Лятото на 2023 г. е най-горещото в историята

Гутериш: Планетата току-що преживя един сезон на кипене
48
Лятото на 2023 г. е най-горещото в историята
Снимка: БГНЕС

Лятото на 2023 г. е най-горещото, регистрирано някога, съобщи метеорологичната агенция на ООН, предаде БГНЕС като се позова на АФП.

"Това беше най-горещият август в историята - с голяма разлика - и вторият най-горещ месец в историята след юли 2023 г.", според Световната метеорологична организация на ООН (СМО) и Службата за климатични промени "Коперник" на ЕС.

"Северното полукълбо току-що преживя лято на екстремни явления", заяви генералният секретар на СМО Петери Талас, припомняйки горските пожари и горещите вълни.

"В южното полукълбо площта на морския лед в Антарктида беше буквално извън класациите, а глобалната температура на морската повърхност отново беше с нов рекорд", добави той.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви от своя страна: "Нашата планета току-що преживя един сезон на кипене - най-горещото лято в историята", и предупреди за "климатичния срив".

"Учените отдавна предупреждават какво ще отприщи нашата зависимост от изкопаемите горива", припомни той и призова лидерите да предприемат действия и да намерят решения.

Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатични промени "Коперник", заяви, че 2023 г. вече е втората най-топла година в историята, според данните за последните осем месеца от януари насам.

Рекордните нива и тяхното въздействие както върху хората, така и върху планетата, ясно показват "затоплянето на климатичната система", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: лятожега
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега, пак ще влее едно кретеноидно, да ми обяснява че "светът не се върти около България", аз ще му кажа, че България е част от тая свят и светът се върти, около остта си, а това лято имаше цял месец валежи, имаш 20 дни жеги, а вчера правиха снежни човеци ...
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Последните 100-150 години за преди 500, 1500, 5000, 50000 години не са измерва ли нищо. Тоест това е манипулативна новина, която цели хората да се чувстват виновни и да им наложат тираничен контрол и данъци.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пълна лъжа, аз непомня по-късо и студено лвто....може би 2010 имаше нещо подобно но това е едно от най-студените. Всичко друго е лъжа и пропаганда за започване и инсталиране на зеления фашизъм! Който не го разбира...е ментално осакатен.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КАММЕЛИО ДЕЦА НЯМАШ ЛИ??? Тях ще ги ПРИНУЖДАВАТ ДА ЯДАТ БРЪМБАРИ! И на моренце обичаш ли да ходиш? Щото ще имаш "право" на едно пътуване годишно, ама късичко! И на три нови дрехи да си купиш годишно! Въобще ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ НА КАКВО ПРИСЛУЖВАТЕ И НАКЪДЕ ДВИЖИТЕ ВСИЧКИ НИ? Като публикувате тия лъжи, измислици, манипулации, пропаганда???
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
2, гледай тн Индия, която иска да си върне историческото име от преди 1000 години. Отхвърлят Индия, защото така ги наричали поробителите им наглобританци. Сега в събота на Г-20 най-вероятно ще го огласят пред света. Не искат Еверест, а настояват за Джомолунгма.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е буквално най-голямата, най-грозната и нагла лъжа, регистрирана някога! Натъкмиха си как да манипулират данните, съчиниха си някакви абсурдни и неозначаващи нищо "глобални температури", сега могат ако решат да изкарат че и зимата е била най-горещото лято някога!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Антонио Гутериш е генерален секретар на ООН, но авторитетът му е под перваза.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Време е за новата СО2 западна данъчна система...... прекалено много сте дишали и бам данък!