ISW: Украинските войски бележат напредък на югоизток

Пробита ли е руската линия при Роботине?
22 сеп 2023 15:03, Александър Попов
98
ISW: Украинските войски бележат напредък на югоизток
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинската армия продължава да напредва при настъплението си в южната част на страната, сочи оценка на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната, предаде ДПА.

На фронтовата линия близо до градчето Роботине в Запорожска област за първи път са били забелязани украински бронирани машини отвъд последната руска отбранителна линия, заяви института. Въпреки това все още е твърде рано да се каже със сигурност, че тази руска отбранителна линия е била пробита.

В днешния си доклад за ситуацията на бойното украинският генерален щаб съобщи за напредък на украинските сили при Бахмут на изток и на южния фронт, както и за това, че руските контраатаки са били отблъснати при Работине, въпреки че за момента това не може да бъде потвърдено чрез независим източник.

Силите на Киев започнаха контранастъплението през лятото и постепенно си пробиха път през руските отбранителни линии, достигайки село Роботине. Руските войски са се окопали там, като отблъскват танковете с мини и барикади от бетонни конструкции, известни като "драконови зъби". Украинските сили изпитват затруднения при пробиването на тези прегради, особено при липса на въздушна подкрепа, поради това те променят тактиката си. Сега те използват артилерия, за да атакуват руските позиции, които след това завземат чрез малки отряди от пехотинци. Появата на украински бронирани машини зад руската отбранителна линия доказва, че сега те отново могат да се движат по-свободно там, се казва в доклада на Института за изследване на войната.

Киев се стреми да напредне още повече, да достигне бреговете на Азовско море и да прекъсне сухопътната връзка между Русия и Кримския полуостров, окупиран от Москва през 2014 г. Морето обаче все още е на около 100 километра от украинските позиции и наблюдателите се питат дали украинските войски могат да постигнат тази цел до края на годината, отбелязва ДПА./БТА


98
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.