Руският шпионин в ГДБОП е в ареста за 72 часа

Чужди служби не са участвали в акцията
Обновена: 6 фев 2024 15:32 | 6 фев 2024 15:32, Нели Христова
78

По този случай се работи сравнително продължителен период от време. През цялото време СГП е била в координация и е провеждала срещи с ДАНС в лицето на зам.-председателя Петър Петров и наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. Служебно ни е известно, че това, което ще се изнесе, е единствено и само плод на работата на ДАНС.

Това обяви градският прокурор на София Илиана Кирилова във връзка с проведена съвместна специализирана операция по линия на опазването на националната сигурност, предаде репортер на БГНЕС.

Прокурор Ангел Кънев коментира, че досъдебното производство е образувано миналата година и по него работят само български служби. "Привлечен е към наказателна отговорност едно лице български гражданин, служител на ГДБОП. Същия в продължителен период от време е реализирал комуникация със специалните разузнавателни служби на Руската федерация. Той е предоставял информация, изготвена от български служби. Всичките ни действия са били след разрешение на СГС", каза той. Кънев коментира, че са взаимодействали с колегите им от МВР.

"Ще се проведе разпит и е постановено задържане 72 часа", обяви той и добави, че искането за мярка за неотклонение ще бъде внесено в съда възможно най-скоро.

Петър Петров, заместник-председател на ДАНС, увери, че работата по случая е стартирала от ДАНС, и няма участие на чужди служби.

"Няма чужди служби, нито чужди служби са арестували служител на ГДБОП. Разработката е започнала в ДАНС и по нея са работили само български органи", подчерта той.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов коментира, че задържаният служител на ведомството е 57-годишен. "Служител в системата на МВР от 1993 г., като е минал през различните структури на МВР. От самото начало ГДБОП е оказало пълно съдействие с цел да се свърши ефикасно работата, която е започнала. Това е стъпка за прочистване на хората, които не са лоялни. Не толерираме такъв тип поведение и такъв тип служители. Задържаният в момента е експерт в "Международно сътрудничество и проекти", посочи той и уточни, че служителите в тази дирекция не се занимават с оперативни разработки, но имат достъп до информация за обмени с партньорски служби. "Достъпа до документи, който той е имал, е описан и предаден на прокуратурата", коментира той.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев посочи, че задържаният е изнасял "чувствителна информация", която е достигнала до представители на руските служби, но вече е установено каква е тя и кога е изпратена. "Не говорим за еднократни или няколко случая. Дейността на обвиняемия не е станала причина за проваляне на разработки на български агенции, служби и международни такива", посочи той.

"Към момента служителят на ДАНС няколко пъти е разпитан, предстои и провеждането на полиграф. Няма доказателства, че пряко е общувал с представители на руските служби", съобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кажете една секретна информация дето е предал бе няма да кажем на никого ? Аз не виждам какви секрети има у нас...
26
2
 
10
 
! Отговори
Стига бе преди 3 месеца
Точно когато наши министри са в САЩ ,за да се гъзят,и о чудо заловили "Руски шпионин"
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ШПИОНЪТ НА АНТИХРИСТА ПУТИН ДА СЕ ХВЪРЛИ ОТ АЛЬОША
24
2
 
10
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
Сега три дни ще бием тъпана, че сме хванали руски шпионин. Друг е въпроса, че пак други са ни казали. След това тишина относно какво се е намерило, доказало, обвинение, съд. Знаем още от сега, че ще са само трите дни с тъпана, а след това тихо.
23
6
 
3
 
! Отговори
буахахаха преди 3 месеца
Яд ли те, безсилен копейкин? Кажи, защо така ядохте боя пред паметника?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 23. Даже и не видиш а назначен демократе ?
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дежурния рус0филистик се развихри с минусите сякаш са 'много' буахаха, но ви видяхме пред *** колко сте: 20 страхливи и изритани от народа м*рши
20
2
 
12
 
! Отговори
Шоу преди 3 месеца
Не вили писна от това пошло шоу,вече?!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно птичи по радиото каза, че било след сигнал на чужди служби...
18
2
 
12
 
! Отговори
стига бе преди 3 месеца
На юрокраварите само руски шпиони им се привиждат. Сън не ги лови завалиите, че да се докарат пред хегемона. P.S. Изглежда само Русия има разузнаване.
17
0
 
10
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Много удобно заловиха този шпионин,точно когато се видя какъв бардак е в съдебната система след убийството на "нотариуса"
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя назначен пенционер-демократ напъна с плюсовете и минусите като побъркан ха ха ха ха ха ха ха. и ше дое светлуту бъдищи хо хо хо хо
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От пАсАлството още няма изявление, пак ли някой дрон е скъсал връзката между мАсква и белия свят?
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев Рус0фила веднага при сънародника си
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Други чуждестранни шпиони или нашенци работещи за такива няма ли ? Само и единствено руски ли ?
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
интересно каква ли простотия ще изкарат края на месеца за да замажат сменянето на статута на бойчиновския затвор в бежански лагер и отварянето на една джамия... :)
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А чи то след като предадената информация не е довела до проваляне на разработки на служби ква секретна информация е ? Сигурно е предал рецептата за боб със зеле. А пък не е контактувал директно с руски служби значи е предал рецептата на боб със зеле на някакви други служби, контактуващи с руските. Да нумбер 1, и аз си помислих, че е за случая с взривните вещества и никакви многогодишни следенета не е имало.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този да не се окаже,че са го арестували щото е гледал руски филми и слушал руска музика....както предишните шпиони дето бяха арестували с толкова шум и показност а всъщност нищо не откриха....
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А главния руски агент Р.Радев кога?
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Агентите работещи в БГ службите и изнасящи информация от там, в момента ги е страх да си лъснaт една "ножка", без да разберат другите им колеги, че са го направили.