Руският шпионин в ГДБОП е в ареста за 72 часа

Чужди служби не са участвали в акцията
Обновена: 6 фев 2024 15:32 | 6 фев 2024 15:32, Нели Христова
78

По този случай се работи сравнително продължителен период от време. През цялото време СГП е била в координация и е провеждала срещи с ДАНС в лицето на зам.-председателя Петър Петров и наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. Служебно ни е известно, че това, което ще се изнесе, е единствено и само плод на работата на ДАНС.

Това обяви градският прокурор на София Илиана Кирилова във връзка с проведена съвместна специализирана операция по линия на опазването на националната сигурност, предаде репортер на БГНЕС.

Прокурор Ангел Кънев коментира, че досъдебното производство е образувано миналата година и по него работят само български служби. "Привлечен е към наказателна отговорност едно лице български гражданин, служител на ГДБОП. Същия в продължителен период от време е реализирал комуникация със специалните разузнавателни служби на Руската федерация. Той е предоставял информация, изготвена от български служби. Всичките ни действия са били след разрешение на СГС", каза той. Кънев коментира, че са взаимодействали с колегите им от МВР.

"Ще се проведе разпит и е постановено задържане 72 часа", обяви той и добави, че искането за мярка за неотклонение ще бъде внесено в съда възможно най-скоро.

Петър Петров, заместник-председател на ДАНС, увери, че работата по случая е стартирала от ДАНС, и няма участие на чужди служби.

"Няма чужди служби, нито чужди служби са арестували служител на ГДБОП. Разработката е започнала в ДАНС и по нея са работили само български органи", подчерта той.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов коментира, че задържаният служител на ведомството е 57-годишен. "Служител в системата на МВР от 1993 г., като е минал през различните структури на МВР. От самото начало ГДБОП е оказало пълно съдействие с цел да се свърши ефикасно работата, която е започнала. Това е стъпка за прочистване на хората, които не са лоялни. Не толерираме такъв тип поведение и такъв тип служители. Задържаният в момента е експерт в "Международно сътрудничество и проекти", посочи той и уточни, че служителите в тази дирекция не се занимават с оперативни разработки, но имат достъп до информация за обмени с партньорски служби. "Достъпа до документи, който той е имал, е описан и предаден на прокуратурата", коментира той.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев посочи, че задържаният е изнасял "чувствителна информация", която е достигнала до представители на руските служби, но вече е установено каква е тя и кога е изпратена. "Не говорим за еднократни или няколко случая. Дейността на обвиняемия не е станала причина за проваляне на разработки на български агенции, служби и международни такива", посочи той.

"Към момента служителят на ДАНС няколко пъти е разпитан, предстои и провеждането на полиграф. Няма доказателства, че пряко е общувал с представители на руските служби", съобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има ли смисъл от ГДБОП и ДАНС щом там работят шпиони на друго государство?
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди 1944 направо са ги бесели! Затова е имало държава!
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навсякъде е бъкано от тях! И ПАВЕЦ Чаира счупих!
64
3
 
7
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 месеца
Кога ще бъде потърсена отговорност и наказани "другарите" предали на Турското посолство топографските карти на БГ или това не е шпионаж.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сигурно са хванали Гарабед шпионина
62
5
 
7
 
! Отговори
лов на русофили преди 2 месеца
Да се провери от форума кои копейки са му помагали
61
1
 
8
 
! Отговори
Чакам мобилизация преди 2 месеца
Да стрелям свободно по червени кофи с пискюли ГРАТИС.
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв арест, направо до стената и огън.
59
1
 
10
 
! Отговори
Малеееййййй..... преди 2 месеца
Щом делата за шпионаж в СГП се разследват под ръководството на "специалиста" от Елхово, известен с наименование, обратно на острото явно шпионина няма никакъв шанс .....да не умре от смях!Ние също!
58
0
 
8
 
! Отговори
Еми цялата ДС преди 2 месеца
На турциястан е в народното събрание от 40г.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кога министър Стоянов разбра, че в ГДБОП има шпионин. Нали до преди 5 месеца и той работеше там. Или това е разчистване на стари сметки1
56
3
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 2 месеца
Специалну за D:ebylla с VPN-а, абе, Малакис, шъ ти го обясня многу простичку, с примери, за да го разбереш!!!! Та.., всеки, който съ е хванал с нас - било то враг или съюзник, далече не е стигнал - Византия - Йок, Османска Империя - Йок, Дойчланд Юбер Алес - Йок, СССР - Йок. Ся досещаш ли съ кво ги очаква скоро Щатите, ЕС и НАТО??? Ха, ся бегай да си пийш хапчетата... -))))
55
1
 
18
 
! Отговори
Все тая преди 2 месеца
Взеха да ровят прокуратурата, съда, МВР и ДАНС по случая с тоя Божанов и веднага и потрябва "димна завеса", и трябваше да хванем 1-2ма шпиони. Малко медиите да поговорят за друго.
54
6
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Другари копийкаджии, нали ви обещах като направиха Сглобката, че всеки ден ще ревете безпомощно по форумите :))))))))))))))))))))))))))) Това ви остава другари :)))))))))))
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-добре кажете каква е тази граница дето минават спокойно взривове и бомби. Това ли искате да скрие те. Ще видим Шенген на куково лято. През границите ни свободно си минават взривни вещества а вие ни занимавате с някакъв човече набеден за агент.
52
3
 
19
 
! Отговори
Пълни лъжи!!! преди 2 месеца
Няма 1 разкрито поръчково убийство, няма 1 осъден магистрат за подкупи и корупция, при положение че Божанов си има ЦЯЛ ЧАСТЕН КЛУБ СЪС СЪДИИ И ПРОКУРОРИ, обаче хванали руски шпионин, все едно, че има какво да се шпионира у нас. Само имитират дейност, лъжат и мажат очите на хората, абсолютно неграмотни некадърници са на снимката.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А гедебопаджийката Гергана кога???
50
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо Альоша така се клати от няколко седмици, усещате ли как ще виете пак на умряло, копейчици?
49
9
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Така ще е. Всички копейкаджии ще бъдат изловени като мишчици. Няма прошка другари. Всички ще ядете голата опашка :))))))))))))))))))))))))))))))))))
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 46.... *** руски, от безсилие си почти толкова комичен, колкото аверите ти, които потупахме пред паметника.