Последното десетилетие е било най-горещото в историята

Ледниците са изтънели с безпрецедентния 1 метър годишно
5 дек 2023 21:15, Елка Василева
10
Последното десетилетие е било най-горещото в историята
Снимка: архив, БГНЕС

Световната метеорологична организация (СМО) съобщи, че изминалото десетилетие е било най-горещото в историята, предизвиквайки топене на полярния и планински лед, а морското равнище се е покачило по-бързо, отколкото през 20 век, предаде ДПА/ Пи Ей мидия.

Ледниците са изтънели с "безпрецедентния" един метър годишно, а континенталната ледена покрива на Антарктида е загубила с почти 75 на сто повече лед в периода 2011-2020 г., отколкото в периода 2001-2010 г.

Още по темата
Това означава, че милиони хора по света ще имат по-малко прясна вода, а ниско разположените крайбрежни райони са заплашени да бъдат залети от нарастващи приливи и отливи.

Глобалните парникови газове продължават да се увеличават въпреки краткия спад по време на пандемията от КОВИД-19, като всяко десетилетие е било по-горещо от предишното от 90-те години насам, съобщиха от СМО.

В периода между 2011 и 2020 г. средната глобална температура е била с 1,1 градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните нива, сочи анализът на организацията.

Най-горещите години на десетилетието са 2016 и 2020 г., а шестте най-топли години, взети заедно, са между 2015 и 2020 г.

"Всяко десетилетие от 90-те години насам е било по-топло от предходното и не виждаме непосредствени признаци за обръщане на тази тенденция", каза генералният секретар на СМО професор Петери Таалас.

"Повече държави съобщават за рекордно високи температури, отколкото през което и да е друго десетилетие. Океанът ни се затопля все по-бързо, а темпът на покачване на морското равнище се е увеличил почти двойно за по-малко от едно поколение", допълни той.

Според Таалас "губим надпреварата да спасим топящия се айсберг и ледена покривка".

Топенето на ледената покривка на Гренландия е довело до повишаване на морското равнище с 4,5 мм годишно в последното десетилетие в сравнение с 2,9 мм ежегодно в периода 2001-2010 г.

Единствените добри новини са, че дупката в озоновия слой над Антарктида се е свила в сравнение с предходните две десетилетия, както и че системите за ранно предупреждение за бедствия са се подобрили, което е довело до по-малко ранени и убити хора, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
?!? преди 2 месеца
Нали беше последното столетие?
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
<Топенето на ледената покривка на Гренландия е довело до повишаване на морското равнище с 4,5 мм годишно в последното десетилетие в сравнение с 2,9 мм ежегодно в периода 2001-2010 г.В периода между 2011 и 2020 г. средната глобална температура е била с 1,1 градуса по Целзий по-висока от ПРЕДИНДУСТРИАЛНИТЕ нива, сочи анализът на организацията><Е грешките в показанията на t C, могат да достигнат 2-5 гр.С корекция на термографа чрез изчертаване 2-3 mm чертичка върху термограмата на стойността.:))
7
1
 
11
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 месеца
В историята на климатичния uдuотuзъм.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В КОЯ ИСТОРИЯ БЕ В КОЯ ИСТОРИЯ КОЯ ИСТОРИЯ!!?+??
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
дай отчетите за последните 4.5 млрд години иначе лъжете
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЗО, СМО, СТО, СИФ, ООН и так далее са все тунеядци подлогги на глобалистите. Лапкат тлъстите заплати шефчетата на тия организации и работещите в тях и облъчват населението не рядко с откровени глупостти.
3
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ТОВА , ЧЕ ЛЕДНИЦИТЕ СА ИЗТЪНЕЛИ МОЖЕ САМО ДА НИ РАДВА!!! КОЛКОТО ПО ГОЛЯМА Е ПЛОЩТА НА ВОДАТА НА ЗЕМЯТА ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЕ ИЗПАРЯВА И ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ВАЛЕЖИ ИМА!!! ЗА БЪЛГАРИЯ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ Е СУПЕР НЕЩО , ЗАЩОТО ЩЕ СТАВА ПО-ТОПЛО ТУК И ЩЕ СМЕ КАТО ГЪРЦИЯ! ИЗВОДА Е, ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕМ ДА СМЕ САМО ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ!
2
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
РЕВЪТ Е ЗА ПАРИ! ЗАЩОТО ЕС И ОСОБЕНО ГЕРМАНИЯ ИМ НАМАЛИ ДАЖБИТЕ!!
1
1
 
8
 
! Отговори
Лош преди 2 месеца
Изтънели са ви мозъците!