Треньорът на Нургюл: Неувереността я лиши от титлата

Живко Жеков: Шахът попада в графата на най-незначителните спортове в България
22 авг 2023 12:41, Красимир Ангелов
50

Нургюл Салимова спечели второто място на Световната купа по шахмат за жени в Баку след невероятно представяне. Какво стои зад постижението й?

"Това постижение е преместване на по-горното стъпало в шахматната йерархия. Не ѝ стигнаха шахматни умения, житейски опит и самочувствие. Тя показа слабости, които има от преди, върху които работим. Основното е пилеенето на време. Това не е грешка, а недостатък на характера. Това идва от неувереност и има върху какво да се работи. Всеки спортист има върху какво да работи", каза треньорът на шахматистката Живко Жеков в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Той сподели, че съветът му към Нургюл преди състезанието е бил да си почине добре, тъй като натоварването ѝ е било голямо. За него е било най-важно тя да бъде свежа и подготвена.

"Концентрацията може да я имаш по рождение. После човек я изгражда с годините. Това не е трудно за един шахматист. Всеки добър шахматист не чува и не вижда настрани, когато седне да играе. По-силните ѝ страни са фактът, че е млада и мозъкът ѝ работи много добре. Проблемът е следенето на времето. Тя обича много да мисли. Трудно се настройва да забърза темпото. Играе класически, а не забързан шах и не ѝ стига времето", коментира Жеков пред Bulgaria ON AIR.

Треньорът разказа, че с Нургюл са се чули вчера и че тя е звучала изморена и разочарована. Гостът увери, че тя ще се възстанови бързо и скоро ще е готова за нови битки.

"Предстоят ѝ клубни първенства в Европа, а след това индивидуални турнири. Има нови покани и графиците най-вероятно ще претърпят някои промени. На първо време е нужно да си почине и две седмици няма да играе. Оказало е ефект, че не беше с екип там, но не бива да твърдим, че ако не беше сама, със сигурност щеше да спечели. Когато си с екип, настройката ти е друга. Ти знаеш, че си наравно с другите. Когато си сам, се убива самочувствието ти", заяви Живко Жеков.

В края на разговора треньорът заяви, че няма въпроси към спортния министър Димитър Илиев, защото е наясно с нормативната база.

"За съжаление, шахът попада в графата на най-незначителните спортове в България, но той е най-успешният в България за всички времена. Когато се налага да пишем проекти, ние сме наравно с всички останали спортове по изисквания. Трябва да сме наравно с футбола по документация, но от гледна точка на финансиране не сме", обясни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Deep Zone Клубовете вече не са държавни а на мутри часници. Там е причината за парите. Салимова няма къде да играе в бг клуб и ще трябва да бяга в Турция. или друг чужд клуб. Кирил Георгиев избяга в Македония.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 20 г. машините вече бият и най-добрия шахматист. Очаквано и интереса към този спорт се срина. Няма вече гении като Тал. Може би единствения, който би могъл да обърка и съвременен алгоритъм.
27
2
 
3
 
! Отговори
Deep Zone преди 8 месеца
"Трябва да сме наравно с футбола по документация, но от гледна точка на финансиране не сме" Истината в едно изречение- шах на дадено състезание гледат 2000 човека, футбол 100 000 за един мач ... И парите отиват в ритнитопковците, не в шаха.. Жалко, дано си намери солиден спонсор Нургюл и поне да има нормален екип с нея по турнирите..
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Рончето Чепаринов е шахматис от Асановграт Пловдив.
25
0
 
3
 
! Отговори
За шах федерацията преди 8 месеца
Красен Кралев, министър на младежта и спорта преди много години: Няма как това петно да бъде забравено и заличено, защото това е афера от международен мащаб. Никога български спортен ръководител, български спортист, не е замесван в такава измама от международен мащаб. Никога!Ама е заличено,няма наказани ,затова и има пет шест федерации нелигитимни,от голяма любов към шахмата...
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За ром шахматист не бях чувал
23
8
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 8 месеца
Не сядай да играеш шах с руснак, ще изгубиш. С украинец може.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Индотурските драми са като вселената
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 15 - Да, черното тото, в игра да се пускат само деца на определени хора или такива съгласни да падат, прането на пари, кражбата от клубовете, невнасянето на данъците, задълженията на големите клубове към малките школи - нямат нищо общо с мутрите и състоянието на спорта, апсолютно нищо.
20
0
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 8 месеца
Май не си разбрал, че в България има пет федерации по шах.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво ни интересува това нас нормалните хора?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да се подобри на бърз и блиц щах и ще бие Горяшкина оше догодина.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 5Държавата може да финансира шаха и без наличието на печалба.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 12 федерацияДа трябва да се разследва къде отиват парите за финансиране на федерациите по шах. Най-вероятно всеки работещ в една такава федерация може да взема 3000 нето на месец минимум като заплата
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 11Не са виновни мутрите за състоянието на футбола.Голяма част от децата не играят футбол на игрище понеже играят други игри на компютър, талефон, конзола итн
14
7
 
5
 
! Отговори
баси преди 8 месеца
да бе , това вчера го гледахме по телевизията . ай стига с това моме .
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Загубата дойде от цайтноти че не стига време да мисли. Там трябва да се подобри за 1-2 години ако работи здраво и ще стане световна шампионка. Зависи и дали няма да се появи някоя по-силна от нея от Китай и Индия където сега имат деца чудо на 15-16 г. и са зомбирани от компютрите като Карлсен.
12
1
 
8
 
! Отговори
12 федерация преди 8 месеца
От много години от така наречените шахматни федерации са източени много държавни пари,всичко по принцип е разследвано и доказано,но няма наказани.Един добър разследващ журналист може да изкара всичко наяве,но явно замесените са по високите етажи-депутати,министри,премиери.Трябват топки
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Футбола фалира с мутри. А държавата не искат да плащат данъци и тя фалира. Върнете тогава 1989 г. сички са равни и е държавно. Ще има много добри шахматисти.
10
2
 
6
 
! Отговори
az преди 8 месеца
До АнонименНорвегия на изток ли е? На полуфинал Каруана игра за САЩ....Ехо, стига глупости. Когато се пише за спорт, спрете с политиката,