Първата донорска ситуация у нас за 2024 г. даде живот на трима души

Тя е реализирана съвместно от лекарски екипи от Варна, София и Силистра
31 яну 2024 10:48, Александър Попов
2
Първата донорска ситуация у нас за 2024 г. даде живот на трима души
Снимка: УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Първа донорска ситуация за 2024 година бе реализирана успешно след съвместна работа на екипите на четири болници в България, благодарение на което са спасени 3 човешки живота.

Донорската ситуация възниква на 29 януари 2024г. в болницата в МБАЛ - Силистра, където е регистрирана мозъчна смърт при 73-годишен мъж, постъпил с черепно-мозъчна травма. След извършване на всички необходими дейности от лекарските екипи в Силистра, пациентът вечерта е кондициониран и транспортиран в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

На 30 януари по искане на ИА „Медицински надзор“ и със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната е организиран полет със самолет „Спартан”, с който във Варна пристигат екипи на Военно-медицинска академия и УМБАЛ „Александровска“, които съвместно с лекарите от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна извършват експлантация на черен дроб и бъбреци, с които са спасени 3 човешки живота.

Специалисти от ВМА извършиха чернодробната трансплантация, като реципиентът е на 53 години. Интервенцията продължи стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентът се намира в стабилно състояние, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА.

Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ г-жа Иванка Динева благодари за професионализма и отличното сътрудничество между координаторите по донорство д-р Данчо Данаилов от МБАЛ Силистра и д-р Валентин Маринчев и проф. д-р Вилиян Платиканов от УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, както и на експлантационните и трансплантационните екипи на ВМА с ръководители проф. д-р Ивелин Такоров и проф. д-р Никола Владов и на УМБАЛ „Александровска“ – с ръководители доц. д-р Пламен Димитров, проф. д-р Красимир Янев, проф. д-р Маринчо Георгиев.

ИА „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: донорска ситуация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да видим колко ше изкарат :)))
1
2
 
2
 
! Отговори
От района на Дунава преди 2 месеца
Това е една достойна гражданска проява от страна на родните, но нека да не забравяме, че района на Дунава, това е част от Цивилизацията. Странно ми е, а защо тези които приемат чужди органи, защо те не могат да ознаят координатите на близките които са дали съгласие органите на техен роднина да бъде спасен? Все пак това е една достойна постъпка от тяхна страна, а те ще се радват, че някой вече продължава живота на техния близък роднина? Трябват промени.