Украйна проби руските линии на Юг, очаква бърз напредък в Запорожие

Руснаците просто стояха и чакаха украинската армия, заяви Александър Тарнавски
3 сеп 2023 15:25, Нели Христова
443
Украйна проби руските линии на Юг, очаква бърз напредък в Запорожие
Снимка: БГНЕС

Армията на Киев проби руските линии в Южна Украйна, каза ключов генерал пред британски медии този уикенд. По думите му след този важен пробив се очаква по-бърз напредък в района на Запорожието.

Генерал Александър Тарнавски, който ръководи южната контраофанзива, говори няколко дни след като Киев обяви стратегическа победа при превземането на южното село Работине.

„Сега сме между първата и втората отбранителна линия“, каза Тарнавски. По думите му „в центъра на настъплението сега завършваме унищожаването на вражески части, които осигуряват прикритие за отстъпление на руските войски зад втората им отбранителна линия. Силно минирана територия забави украинските войски, сапьори са прочиствали маршрута пеша и през нощта.

Тарнавски каза пред The Guardian, че силите на Москва "просто стояха и чакаха украинската армия". Той увери, че украинските части вече се придвижват с бойната техника, а Русия е предислоцирала войски в района. "Врагът изтегля резерви не само от Украйна, но и от Русия. Но рано или късно руснаците ще изчерпят всичките най-добри войници. Това ще ни даде тласък да атакуваме повече и по-бързо", каза Тарнавски.

Под командването на Тарнавски украинските войски освободиха южния град Херсон миналата година. Той каза, че когато Киев започна контранастъплението си през юни, армията „прекара повече време, отколкото очаквахме, в разминирането на територии“. "За съжаление, евакуацията на ранените ни беше затруднена. И това също затрудни нашето настъпление", каза той.

Търнавски призна тежки загуби за Киев. "Колкото по-близо до победата, толкова по-трудно е. Защо? Защото, за съжаление, губим най-силните и най-добрите. Така че сега трябва да се концентрираме върху определени области и да завършим работата. Без значение колко е трудно за всички ни“, каза той.

В събота президентът Зеленски заяви, че отхвърля критиките за контраофанзивата. „Въпреки всичко и каквото и да казва някой, ние напредваме и това е най-важното. Ние сме в движение“, увери той в Telegram.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега е момента всички поробени от Русия народи да се обединят с Украйна и да смажат поробителя!
336
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Украйна миролюбива? Ама нали руските другаре твърдите, че не е имало такава държава Украйна? Как така "украинските националисти"? Каква е тази "националност"?
335
1
 
12
 
! Отговори
Украйна миролюбива? преди 8 месеца
През лятото на 2016 г. долната камара на полския парламент прие резолюция, с която признава 11 юли за Национален ден в памет на жертвите на геноцида, извършен от украинските националисти срещу жителите на Втората полска република през 1943. Припомнете си, че всичко това се случи по време на немска окупация. Тези ужасни украински престъпления, за всичко това, също така си струва да се припомни, че човек не може в най-малка степен да се съгласи с каквито и да било снизхождения, е казал Мазовецки.
334
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна е миролюбива! Не се връщайте в мрачните векове, когато се разпределяше земята и беше нещо нормално хората да воюват по всички части на света!
333
1
 
6
 
! Отговори
До Историк преди 8 месеца
Абе вземи се скрий някъде,но първо погледни колко немски и съюзнически дивизии са ангажирани и обезкървени на източният фронт,колко техника и коне са включени?Сега направи същото и за Британия!Аман от промити мозъци,та на всичкото отгоре накичили ли се с прозвището"историци"
332
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украинците са си поставили далеч по хуманни цели от физическото изтребление на руските npoccтaци! Тяхната основна цел е да унищожат целия военнопромишлен комплекс на Русия, което касае мира на всички добри хора на планетата! СЛАВА УКРАИНЕ!
331
2
 
3
 
! Отговори
Украйна миролюбива? преди 8 месеца
Въпросът за тълкуването на Волинското клане, както и отношението към лидерите на украинските националисти от времето на ОУН **-УПА **, е един от най-трудните въпроси в отношенията между Полша и Украйна. Варшава смята Бандера по-специално за идеолог на събитията от 1943 г., които се наричат Волинското клане - на този ден украинските националисти са нападнали едновременно около 150 полски села. Полските историци твърдят, че според различни източници са загинали от 100 000 до 130 000 души.
330
8
 
14
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 8 месеца
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас. И още: отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Засега Украйна загуби само Донбас и Запорожка област. Ако не започнат преговори ще загубят още.
329
6
 
9
 
! Отговори
А ние накъде? преди 8 месеца
Зеленски сам се вкара в капан с постоянната пропаганда за контранастъпление, от което обаче резултатите са съвсем мижави. За Русия е много по-лесно да чака украинската армия да се опитва постоянно да настъпва, и да ги чисти от място. Засега Зеленски иска само пари и оръжие, но ще дойде време да иска и "доброволци" от сателитите на САЩ. Въпросът е, ние ще дадем ли? Като ги гледам какво вършат нашите евроатлантици от ПП-ДБ, почти е сигурно че ще изпратят. Но когато започнат да идват в ковчези...
328
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна е в приятелски отношения със своите съседи и не ги напада. Русия превърна миролюбива Украйна в страховит звяр и по този начин застраши собственото си оцеляване!
327
3
 
7
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До Анонимен 339 Не знам дали го казваш с ирония, но всъщност е исторически ФАКТ, че съветските войски толкова са го закъсали за въоръжение в един момент от ВСВ, че на трима души се е падало едно оръжие. Били са принуждавани така да атакуват. Знаело се е, че шансовете на повечето от тях да оцелеят така са били нищожни. Такива тактики, заедно с преминаването на минни полета, са били причина за огромния брой жертви на СССР през ВСВ. Сталин реално е избил по-голямата част от тях с "воюването" си.
326
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До338.Гладомора е още преди Хитлер да дойде на власт.Сталин се готвеше за война с Англия и САЩ,не с Германия.После англичаните и американците решиха да използват Германия да се бие с Русия,както сега използват и Украйна.
325
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съветски филм даваха, как 10 човека тичат в атака с една винтовка и дебнат, този с винтовката, ако падне да я грабнат!
324
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сталин не е знаел, че ще бъде нападната Русия! Имали са договор с фaшистите за ненападение и е бил изненадан неподготвен.
323
4
 
3
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До До Историк Великобритания еднолично унищожава основната част на Луфтвафе и създава средствата за унищожението на немския подводен флот. Нямаш никакво идея за какво говориш.
322
4
 
4
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До Анонимен 334 "Сталин знаеше че много хора ще загинат но и че Съветите ще бъдат нападнати." Всъщност, Сталин винаги се е готвил за нападателна война и беше тръгнал да я осъществява.
321
4
 
7
 
! Отговори
До Историк преди 8 месеца
Именно,че е просто и не е за пишман историци като теб,Британия получава двойно по голяма помощ от СССР но нейният принос за разгрома на Хитлер е нищожен!
320
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До332.Затова беше Гладомора за да се купуват цели заводи от Германия и САЩ със зърното което се изнасяше.Сталин знаеше че много хора ще загинат но и че Съветите ще бъдат нападнати.Умряха милиони но тези милиони спасиха повече милиони.Дори танка т34 се произвеждаше с германско оборудване.
319
4
 
6
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До До Историк Не се занимавам с руски опорки и фейкове, които руската пропаганда сама създава, за да си ги "оропвергава" и след това да се самопотупва по рамото.
318
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сащ изпрати в Русия цели заводи, за да могат да произвеждат танкове през втората световна война!