Лятото на 2023 г. е най-горещото в историята

Гутериш: Планетата току-що преживя един сезон на кипене
48
Лятото на 2023 г. е най-горещото в историята
Снимка: БГНЕС

Лятото на 2023 г. е най-горещото, регистрирано някога, съобщи метеорологичната агенция на ООН, предаде БГНЕС като се позова на АФП.

"Това беше най-горещият август в историята - с голяма разлика - и вторият най-горещ месец в историята след юли 2023 г.", според Световната метеорологична организация на ООН (СМО) и Службата за климатични промени "Коперник" на ЕС.

"Северното полукълбо току-що преживя лято на екстремни явления", заяви генералният секретар на СМО Петери Талас, припомняйки горските пожари и горещите вълни.

"В южното полукълбо площта на морския лед в Антарктида беше буквално извън класациите, а глобалната температура на морската повърхност отново беше с нов рекорд", добави той.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви от своя страна: "Нашата планета току-що преживя един сезон на кипене - най-горещото лято в историята", и предупреди за "климатичния срив".

"Учените отдавна предупреждават какво ще отприщи нашата зависимост от изкопаемите горива", припомни той и призова лидерите да предприемат действия и да намерят решения.

Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатични промени "Коперник", заяви, че 2023 г. вече е втората най-топла година в историята, според данните за последните осем месеца от януари насам.

Рекордните нива и тяхното въздействие както върху хората, така и върху планетата, ясно показват "затоплянето на климатичната система", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: лятожега
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Арапя и Царево преди 7 месеца
Най-горещото! И каква суша! Направо загинахме от жега и суша!
27
2
 
3
 
! Отговори
Ристу преди 7 месеца
По-правилно е да се каже, че 2023 беше най-студеното лято, защото оттук насетне всяко лято ще е най-горещото измерено на планетата.
26
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 7 месеца
Аве ай стига глупости!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В коя история? По времето на динозаврите колко са били температурите? Нали имате въглеродни и други анализи, не може ли да установите? Защо ги дават все с люспи като сегашните гущери? Важното е да плашите стадото и в един момент "за негово добро", да го съкратите я с война, я с вирус, я с храна или социален рейтинг.
24
1
 
5
 
! Отговори
Dabe преди 7 месеца
Слънцето има 100г цикли на максимум и минимум,догодина е върха на максимума.Земята се върти около слънцето в елипсовинда орбита ,един път сме по-близо после по-далеч от там и повече или по-малко слънце. Имаме и орбита на остта на земята тя седи под ъгъл и се клати напред назад,един някой райони на земята ги грее повече друг път ,по-малко .На нито едното хората НЕ могат да променят .Зелени лъжи за пари и контрол .
23
7
 
0
 
! Отговори
.... преди 7 месеца
Ми климатичните промени в следствие на глобалното затопляне са на лице! Сега ако средната температура на зевята се вдигне с градус два ние хората сами ще с прегризим гърлата, колкото и да не вярват ония дето си мислят че глобално затопляне е нямало няма и няма и да има!
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всяка година лятото е най-горещо. Ако беше така, температурата вече трябваше да бъде 100 градуса. Стига глупости вече.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази статия се публикува всяка година, само датата се сменя. А истината е, че лятото на 2023 г. не беше по-горещо от предишните, дори беше малко по-хладно. Важното е да има истерия.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В София до 19 юни беше хладно и облачно,след това се оправи времето,но не беше жега,просто беше топло и слънчево.Жегата дойде на 13 юли и продължи до 6 август с малки изключения през тоя период.От 6 авг нататък имаше около една седмица с по-хладно и нетолкова слънчево време и след това пак дойдоха жегите,които продължиха до преди 2-3 дена и сега пак е по-прохладно и не толкова слънчево и попревалява.Значи,ако считаме по-горещото време за баш лятно в София тая година лятото е било месец и нещо
19
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
До 27 Dabe. Все се правят на луди и игнорират теорията на "Циклите на Миланкович"!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На бедните българи не ни трябва студ.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Марсел Попов ей, НПО, от моето ядене на мусака и каране на кола ли зависи дали слънцето ще ми запали нещо? Виж колко е трудно да седиш в рамките на абсурдната измишльотина за климатични-промени-от-човека, дори платените пропагандисти се изпускате...
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Толкова съмнително е написано, че това безумно твърдение може да се окаже че не е за примерно последните 100-150 години, а за времето, от което съществува Службата за климатични промени "Коперник" на ЕС.
15
0
 
9
 
! Отговори
Глупости! преди 7 месеца
Това лято беше много прохладно и дъждовно. Почна късно и свърши рано. Целият Юни беше дъждовен. Юли и Август, 2 месеца нормално лято и сега дойде Септември и пак почнаха дъждовете и студа. Снощи беше 15 градуса навън! Още малко и ще пускаме печките вечер.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако историята е 100 години, така да бъде, ама не е за ужас на пишман еколозите.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 13 - чакай аз да ти обясня... Има някакви супер съмнителни датчици на абсолютно неконтролируеми места - прримерно, баш по средата на океана, или далеко на север в Аляска и Канада, и БАШ ТИЯ СЕНЗОРИ дават непрекъснато някакви "невиждани рекорди", които като усредниш заедно с останалите данни в безсмисленото понятие "глобална температура", дават че е по-висока от всякога. Това се случва непрекъснато, следя го на официални правителствени и научни сайтове, и извън всякакво съмнение Е ИЗМАМА
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Мусала за трети път това лято валя сняг.
11
1
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 7 месеца
Най-Студеното Лято - почти Нямаше Топли Дни - По Сметките от ТоплоФикация също се вижда! Защо Лъжете?!
10
0
 
11
 
! Отговори
Политкоректен преди 7 месеца
Да споменем само, че в България лятото не беше дори 2 месеца. Беше около месец и половина. Останалото беше една дълга есен.
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Земята е на 150 години според зелленясалите, защото от тогава се измерват температури и за тази година била рекордна. Преди това земята не е съществувала милиони години.