Унгария блокира 13-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия

Но този път заради Китай
15 фев 2024 11:51, Петър Бойчев
49
Унгария блокира 13-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия
Снимка БГНЕС

Унгария блокира одобряването на 13-ия пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия – но този път не заради несъгласие с мерките срещу Москва, а заради Китай, съобщава британският вестник The Financial Times.

ЕС се стреми да наложи своя 13-и кръг от санкции срещу Русия до двегодишнината от началото на войната в Украйна – 24 февруари. Това би допълнило предходните стъпки на Брюксел -  одобряването на финансова подкрепа за Киев в размер на 50 милиарда евро и предложението за използване на замразените активи на Русия за възстановяване на Украйна.

Унгария бе единственият въздържател на вчерашната среща на посланиците на ЕС, които се готвиха да подпишат пакет от санкции, насочени срещу близо 200 лица и организации от Русия, Китай и други страни, за които се смята, че подпомагат военните усилия на Москва.

"Унгарците не се съгласиха заради китайските компании“, поясни източник на изданието.

Унгария и премиерът й Виктор Орбан многократно са забавяли или отслабвали мерките на ЕС, насочени към наказване на Русия или подпомагане на Украйна, припомня вестникът.

Друг източник, запознат с дискусиите, ги описа като "много плодотворна размяна на мнения“, като деликатно посочи, че унгарската блокада този път идва от посланика на Будапеща, който "помоли за малко повече време, за да анализира съдържанието на предложенията“.

Пакетът санкции предвижда налагането на ограничения на три китайски компании и една индийска. Подобен ход миналата година бе блокиран от редица държави-членки. Ако предложението бъде одобрено, това ще бъде първият път, когато бизнеси в континентален Китай и Индия ще бъдат обект на санкции от ЕС.

Дискусиите ще продължат и вероятно ще бъдат разгледани от министрите на държавите-членки на среща следващата седмица, поясниха официални лица. Поддръжниците на пакета от санкции се надяват да постигнат споразумение до следващата сряда, за да спазят крайния срок от 24 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До мак. Третирана е по добре от България.
42
1
 
8
 
! Отговори
В интерес на нашата преди 2 месеца
...икономика е да направим същото. И ще ни уважават и съобразяват с нас повече. Но интереса на политиците ни е да се мазни на Брюксел че да крадат фондове. Събуди се, народе.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз пък що си мисля, че 13-тия пакет санкции бяха миналата година по това време. Да не изгубихте някой пакет в суматохата?
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До мак. Третирана е по добре от България.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До мак. Третирана е по добре от България.
38
3
 
11
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
До До Некъф. Точи, а отгоре на всичко не е членка, но е третирана по-добре от някои членки, да речем от Унгария.
37
3
 
16
 
! Отговори
До Некъф преди 2 месеца
35, Унгария внася вноски в ЕС, както и ние, Украйна само точи! И зекеното купува имения в Италия, Израел и Египет, последно излвзе инфо за 2 яхти за 75 милиона долара! Офшорките отделно! Всички знаят, само Орбан има кураж да е против!
36
4
 
13
 
! Отговори
Санкции, обаче преди 2 месеца
САЩ внасят все повече уран и други ценни материали от Русия, а във Финландия вече 10 от общо 20 фабрики, произвеждащи прочутите финландски къщички, са фалирали. Няма внос на обработен дървен материал от Русия, ти да видиш?!
35
16
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 2 месеца
Орбан като *** еврофондове му беше добре. Я ги гонете тия руски мекерета!
34
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС тая плюнка от вече тотално изтрещели и фалирали икономики налага 1234312342354231 санкции срещу Русия...по същата логика Буркина Фасо може да наложи санкции на САЩ. Политиците на ЕвроПидерална Европа съвсем полудяха - икономиките им в запад, дават милиарди на САШ, хранят безплатно бежанци и Осссраинци, гражданите им измират а те..санкции?! Стачки навсякъде, хората недоволстват, бизнеси умират а тези кр$т$ни мислят само как да въртят опашки пред САЩ?
33
13
 
4
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
Датчанката се чуди дали не е по-добре да го прескочи рушофилския плондир.
32
2
 
14
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Началниците са добри в измисляне и налагане на санкции и в раздаване на кинти на украйна. Не стига, че дадоха милиарди, и още ще дават, как да не писне на Орбан? Сигурно и другите вече не искат да дават, но от страх да не им треснат някоя санкцийка се съгасяват на всичко. Евроатлантици дръндрън.
31
2
 
5
 
! Отговори
стига бе преди 2 месеца
"Πpeз 2023 г. CAЩ ca внecли cтoĸи oт Pycия нa oбщa cтoйнocт caмo 4,57 милиapдa дoлapa, cпpямo 14,44 милиapдa дoлapa пpeз 2022 гoдинa. Ocнoвнитe видoвe cтoĸи внeceни oт Pycия в CAЩ, пpeз минaлaтa гoдинa ca били - ядpeнo гopивo, минepaлни тopoвe и мeтaли oт плaтинoвaтa гpyпa, coчaт дaнни нa Бюpoтo зa пpeбpoявaнe нa CAЩ (Сеnu Вurеаu - cъбиpa cтaтиcтичecĸи дaнни)" - Да, има намаление и то доста, но все пак САЩ наливат милиарди на Путин, за да води войната в Украйна, нали така се казва.
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на Орбан! И къде са тръгнали сега да се дърлят и с Китай.
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До rambaldievskievich - Ако и другите бяха като Орбан, ЕС нямаше да е на това дередже в момента. Ама, една лястовица пролет не прави. Все пак добре е, че го има и знае какво прави. Само той е изправен, другите наведени, гледат в земята и изпълняват.
28
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като гледам накъде отиват санкциите, май Европа ще трябва да търгува единствено със САЩ и Уганда!? Добре се справят, също като при пандемията! Някой да помни колко евролидери дойдоха да видят щетите от наводненията в България??? Или финансовата помощ от ЕС??? Ами няма, какво да помни човек! Но за убийства на руснаци и украинци има...
27
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
13ти кръг от санкции? 13ти пакет от санкции? Що? Какво стана с предишните 12 та се стигна до номер 13? Докато стигнете до 20ти кръг, сами ще се фалирате.
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали са нашите пари на украйна.
25
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чак сащ го разбраха че в Украйна крадят парите им ,но ЕС много не се интересуват от това ,но унгарец им разказва играта ,някой знае ли колко общо милиарди са дали сащ и ЕС на Украйна ,тъмна Индия
24
3
 
31
 
! Отговори
Нема смисъл преди 2 месеца
...от тия санкции. Както се разбра Германия НЕ ГИ СПАЗВАТ. Както и Белгия... и Франция... Италия... Полша... Гърция... и нищо чудно и други страни от Евросъюза. САЩ не са спирали да търгуват с Русия... както и осталия свят. Тия санкции са БЕЗСМИСЛЕНИ. Само някаква България и още 23 наведени на САЩ страни са най-примерните изпълнители на санкциите.