Русия отблъснала украински десант в окупираната Херсонска област

Убити са 25 украински военнослужещи, един е пленен
29 фев 2024 13:42, Елка Василева
74
Русия отблъснала украински десант в окупираната Херсонска област
Снимка: архив, БГНЕС

Руската армия съобщи днес, че е отблъснала десант на украински специални части в окупираната южна Херсонска област, като твърди, че е убила "до 25 украински военнослужещи" и е пленила един – твърдение, частично потвърдено от Украйна, предаде Франс прес.

Още по темата
Руското министерство на отбраната съобщи в изявление, че неговите сили "са унищожили украинска диверсионна група от 73-тия морски център на Силите за специални операции на военноморските сили на Киев, която се е опитала да дебаркира с бързи моторни лодки" близо до Тендровския провлак, разположен по протежение на окупираната част от украинската Херсонска област.

"След кратка битка четири от лодките на десантната група бяха унищожени и потопени, а петата се върна обратно", добави министерството.

"Загубите на врага възлизат на 25 украински военнослужещи. Един военнослужещ е бил пленен", съобщават от руската армия.

В публикувано снощи изявление украинските специални сили съобщиха също, че бойци от 73-тия морски център за специални операции са "геройски загинали по време на бойна мисия". В изявлението не се съобщава броят на загиналите, нито датата и мястото на смъртта им.

От специалните сили просто обясниха, че войниците са били убити, докато са прикривали "изтеглянето на основните сили на групата", които са "изпълнявали специална мисия".

Каналът "Рибар" в "Teлеграм", който е близък до руската армия и се следи от повече от два милиона души, твърди, че група украински командоси се е опитала вчера да дебаркира на Тендровския провлак.

Според същия източник украинските войници са пристигнали с пет гумени лодки, три от които са били потопени от руския огън, една е заседнала на плитчина,  а още една се е върнала обратно и е успяла да избяга.

Според "Рибар" на борда на заседналата лодка са били убити четирима украински войници, а един е бил ранен.

Каналът "Два майора", който също е близък до руската армия, публикува снимки, на които се виждат телата на няколко души във военни униформи на борда на малка лодка. АФП не е в състояние да потвърди автентичността на тези снимки.

От месеци Украйна се опитва да премине река Днепър, чийто ляв (източен) бряг в Херсонска област е окупиран от руската армия. През 2023 г. украинските сили успяха да установят най-малко един плацдарм край село Кринки, по на север, но той така и не позволи на силите на Киев да напреднат на юг.

Този месец руският президент Владимир Путин и назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо заявиха, че руската армия напълно е възстановила контрола си над Кринки, но украинските власти отричат това.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АНГЕЛ Глупости. Тендровската коса е по-близо до Одесса(на 60 км), отколкото до Крим(125 км). По-точно е между Херсон и Одесса, но малко по-на юг.
44
4
 
9
 
! Отговори
ИВАН преди 4 месеца
ТИЯ 25 ЧОВЕКА КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ В КРИМ?? ЯВНО Е, ЧЕ ГИ ИЗБИЯТ! ТИЯ УКРИ СА НАИСТИНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАЛО-УМНИ!
43
5
 
19
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 4 месеца
Става въпрос за един остров на Днепър близо до Крим .Имали са снимачна техника в тях.Целта е била да отидат до Крим да си направят по едно селфи за пропагандата , уж че са превзели Крим и да се върнат обратно. Зелката им погуби живота само заради няколко снимки които западните медии да разпространят уж че Русия губи Крим !
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С подобни гумени лодки бяха правили десант и в КРИМ.
41
19
 
7
 
! Отговори
Учеков преди 4 месеца
Още две сушки отминусовани на восточное направление на донбас. Стават общо три за деня. Не знам путинските пилотики вече какво си мислят преди полет. Сигурно се молят на кратичка с фуржката на хитлер, освещена от Гундяев. Ура друзя.
40
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
твърдение, частично потвърдено от Украйна, предаде Франс прес. Украйна потвърждава, че пленените са 250, а загинал е само един. Как лъжат тия руснаци.
39
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хохлите не знам на каква дрога са, но водят тази война все едно имат повече от един живот. Буквално се самозатриват без грам мисъл, за едно селфи с украинския флаг...
38
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 40 Наркоман, добре ли си с главата? Да викаме линейка? А? Много отрано си се надрусал, наркоман. Изчакай поне да се мръкне.
37
2
 
19
 
! Отговори
До 39 преди 4 месеца
Те вече са ги снимали, но не в ковчезите, а в лодките. А на пленения "блогър", има снимка на как е овързан като агне преди Гергьовден... тъкмо като за сайта на украинското разузнаване
36
20
 
5
 
! Отговори
До Фиданков преди 4 месеца
Вярно е , за седмица 4 случая, на тея rоведа не им дойде акъла. Последния случай от вчера строили некви да ги награждават(то в главите на руснята само героизъм и водка) и прелита хаймарс - 19 товар 200 и 12 товар 300, сред убитите подполковни зам командир на батальон и некъв майор.
35
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия не окупира, а освобождава. Винаги е било така и при Наполеон, и при руско-турската война и при втората световна. И сега е така !
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
загинали били геройски...и какво геройство има в това артилерия да те потопи с гумената ти лодка...не загинали са глупаво знаейки че отиват за едно селфи
33
6
 
17
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 месеца
Зеленски обеща да храни рибите в Крим и на други места и го прави!
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А елитната 79-та автомобилна бригада вече се нарича автомоГилна.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
сс
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искали са да си правят тик-ток селфи сесия на отсрещния бряг за да покажат на спонсорите, че са в състояние да направят нова контраофанзива.. е направили са им снимки, ама ме съмнява да се харесат на спонсорите.
29
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Телеграм има снимки, направо са ги направили на кайма... Че дори и украински знамена са си взели, за да правят ПР клипове в ТикТок... Изпращат ги на гарантирано самоубийство...
28
16
 
5
 
! Отговори
Фиданков преди 4 месеца
Такива неща се случват. Дори се случва през ден да строяват путински солдатики я да посрещат генерал, я да ги наградят и докато чакат, дядушка Хаймарс ги прави на меле.
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отблъснали? Муахаххаа....Откога на унижаването на хора казвате отблъскване? Муахахххахаа..Братушките ги изпепелиха, а не да са ги отблъснали!
26
2
 
12
 
! Отговори
Мечока Иван преди 4 месеца
Явно не са знаели че там не кълве.