32% от децата между 5 и 19 години у нас са със затлъстяване

Най-много затлъстяват учениците в 7 клас
5 мар 2024 15:24, Нели Христова
23
32% от децата между 5 и 19 години у нас са със затлъстяване
Снимка: Pixabay/mozlase__

Все повече деца в България имат затлъстяване, като тези между 5 и 19 години са 32%. Статистиката на Световната здравна организация съобщи председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Теодора Дърленска по време на дискусия „Да поговорим за затлъстяването". Кампанията е по повод Световния ден за борба със затлъстяването на 4 март.

7 на 1000 прегледани деца до 6 години са затлъстели, обясни зам,-здравният министър доц. Михаил Околийски. "Най-много затлъстяват учениците в 7 клас. Нишката се къса с влизането в пубертета, не се разбира важността да си много активен физически", коментира той. По думите му ниската активност и нездравословно хранене са основни причини за затлъстяването.

Обществото не разглежда затлъстяването като заболяване. То е хронично заболяване. Начинът на живот е важен, но има генетични фактори, които предразполагат това заболяване, уточни доц. Дърленска. Според нея, ако в ранна детска възраст един човек има затлъстяване, рискът над 18 години да го развие, е 50%. Ако в юношеството има затлъстяване, то 80% е рискът да е със затлъстяване и като възрастен. "Пълно дете става пълен възрастен", каза Дърленска. По думите това води до възможност от развитие на 250 заболявания. Тя даде съвети да се приемат всеки ден плодове и зеленчуци, да се приемат варива, както хората да се движат и да имат поне 8-часов сън.

За най-малките сме предвидили здравословна закуска, която може да е подкрепяща или основна. Основната е с 20% енергийно съдържание, а подкрепящата е с 10-15%, обясни Благовеста Борчева - държавен експерт в Министерство на образованието и науката. . В детските градини храната се изготвя съобразно рецептурници – те са обновени, стремим се храненето да е баланасирано и здравословно. Искаме здравното образование да е отделен предмет, който да е в програмата за всеки клас, каза Борчева.

Според Околийски здравното министерство ще започне информационна кампания от март, в която известни личности като Григор Димитров и Георги Господинов ще промотират колко е важно да си здрав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Недоволен Чиляк преди 1 месец
Кога ще стигнем американците там 70 % от децата са дибели!!! Докога ще бъдем втора ръка хора в този таквоз...
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата да папкат, за да растат здрави, в пубертета отслабват, живи и здрави да са. В Бг почти няма земетръси, а човек ако се чувства добре, и закръглен да е да си кара кефа.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Масово децата се разхождат с хелчета и подобни енергийни напитчици по улиците.Сега и модата по къси *** и тениски в студа да се покажат колко са яки. Момичета с голи кореми и кръстове да покажат обецата на пъпа. После идват татусчетата, джуките, сисите. Деградация с една дума. И тепърва ще се задълбочават здравословните проблеми.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СаАмо 32? много повече са, 17-ти - и да ги върнат, да не мислиш, че пак няма да се ползват полуфабрикати? Всичко е смеска от фризера и консервата. Няма ги лелките от едно време да се върти в кухнята и да приготвя. При нас дори праеха пица, като си месеха тестото сами!
17
2
 
9
 
! Отговори
Toto преди 1 месец
Нека върнат столовете хранене в училище. Всички ден прясно сготвена храна, супа. Без полуфабрикати.
16
3
 
9
 
! Отговори
До Гаро преди 1 месец
Че то да се храниш здравословно е по евтино от това да се тъпчеш! И то много. Например закуска с овесени ядки излиза 50-70 стотинки, а една баница е поне 2-3 лева!
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Положението е трагично. Всичко е от семейството. Не може мама и тате да са по 150 кг и детето да е в норма. Най ме е яд, че по телевизията постоянно ни призовават да се ваксинираме за грип например, постоянно реклами за подут корем, газове, киселини.... А никой не призовава да НЕ СЕ ТЪПЧЕМ! И като не сме дебели няма да има половината от болестите!
14
3
 
6
 
! Отговори
Гаро преди 1 месец
При тия цени на храните,не е чудно че има проблеми с храните
13
1
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 1 месец
Мне.. Там е работата, че евроатлантиците са снажни арийци. А нашиОТ тежи 120кг. Майка му- тюлен без 1 зъб в устата си, по-тежка от него. Клати се като каца с кисело зеле. Само софри и пърцуца в празната й тиква. Яде до пръсване супер здравословни еко и био пресолени канцерогенни туршии. Стопи си от сол бъбреците на 50. Вика- не е от храната. Натиска на пресолена сланина и сушени колбаси от чудно прасенце, хранено с Кастрол на 50 000км. Чудно месце- еко и био! Гътне се на 60, он се чуди защо?!
12
2
 
17
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 месец
Проблемът със затлъстяването е решим, но има един по тревожен проблем!? Децата и то малолетните с енергийни напитки, например с отровата "Ред Бул" в ръце. Това е направо страшен проблем с грозни здравословни последици....
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво да направим, че родителите са мързеливи бачкотещи бачкери?! Купуват канцерогенни полуготови или готови храни, вместо да седнат да сготвят нещо на децата си и да им вменят, че качествената храна значи качествен живот. Ама бачкотещият бачкер не умее да мисли. Толкоз по темата. Моите деца не са затлъстели, защото знаем какво да ядем. И не, не е скъпо, а просто се влага мисъл и усилие.
10
4
 
7
 
! Отговори
От преяждане преди 1 месец
с качествена и достъпна храна. В това се корени проблема. Трябва да се намалят хранителните вещества в храните, както и да им се повишат цените. Така не само децата, но и родителите ще приемат по-малко калории и ще са във форма! :D Сарказъм, за който не е разбрал!
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроатлантици...
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идете до което и да е училище и се опитайте да си купите здравословна храна. Няма да стане. Наоколо само *** продават. Пък за физическата активност не ми говорете, защото в седми клас вече биомеханиката на бягане на повечето деца е унищожена и масово не могат да се движат нормално. А достъпът до спортна база ни е невероятен. Скандинавските държави инвестират около 132 евро годишно на човек в спорт, а тука е малко над 2 евро. Та каквито условията, такива и децата.
7
0
 
12
 
! Отговори
. преди 1 месец
От Министерство на храните не откриха нарушения. Край на "новината".
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копане на село с мотиката и ше отслабнат :)))
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Деца, спрете свинското и ракията. Яжте печени ядеци и пиите оцет.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Масово е затлъстяването, и деца, и възрастни. В детството ми рядко имаше дете с очила или дебело. И ги скъсвахме от подигравки, до рев ги докарвахме такива. Да, жестоки са понякога децата, не могат всичко да преценят. Ама, и ние го отнасяхме след оплакване на родителите им. А сега е норма, всичко живо наред с очила и дебело.
3
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
гледам ги излизат от училище и веднага отиват за дюнери и др гадости какможе родителите да дават пари за препечен лук които усмърдява автобусаи после болести затлъстяване
2
2
 
12
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Нормално, в България спортна инфраструктура няма, ако я има не работи и/или е разрушена, храната е ужасна, а родителите/в масовия случай/са де би ли.Та какви да са децата!!!