Литва: Русия има ресурси да воюва в Украйна поне още 2 години

Москва ще разшири и военния си капацитет по границите на НАТО
7 мар 2024 10:42, Елка Василева
64
Литва: Русия има ресурси да воюва в Украйна поне още 2 години
Снимка: архив, БГНЕС

Високите цени на петрола, заобикалянето на санкциите и държавните инвестиции дават на Русия достатъчно ресурси, за да продължава да воюва в Украйна с интензитета, който поддържа в момента, в продължение на най-малко още две години напред, се казва в доклад на литовското разузнаване, който бе публикуван днес, предаде Ройтерс.

Русия реформира и подсили армията си в Украйна през миналата година и сега е на път да разшири военния си капацитет по границите на НАТО, включително и край Финландия, която се присъедини към алианса миналата година, се казва в годишната оценка на заплахите, пред които е изправена Литва.

Докладът е изготвен от  Държавния департамент за сигурност и Службата за отбранително разузнаване и сигурност.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу във вторник заяви, че подсилва военните части в северната и западната част на страната в отговор на военните учения на НАТО до границите ѝ, припомня Ройтерс.

В доклада на литовските служби пише, че руското разузнаване полага усилия да заобиколи санкциите, наложени върху отбранителната индустрия на Москва. Докато Русия открито се снабдява с оръжия и муниции само от Иран и Северна Корея, Китай стана нейният най-голям доставчик на микрочипове, а юанът се превърна в основната валута за руските международни транзакции.  

Литовските служби допълват, че откакто миналата година Русия разположи тактически ядрени бойни глави в Беларус, тя започна усилено да изгражда и военна инфраструктура.  

Разузнавателните служби на Русия и Беларус полагат по-големи усилия за вербуването на литовци и миналата година Литва е задържала няколко свои граждани по обвинение, че са продавали информация на Беларус.  

Китай също е засилил шпионската си активност в Литва през 2023 г., след като Вилнюс позволи на Тайван да открие де факто посолство в страната, пише в доклада. В киберпространството действат лица, "свързани с Китай", които редовно се опитват да проникнат в мрежите на литовските държавни институции, за да извлекат данни, се посочва в годишната оценка на заплахите пред Литва.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много по-евтино щеше да излезе на Русия да развие собтсвения си икономически потенциал и природни дадености, вместо да тръгва да завладява чужди земи и заводи. Но джуджетата в Кремъл са глупави войнолюбци. Те са на принципа: колкото по беден е съседа, толкова по-добре съм аз.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на русия значи след две години ще банкрутират ей сега ще минат.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредната доза пропаганда. Предназначена за Брюксел, Лондон, Вашингтон и за вътрешна упозтреба, как разузнаването си изработва заплатите. Само наивници и пропагандисти си мислят, че не текат задкулисни преговори за разделянето на Украйна след победата на Русия в СВО. Най-вероятно са намерили и заместник на Зеленски, с когото Путин е готов да преговаря.
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Елементарно, Уотсън 11. Не се притеснявай за стандарта на живот на руснаците. Той е достатъчно висок. По-висок е от нашия.
14
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Престанете да се държите raдно с Русия и нищо няма да ви заплашва от нейна страна.
13
15
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
СМЕТКИТЕ ИМ СА ВЕРНИ! АКО ДЖО БАЙДЪН БЪДЕ ПРЕИЗБРАН ДО 2 ГОДИНИ РЕЖИМА НА САМОЗВАНИТЕ ПУТИН Е СВАЛЕН!
12
10
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Какви две години бе, мишлета, още тая година войната приключва в Украйна и почват вас. С тоя темп на развитие, ако две години Русия воюва, ще има два пъти повече оръжия от НАТО. НАТО да не разчита само на България, че току виж някой ден България е застанала на страната на Русия.И тогава нашите снаряди с техните снаряди, равно място няма да оставят в краварника и полята на Европа.
11
15
 
17
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 2 месеца
Можеше да вдигне стандарта на живот на руснаците вместо да хвърля трилиони за тази война . В учебниците след години ще е следващия луд диктатор след Хитлер и Сталин довел Русия до икономическа катастрофа.
10
7
 
14
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Тия 3 колонии балтииски ще *** в мизерия,парите за субсидии свършиха!Никой дори няма да се занимава с тях!На никой не са нужни, това ги плаши тях!
9
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Литовските фашисти са следващите в списъка на Кремъл.
8
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путинистите сега ще почнат да му целуват портрета и червената шапчица...
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
2 те пък зад океана са по различни? Я им цялата филмва продукция каква е... не е ли всичко пак един лош и дружните амита? Не ги доят всяка гидина с още пари за отбрана под претекс. Бин Ладен, Путин... Марсианците?
6
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те вече имат традиция да воюват и да фалират и да се разпадат. В Афганистан така направиха, явно им е харесало или по скоро джобния Петър Велики сам повярва на собствената си пропаганда
5
1
 
5
 
! Отговори
Бони Бонева преди 2 месеца
тия откъде ги намират тези Прашки че още 2 години с тях да изкарат..
4
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия си е написала домашното, не я мислете. Но ЕС няма да издържи толкова. Печатането на хартийки няма да помогне в дългосрочен план. А купувснето на сурови на борсата май се оказа твърда хапка за ЕС.
3
1
 
2
 
! Отговори
Ешек cики преди 2 месеца
На cикимдe на мене Русия с войната!
2
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците винахи са били роби и такива ще си останат, жалък народ от овце дето им измислят външен враг да ги държат в калта и да ги доят.
1
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С толкова ресурси що не я превзеха за 10 дена както плямпаха кремълските клоуни?