Литва: Русия има ресурси да воюва в Украйна поне още 2 години

Москва ще разшири и военния си капацитет по границите на НАТО
7 мар 2024 10:42, Елка Василева
64
Литва: Русия има ресурси да воюва в Украйна поне още 2 години
Снимка: архив, БГНЕС

Високите цени на петрола, заобикалянето на санкциите и държавните инвестиции дават на Русия достатъчно ресурси, за да продължава да воюва в Украйна с интензитета, който поддържа в момента, в продължение на най-малко още две години напред, се казва в доклад на литовското разузнаване, който бе публикуван днес, предаде Ройтерс.

Русия реформира и подсили армията си в Украйна през миналата година и сега е на път да разшири военния си капацитет по границите на НАТО, включително и край Финландия, която се присъедини към алианса миналата година, се казва в годишната оценка на заплахите, пред които е изправена Литва.

Докладът е изготвен от  Държавния департамент за сигурност и Службата за отбранително разузнаване и сигурност.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу във вторник заяви, че подсилва военните части в северната и западната част на страната в отговор на военните учения на НАТО до границите ѝ, припомня Ройтерс.

В доклада на литовските служби пише, че руското разузнаване полага усилия да заобиколи санкциите, наложени върху отбранителната индустрия на Москва. Докато Русия открито се снабдява с оръжия и муниции само от Иран и Северна Корея, Китай стана нейният най-голям доставчик на микрочипове, а юанът се превърна в основната валута за руските международни транзакции.  

Литовските служби допълват, че откакто миналата година Русия разположи тактически ядрени бойни глави в Беларус, тя започна усилено да изгражда и военна инфраструктура.  

Разузнавателните служби на Русия и Беларус полагат по-големи усилия за вербуването на литовци и миналата година Литва е задържала няколко свои граждани по обвинение, че са продавали информация на Беларус.  

Китай също е засилил шпионската си активност в Литва през 2023 г., след като Вилнюс позволи на Тайван да открие де факто посолство в страната, пише в доклада. В киберпространството действат лица, "свързани с Китай", които редовно се опитват да проникнат в мрежите на литовските държавни институции, за да извлекат данни, се посочва в годишната оценка на заплахите пред Литва.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Литва явно иска да се върне в състава на Русия !! не само иска ами е нейзбежно след украйнините на Русия който по малко по малко се завръщат следват те
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде пак с олиго-френската пропаганда почнаха евро-геьовете ! Първо боепропасите им щяха да свършат още на 2 месец през 2022 после уж сваляха чипове за ракетите си който унищихожиха на 90% от елитната НАТОВСКА техника като започнем Хаимарси Леопарди Гаубици Абрамси Брадлита какво ли невидяхме унищожено в Ус-райната !!!! Ус-райнците са вече кът няма от къде да събират повече пушечно месо сега готвят следващите ненормалници като поляци румънци българи най бедните и простоватите те ще бъдат сл
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 59 то па и ти един експерт си я бягай да хахраниш елените еленовъд коже прашков
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
може но все по зле и по зле макар и то до сега да бе пълна скръб )) а след това свиване до московска област и путин за храна на прасетата
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен44 то па и един медвед пълен пайтак панаярджиски
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябваше да ръчкате руската мечка...
52
3
 
9
 
! Отговори
Въпросът е? преди 1 месец
Колко дълго ще я има Украйна.
51
1
 
7
 
! Отговори
SmO преди 1 месец
Литва,Латвия и Естония са като Македония
50
8
 
6
 
! Отговори
Васил Левски преди 1 месец
НАТО има ресурси да поддържа Украйна още не 2, не 20, а колкото си иска години. НЪ!
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия може да воюва колкото си поиска и когато си поиска
48
10
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Те рашистите имат огромни ресурси но производството им ме успява проблема е че и иран Китай и сев.корея им помагат да наваксват но това си е война на изтощение също в нея асиметричните действия биха успели в ползва на Украйна но врага ако няма как да попълва резервите си
47
5
 
13
 
! Отговори
Руя преди 1 месец
Тия нещастни литовци само глупости правят.Една шепа хора .Прехваленото НАТО бързо ще ги жертва ако се наложи.
46
3
 
14
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
До Анонимен 44: Свободни съчинения. За 2023 година Русия има ръст на икономиката от 3.5% -по-голям отколкото ръста на повечето от държавите в Европейският съюз. Същите тези държави, някои от които се надяваха да сринат със санкции руската икономика. Странно нали?
45
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русурси имало, а памперси? За 2г бункера ще се смърди на лajна
44
13
 
6
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 месец
Нато ако думне Москва, ще видите колко ресурси има. За ден два.
43
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е че Русьия има ресурси да воюва в Украйна десетилетия, докато има войници за отстрел.Това е така, защото ВПК на Русия е самодостатачен, може да произведе всичко. Проблемът е, че поради санкцийте технологично ще произвежда остарели типове оръжия.Пари за ВПК, все ще се намерят, ако трябва ще печатат. Икономиката ще зле, руснаците ще обедняват и ще напускат Русия.
42
2
 
12
 
! Отговори
2 years later... преди 1 месец
Литва: Русия има ресурси за поне още 2 години....
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нали беше официално обявено, че Русия свърши всички ресурси преди две години?!?
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи не по-малко от две. По-просто е. преминала е в страната във военен режим, т.е. върви паралелно промишленост за фронта и за в страната. Имат няколко милиона годни за служба запасняци и досега от редовната армия не са дали много щети. Досега щетите бяха по запасняци, наборници и наемниците на Пригожин. Т.е. по-скоро могат да изкарат десетилетия. Жалко за жертвите и от двете страни, по-разумно от преговори за мир - няма. Не може да я биете.
39
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая литва си го търси,пред 1 година и полувина лъжеха че Русия свършила ракети ,и сега лъжат най нагло фашистите