Украйна проби руските линии на Юг, очаква бърз напредък в Запорожие

Руснаците просто стояха и чакаха украинската армия, заяви Александър Тарнавски
3 сеп 2023 15:25, Нели Христова
443
Украйна проби руските линии на Юг, очаква бърз напредък в Запорожие
Снимка: БГНЕС

Армията на Киев проби руските линии в Южна Украйна, каза ключов генерал пред британски медии този уикенд. По думите му след този важен пробив се очаква по-бърз напредък в района на Запорожието.

Генерал Александър Тарнавски, който ръководи южната контраофанзива, говори няколко дни след като Киев обяви стратегическа победа при превземането на южното село Работине.

„Сега сме между първата и втората отбранителна линия“, каза Тарнавски. По думите му „в центъра на настъплението сега завършваме унищожаването на вражески части, които осигуряват прикритие за отстъпление на руските войски зад втората им отбранителна линия. Силно минирана територия забави украинските войски, сапьори са прочиствали маршрута пеша и през нощта.

Тарнавски каза пред The Guardian, че силите на Москва "просто стояха и чакаха украинската армия". Той увери, че украинските части вече се придвижват с бойната техника, а Русия е предислоцирала войски в района. "Врагът изтегля резерви не само от Украйна, но и от Русия. Но рано или късно руснаците ще изчерпят всичките най-добри войници. Това ще ни даде тласък да атакуваме повече и по-бързо", каза Тарнавски.

Под командването на Тарнавски украинските войски освободиха южния град Херсон миналата година. Той каза, че когато Киев започна контранастъплението си през юни, армията „прекара повече време, отколкото очаквахме, в разминирането на територии“. "За съжаление, евакуацията на ранените ни беше затруднена. И това също затрудни нашето настъпление", каза той.

Търнавски призна тежки загуби за Киев. "Колкото по-близо до победата, толкова по-трудно е. Защо? Защото, за съжаление, губим най-силните и най-добрите. Така че сега трябва да се концентрираме върху определени области и да завършим работата. Без значение колко е трудно за всички ни“, каза той.

В събота президентът Зеленски заяви, че отхвърля критиките за контраофанзивата. „Въпреки всичко и каквото и да казва някой, ние напредваме и това е най-важното. Ние сме в движение“, увери той в Telegram.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
4
 
6
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До До Историк Ако СССР не беше свършил резервите, нямаше да има нужда от Лендлийз. То е просто, но не е за ....
316
2
 
8
 
! Отговори
До Историк преди 8 месеца
Я кажи сега за"привършилите"ракети и за чиповете които руснаците заимстват от пералните и съдомиялните?Ако не си на някаква заработка,то тогава изглеждаш доста смешен и неадекватен с тия твои "размисли и страсти"
315
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И резервите от генерали свършиха!
314
5
 
5
 
! Отговори
Чети историята преди 8 месеца
До Историк: За да знаеш историята не е достатъчно да си сложиш псевдоним "историк". По време на Втората Световна война Русия произвежда и използва най-много танкове. Най-голямото танково сражение през войната е Курската битка, която Русия спечелва с танковата армия на Журавин. А гвардейският миномет "Катюша" е оригинална руска разработка. Германците не успяват да създадат нещо подобно до края на войната. ................................................................. Не че има връзка с темата.
313
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофилите от една година нищо похвално не могат да кажат за непабедимая, само се оправдават и си хапят гзь от яд! Колко е трудно да спориш без аргумент!
312
7
 
4
 
! Отговори
До Историк преди 8 месеца
Та кои резерви е привършил СССР през ВСВ?Сигурно и ти си от тия които смятат,че Lend-Lease е бил решаващ за нейният изход?
311
5
 
3
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До Не е ли ясно? 48% от целия флот атакуващи хеликоптери на Русия Ка-50/52 е унищожен. Доказано със записи на всеки отделен случай. След година и половина Русия няма да има такива машини, или ще се принуди да ги изтегли от фронтовите линии, за да съхрани поне няколко бройки.
310
1
 
2
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До До Историк Втората световна война.
309
5
 
10
 
! Отговори
До Историк преди 8 месеца
Посочи един конфликт в който Русия е изчерпала своите резерви?Явно от тролене не ти остава време за трезва мисъл!
308
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гледам новините в момента ама нищо не казват за съкрушителен удар на укрите и пробиване на първа линия.Защо така?
307
8
 
8
 
! Отговори
1234 преди 8 месеца
До Анонимен 308. По нашите медии непрекъснато се показват руските опорки. Президента, Копейкин, Нинова и още кп руски шпиони ни облъчват ежедневно с руските позиции по всички медии. Само да питам, по руските телевизии да си видял някой който да каже истината за войната ? Пригожин каза истината, че Русия нищо не освобождава , а само граби и че в Украйна няма фашисти и леко падна от мнооооого високо.
306
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 2 седмици четем за великата победа при село Работино. С това темпо Мелитопол кога?
305
5
 
7
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 8 месеца
До Историк: Ще, ще, ама надали. Не се презорвай с анализи. И други са се пробвали, но който е подценил Русия винаги е сбъркал.
304
7
 
4
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До Анонимен 315 Чета на официалните страници на руските ведомства, МО, и различни оръжейни фирми. Те сами си казват кога колко са произвели. Оттам нататък следва аналаиза на данните на това какво има по различните направления, какво е унищожено и т.н. Украинците са постигнали почти пълен паритет по отношение на танковете и скоро ще се наклони в тяхна полза. С артилерията нещава също вървят в тази посока. Единствео по отношение на авиацията руснаците превъзхождат, но имат тежки загуби
303
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До315.Този e толкова историк колкото аз космонавт.И повтарям тази новина за Големият Пробив я няма никъде само тук.Даже в сайта на СNN я няма.
302
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 306 Приятелю, пише се точно Клишчийвка, но понеже ти разкриха опорката, за състоянието на фронта, и явно няма с какво друго да отклоняваш разговора от това. В украински ръце е и е основен стратегически пункт около Бахмут.
301
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Историк, къде четеш какво има из руските складове? Във вестник Капитал ли?
300
3
 
12
 
! Отговори
Слава на Русия преди 8 месеца
Времето работи за Русия. От САЩ признават, че не могат да осигурят боеприпаси за Украйна - складовете им се изпразват а частните фирми не искат да инвестират в нови мощности за евтини боеприпаси без гаранция за дългосрочни поръчки. А в Русия просто са отворили консервираните от времето на Студената война заводи за боеприпаси и те работят на пълна мощност. На САЩ и сателитите им само приказките им са големи - това е истината.
299
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До сега не е имало война, в която Русия да е изчерпила ресурсите си преди другите участници.
298
13
 
4
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До Анонимен 310 Русия няма вече никакви резерви. Всичко е от времето на СССР. И темпа на унищожението на резервите от съветско време е такъв, че до 2 години от тях няма да е останало АБСОЛЮТНО НИЩО, освен запасите от ядрени оръжия (които така или иначе не могат да се използват)