Руският шпионин в ГДБОП е в ареста за 72 часа

Чужди служби не са участвали в акцията
Обновена: 6 фев 2024 15:32 | 6 фев 2024 15:32, Нели Христова
78

По този случай се работи сравнително продължителен период от време. През цялото време СГП е била в координация и е провеждала срещи с ДАНС в лицето на зам.-председателя Петър Петров и наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. Служебно ни е известно, че това, което ще се изнесе, е единствено и само плод на работата на ДАНС.

Това обяви градският прокурор на София Илиана Кирилова във връзка с проведена съвместна специализирана операция по линия на опазването на националната сигурност, предаде репортер на БГНЕС.

Прокурор Ангел Кънев коментира, че досъдебното производство е образувано миналата година и по него работят само български служби. "Привлечен е към наказателна отговорност едно лице български гражданин, служител на ГДБОП. Същия в продължителен период от време е реализирал комуникация със специалните разузнавателни служби на Руската федерация. Той е предоставял информация, изготвена от български служби. Всичките ни действия са били след разрешение на СГС", каза той. Кънев коментира, че са взаимодействали с колегите им от МВР.

"Ще се проведе разпит и е постановено задържане 72 часа", обяви той и добави, че искането за мярка за неотклонение ще бъде внесено в съда възможно най-скоро.

Петър Петров, заместник-председател на ДАНС, увери, че работата по случая е стартирала от ДАНС, и няма участие на чужди служби.

"Няма чужди служби, нито чужди служби са арестували служител на ГДБОП. Разработката е започнала в ДАНС и по нея са работили само български органи", подчерта той.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов коментира, че задържаният служител на ведомството е 57-годишен. "Служител в системата на МВР от 1993 г., като е минал през различните структури на МВР. От самото начало ГДБОП е оказало пълно съдействие с цел да се свърши ефикасно работата, която е започнала. Това е стъпка за прочистване на хората, които не са лоялни. Не толерираме такъв тип поведение и такъв тип служители. Задържаният в момента е експерт в "Международно сътрудничество и проекти", посочи той и уточни, че служителите в тази дирекция не се занимават с оперативни разработки, но имат достъп до информация за обмени с партньорски служби. "Достъпа до документи, който той е имал, е описан и предаден на прокуратурата", коментира той.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев посочи, че задържаният е изнасял "чувствителна информация", която е достигнала до представители на руските служби, но вече е установено каква е тя и кога е изпратена. "Не говорим за еднократни или няколко случая. Дейността на обвиняемия не е станала причина за проваляне на разработки на български агенции, служби и международни такива", посочи той.

"Към момента служителят на ДАНС няколко пъти е разпитан, предстои и провеждането на полиграф. Няма доказателства, че пряко е общувал с представители на руските служби", съобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На нищо от това не вярвам. Пожелали са му мястото или гърбът му е загубил сила. Човека е отказал да напусне по собственно желание и след два месеца вече е подсъдим. Под грифа супер секретно, с медиен шум, без каквито и да е проверими от медии доказателства ... идеално за разчистване на терен. И типично за новите безскруполни майкопродавци
46
3
 
3
 
! Отговори
Тагарев преди 3 месеца
Гршка- ще остане 72 години и когато излезе от Русия няма да е останало нищо!
45
3
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 3 месеца
""""Е сега копейката ще прекара следващите 15 години в затвора."""" ------ 15 години..., хм, съмнявъм съ... Кът съ смени власта, "копейкаджиите" шъ ги освободят и шъ ги реабилитират, а Центаджиите шъ заемат тяхното място у затворъ! -)))))
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До буахахаха. Бе като гледам си драскаш сам тука и си фантазираш.Не ги моиш нещата. Пълен некадърник си.
43
9
 
5
 
! Отговори
ахаха преди 3 месеца
Альоша е следващия, копейко
42
6
 
5
 
! Отговори
буахахаха преди 3 месеца
Рус0филстика се е побъркал хаахаха, по-бързо щракай минусите, че почти хората повярваха, че сте повече от един човек.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 36. Заврян ти е мозъка там.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 38. Напрао доживотен затвор да ви се не види и шапшалти
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този в компания след няколко чашки започвал да пее руски песни, затова го заподозряли. Това го прочетох сутринта в друга медия, съвсем сериозно.
38
7
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 3 месеца
хмм 80% от България била рус0филска? Интересно как пред паметника се събрахте цели 15 човека в защита на рус0филството? Буахахаха. А накрая тръгнахте със знаменцата завряни знаеш къде.
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 40. Навсякъде.
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 36...80% русофили били българите? Това къде, във Врачанско ли?
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е сега копейката ще прекара следващите 15 години в затвора.
34
3
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
поредната прос-то-тия над нас нас летят турски самолети ами ловим рускишпиони смях в залата не се излагаите повече
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предал е секретната информация за движението на взривните вещесва предназначени за терористични актове на територията на Русия минали спокойно през България през 2 граници.
32
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чуят ли за фен на Русия и веднага намират веднага да се организират и да го съдят с най много строги мерки! В България 80% са русофили какво правим и тях ли по затворите? Вместо да търсите отговорност на правителството , че е чисто фашистко и продажно и да съдите олигархията,мафията и убийствата Вие продажни съдии мълчите и се натискате *** и те ***! Оцапани сте до ушите с корупция Вие продажници на всичко българско и свято!
31
0
 
8
 
! Отговори
Краси преди 3 месеца
Бе що лъжете-чужди служби са го хванали!
30
1
 
12
 
! Отговори
Рендету преди 3 месеца
Мдаа..., очевАдно е бил неудобен служител и хоп, "руски шпионин" , ха, върви докажи обратното!!! Абе....., Чудя съ,колко са американските шпиони у Бг или те не попадт под "графата" шпионин, щото тогаз шъ останем без правителство и министри! -))))))))))))
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До буахахаха. кви паметници кви боеве къф копейкин побъркан ли си бе ?
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гъмжи от американски шпиони, но те нали са ни от добрите, сами им даваме информация. Да се подмажем.