Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут

Това е военно престъпление, заяви Киев
26 фев 2024 11:11, Елка Василева
125
Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Руски войници са разстреляли седем украински военнопленници край Бахмут, предаде ДПА, като цитира изявления на официални представители на украинските власти.

Екзекуцията е била извършена в събота близо до превзетия от Русия град Бахмут в източната част на Донбас, съобщи снощи в "Телеграм" украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец. Той се позова на видеозапис, на който се вижда как украинските войници се предават "с вдигнати ръце".

"Руснаците е трябвало да ги вземат в плен, но вместо това са ги разстреляли безмилостно", каза той. "Подобна екзекуция е военно престъпление", добави Лубинец.

Този случай трябва да бъде регистриран като поредно нарушение на международното хуманитарно право от страна на руските сили, подчерта той.

Лубинец иска незабавно да се обърне официално към ООН и Международния комитет на Червения кръст. Той обвини руските въоръжени сили, че "не се интересуват" от Женевските конвенции или обичаите и правилата на войната.

Само преди няколко дни руски войници бяха обвинени, че са екзекутирали най-малко шестима ранени украински войници, които не са могли да бъдат евакуирани навреме при превземането на Авдеевка – град в Донецк, за който се водиха ожесточени боеве. В този случай Киев се позова и на видеозапис от дрон.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На никой нормален човек не му се умира за ЛГБТ общностите в ЕС, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания, Южна Корея, Япония, Канада. Вместо тези страни да пращат оръжия и бомби време е да пращат армиите си там, а не да лъжат украинските войници, как руснаците били разстрелвали пленници!
55
1
 
15
 
! Отговори
OZZY преди 2 месеца
Aзовци ,след Мариупол, вече не се вземат в плен!
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците плащат на трафиканти на хора,за да избягат от страната.Някои плащат хиляди долари на трафиканти,за да ги преведат през заобиколни пътища в съседни страни,съобщава The Irish Times.Това е най-мрачният час за Украйна.Държавата е изтощена.Не е необичайно да чуете украинци насаме да казват,че може би е по-добре да приемат загубата на част от територията,за да спасят животи".Според украински офицер резервът от доброволци е пресъхнал и наборниците,които не искат да служат,стават неефективни войници,които бързо биват убити.Русофоби,осъзнайте се!Украинските мъже и жени не искат да умират за
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
УТРЕ ЛИ СА ГИ РАЗСТРЕЛЯЛИ ИЛИ В ДРУГИ ДЕН??!!!...
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бой до последното укри! Седем по-малко... какво реве пак Зеленяшка?
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киевският наркокартел изпадна в отчаяние заради мощта на ВС на РФ. Поблемът с липсата на огнева мощ на Украйна в сравнение с ВС на РФ е често срещана тема сред зомбитата на киевската хунта. Това каза командирът на разузнавателното подразделение на БЛА на киевската хунта. "Ние не разполагаме с достатъчно оръжие и техника, за да победим Русия", предава CNN думите на командира. Отбелязва се, че киевското ръководство планира да увеличи числеността на биомасата си с половин милион зомбита, за да балансира силите с ВС на РФ.
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Донбас американец помага за унищожаването на зомбита на киевският наркокартел. "Вил" дойде да помогне на руснаците да защитят страната от агресията на НАТО. Самият той е служил в американските въоръжени сили и е видял как Съединените щати се бият в Афганистан. "Вил" участва в освобождаването на Авдеевка. Флагът на САЩ се вее над града в знак на солидарност. "Тези момчета са невероятни хора. Това, което правят всеки ден, си е тяхна работа. Това е невероятно! Горд съм, че съм тук, тук съм с прекрасни хора! Трябва да им помогнем."
49
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
НАЧАЛНИКА НА УКРАИНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ БУДАЛАНОВ: НЕМА ДА ГОВОРИТЕ ЛОШО ЗА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ ЩОТО ТЯХНО Е ЦАРСТВОТО ЗЕМНО И САМО ДУМАТА ИМ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУША И НИКОЯ ДРУГА! ЗЕЛЕНСКИ Е ПРЕДАТЕЛ ОБЯВИ БУДАЛАНОВ!
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е реакция на хунтата в Киев, заради зачестилите предавания на украински войници в плен, които не желаят да умират за Зеленски и бандата му, за Байдън и шайката му и за Урсула и вертепа й! Елементарна пропаганда в стил Гьобелс. Плашим нашите войници, че руснаците убиват пленници и те повече няма да се предават, но въпреки това украинските войници не се подават на тези евтини трикове и за да си запазят живота се предават. Използват и парола Волга на честота 149.200.
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако са имали татуиран пречупен кръст какво очаквате да ги правят?
46
1
 
11
 
! Отговори
Пиян залян преди 2 месеца
Ало , писачите , а евреите колко жени и деца застреляха ?! Защо нищо не драскате за този геноцит ? Май краварите са ви затворили зурлите ! Жалки сте !!!!!!!!!!!!!
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В момента руснаците ги бият като маче у довар, и трябват страшилки, че току виж всечки се сдали в плен!
44
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руските терористи по нищо не се различават от отрядите за екзекуции на Хитлер! И техния час ще дойде, това че са убили други хора, няма да ги направи безсмъртни
43
1
 
1
 
! Отговори
можеби си имат преди 2 месеца
право да ги чувалосат тея - колумбииски спец или азов . нетаняху изби над 40 заложници . 5 ги бумнаха войските му , защото се усъмнили . да . на фронта фашагите седят дрогирани в окопите . и заложниците от изрел пили за здраве каптагони . хахаха киев напада .
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Южнодонецко направление, Угледарски район. ВС на РФ окончателно се укрепиха в Победа и започнаха движение по трасето откъм страна на Константиновка. Движат се на юг от Победа. В Новомихайловка ситуацията се развива бавно. Руските бойци продължават да щурмуват позиции на зомбитата в населената зона, атакувайки от североизток, изток и югоизток. През последното денонощие няма сериозни подобрения. Зомбитата на киевската хунта също периодично атакуват, понякога дори с бронирани машини, но без резултат.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направление Запорожие. ВС на РФ се окопават в централната част на Работино (доколкото е възможно в тези руини). Зомбитата на киевската хунта заемат позиции на север и използват FPV дронове и квадрокоптери с катапулт за хвърляне на боеприпас. Като цяло ВС на РФ упражняват натиск по цялата линия на бойно съприкосновение в Ореховския сектор и изтласкват зомбираната по натовски стандарт биомаса към Новоданиловка и Мала Токмачка.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямали са бяло знаме. Нали Зеленски им бил забранил да носят бяло бельо, щот укрите много го ползвали за "знаме на спасението" и по тази причина е станал инцидента...не било ясно що се движат с ръцете нагоре...все пак и Зеленски да вземе отношение
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 22. А американците какво защитават по целия свят? Някой да ги е нападнал?
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
E как трябва да се прашат украинците дето искат да се предадат в плен иначе войска няма да им остане, аз пък гредах запис където *** им помагат даже да изезат от окопите.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Артемовско направление. Продължават позиционните боеве в Богдановка - без напредване на ВС на РФ. Наблизо се водят битки за укрепен район, разположен между Богдановка и Валяновка. Освен това има напредък по жп линията и шосето от Бахмут до Часов Яр. Щурмът срещу Ивановское (Красное) продължава. Съобщава се, че под прикритието на артилерия и авиация руските бойци са си пробили път към центъра на селото и са се укрепили. Зомбитата на киевският наркокартел прехвърлят резерви и се готви за контраатака.