Нургюл Салимова зае второ място на Световната купа по шахмат за жени

Нашето момиче отстъпи в борбата за златото пред Александра Горячкина
Обновена: 21 авг 2023 16:55 | 21 авг 2023 16:53, Красимир Ангелов
281
Нургюл Салимова зае второ място на Световната купа по шахмат за жени
Снимка: БФШ

Нургюл Салимова остава на второ място на Световната купа по шахмат за жени. Преди минути българката отстъпи пред Александра Горячкина в битка за купата в решителна трета партия по блиц шах на Световната купа в Баку (Азербайджан).

Още по темата
Първите две срещу между двете приключиха без победител, макар българката снощи да пропусна добра възможност да спечели.

Във финала българката отстъпи с 1,5:2,5 точки на рускинята Александра Горячкина. В днешния тайбрек по бърз шах българката бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.

Победителката в мача ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато загубилата финала ще получи чек за 35 000 долара.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Салимова при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки, припомня БТА.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година в канадския град Торонто. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Честит този огромен успех в шахмата, г-це Салимова, и колкото може по-рано бягай от България! Турция има султан Ердоган,който й осигурява независимост и там спортистите се ползват с известност и помощ от държавата. Тук кой ще ти помогне: премиерът Денков, К.Петков, Хр.Иванов и Ат.Атанасов или Б.Борисов? Нито ги интересува спорта, нито благоденствието на държавата. Лява ръка в в десен джоб и каквото от посолството на САЩ наредят. Мисли за бъдещето си, подсигури се за него и много успехи!
208
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нургюл Салимова играе и представя България! Браво на това момиче и поздравление за успеха!Тук нашите русофили - продажници се радват на победата на рускинята! Жалка картина!
207
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 226 преди 8 месеца
Ти тъпкретен ли си бе? Или джендъррусофил? Като е треньор да работи без заплата викаш?
206
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Как ще е заминала сама бе що лъжете. Като там бяха още 2 българки и Чепаринов които отпаднаха в първите кръгове. Тоя трениор иска заплата и затова лъже.
205
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поне стана ясно че всичките русофилчета не са никакни българи, а злобни другоземци, да си одят у Россия
204
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нулгюл замина сама и изцяло на свои разноски. Сама си е намерила някакъв спонсор но парите не били достатъчни. Грузинският гросмайстор, който я е консултирал и турския секундант, са заплатена от нея, частно, не от държавата. Федерацията по шах трябваше да намери начин да финансира екип, който да я придружи. Без изявите на треньора й в България пред медиите, нямаше да разберем за този срам на държавата. Той не е "оплаквач", кокто го нарече някакъв Антонов от ФШ. Има основание да реагира така.
203
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До вчера искахте да е християнка и да и сменяте името, а в днешния ден я поздравявате, а???
202
2
 
2
 
! Отговори
Името на Розата преди 8 месеца
Тая Горячкина е от край населен предимно с българи.Но ако се вземат ДНК проби за етническо произход,неменуемо Русия ще претендира че българката е рускиня,а не обратното.
201
0
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Браво.Второ място за България е успех.Пожелавам и на следващата световна купа да е шампион.
200
1
 
3
 
! Отговори
?! преди 8 месеца
До Галин Костов Бразилците били кралете на футбола а аржентинците, германците, французите, италианците и испанците какви се?
199
2
 
17
 
! Отговори
Тоне преди 8 месеца
Само тр0леи тук. Нема смисъл се пише. Браво на Нургюл! Да се самоизядат всички завистници!
198
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скоро успехите на руснаците ще започнат прогресивно да намалават във всички спортове, в науката, изкуството, и въобще във всички сфери, в които бяха много силни. Просто защото всеки свестен човек иска да се измъкне от прокълнатата им държава. Няма за успеят да задържат голяма част от елита си.
197
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, чудесна новина. Браво на Рускинята !
196
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каква световна купа бълнувате, бе лилипут(к)и ??? Това НЕ е световно, а мач за определяне на тази която ще играе със световната шампионка от Китай. Инфантилизмът води до безпричинна еуфория, делюзии и хиперболации. Но какво ли да ви обяснява Нургюл на вас, като вие сте едни първосигнални идио*ти...???
195
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руснаците са много, много силни в шахмата, това им е един от националните спортове и това, че българка игра с рускиня на финал...Че не се знаеше даже дали нямаше да победи, ако разполагаше със същите условия като рускинята, но Промяната има пари за оръжия, които да подарява, за неправителствени организации и пропаганда, но не и да помогне на талантите си...Но при всички случаи това е гордост. Иначе, шапка свалям и на двете момичета. Велики са.
194
2
 
19
 
! Отговори
214 преди 8 месеца
Ти руснак ли си? Къв си? Брааво на Нургюл! Следващия път ще размаже рускинята! Още няма опит и самочувствие, но играе страхотно! Много мъничко й трябва!
193
19
 
3
 
! Отговори
2ra klasa преди 8 месеца
Отново в сянката на Русия...
192
1
 
23
 
! Отговори
Гадна Твар преди 8 месеца
Великолепна Нургюл - БРАВО!!!
191
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Галин КостовУважаеми господине,за кратко бих уточнил,че Вие изброихте гениите на шахмата в мъжки имена на една необятна страна,а ние сме толкова мънички и представете си имаме си достоен съперник и то жена.
190
1
 
18
 
! Отговори
коркодила преди 8 месеца
тук съм за да се преклоня пред подвига на това момиче.БРАВО НЮРГЮЛ,БРАВО. ПОЗНАВАМ ТАЗИ ИГРА.ТИ СИ МЛАДА ...И НЕ ОТСТЪПВАЙ.Ако някой бе прочел анализа на тренера Жеков сега всички трябва да се възхищаваме на таланта и трудолюбието на тази млада дама,А НЕ НА *** ФЕДЕРАЦИЯ