Хенрике Брандщьотер подчерта, че срещу посегателството над свободата на пресата трябва да се действа решително, сигурността, както и несмущаваната работа на хората от средствата за информация имат основен приоритет. В декларация по случая на виенската организация на Австрийската социалдемократическа партия се казва: „Антисемитските обиди и телесните атаки срещу екипа на ОРФ са абсолютно неприемливи и са в явно противоречие с ценностите на солидарността, които нашата пъстра и отворена Виена защитава“.
(Специално за БТА от Цветана Делибалтова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 11 АнонименПрос като софиянецц !
10
2
 
0
 
! Отговори
Добрият САЩ преди 8 месеца
Преди време доброто ЦРУ направи пълни самопризнания:"Чак до около 1990 поголовно вербувахме всички фенове на Адолф Хитлер в Западна Европа да станат ченгета на служба на Чуждия континент където се намира САЩ"...............То ест ЕВРОПА би трябвало да е препълнена с безродни хитлерокоминтерновци,хитлероглобалисти но в Европа НЯМА Националисти е извода....
9
1
 
0
 
! Отговори
Мало преди 8 месеца
Учни ли сме ние българите, почвам да се чудя
8
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оф, а в люлката на Цирвилизацията, Мамката на всички градове - Куев, е пълно с кафеви елфи, които са нашарени със свастики. Ама то е друго, теьните свастики са от индийския епос, а вдигната дясна ръка е за поздрав към Слънцето... Нещо по въпроса? Или пак се правим на глухи и слепи?
7
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Укро пропагандата разпространи по цял свят азовските възгледи и сега се чудят на резултатите.Ами да се чудят...Едно време славяните са спасили евреите от лагерите.Сега фашистите са си научили урока от ВСВ.Първо ще елиминират славяните с помощта на евреите и после ще върнат лагерите.Някои не могат да дочакат и още сега започват.
6
1
 
8
 
! Отговори
Чичо Лошо преди 8 месеца
До zion. Обещани са ти кашони с оксиконтин
5
16
 
2
 
! Отговори
Zion преди 8 месеца
Света ни принадлежи . Земята е обещана на нас.
4
1
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 8 месеца
Това само повишава интереса към групата. Не че песните им са лоши. Индъстриъл музиката има все повече фенове.
3
3
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
- А нима ционизмът не е антихристиянство? - Юдеи съвсем целенасочено съсипват всички национални и християнски ценности!
2
12
 
22
 
! Отговори
Браво добре им е преди 8 месеца
Тия същите журналисти ни обясняват колко хубаво е неонацизма и фашизма във укройна! Браво се с такива статий да ни радвате!!
1
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Kakвo ни интepecyвa тoвa нac, нopмaлнитe xopa?