Литва: Русия има ресурси да воюва в Украйна поне още 2 години

Москва ще разшири и военния си капацитет по границите на НАТО
7 мар 2024 10:42, Елка Василева
64
Литва: Русия има ресурси да воюва в Украйна поне още 2 години
Снимка: архив, БГНЕС

Високите цени на петрола, заобикалянето на санкциите и държавните инвестиции дават на Русия достатъчно ресурси, за да продължава да воюва в Украйна с интензитета, който поддържа в момента, в продължение на най-малко още две години напред, се казва в доклад на литовското разузнаване, който бе публикуван днес, предаде Ройтерс.

Русия реформира и подсили армията си в Украйна през миналата година и сега е на път да разшири военния си капацитет по границите на НАТО, включително и край Финландия, която се присъедини към алианса миналата година, се казва в годишната оценка на заплахите, пред които е изправена Литва.

Докладът е изготвен от  Държавния департамент за сигурност и Службата за отбранително разузнаване и сигурност.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу във вторник заяви, че подсилва военните части в северната и западната част на страната в отговор на военните учения на НАТО до границите ѝ, припомня Ройтерс.

В доклада на литовските служби пише, че руското разузнаване полага усилия да заобиколи санкциите, наложени върху отбранителната индустрия на Москва. Докато Русия открито се снабдява с оръжия и муниции само от Иран и Северна Корея, Китай стана нейният най-голям доставчик на микрочипове, а юанът се превърна в основната валута за руските международни транзакции.  

Литовските служби допълват, че откакто миналата година Русия разположи тактически ядрени бойни глави в Беларус, тя започна усилено да изгражда и военна инфраструктура.  

Разузнавателните служби на Русия и Беларус полагат по-големи усилия за вербуването на литовци и миналата година Литва е задържала няколко свои граждани по обвинение, че са продавали информация на Беларус.  

Китай също е засилил шпионската си активност в Литва през 2023 г., след като Вилнюс позволи на Тайван да открие де факто посолство в страната, пише в доклада. В киберпространството действат лица, "свързани с Китай", които редовно се опитват да проникнат в мрежите на литовските държавни институции, за да извлекат данни, се посочва в годишната оценка на заплахите пред Литва.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин обича Кадиров,Ердоган и т.подобни.
37
16
 
6
 
! Отговори
българин патриот преди 2 месеца
Украйна ще има оръжие и след 50г..ха.ха до края на руската империя и избиването на всички руски ***..ха.ха
36
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи да разбирам, че след два года Русия е капитулирала, фалирала и се е разпаднала на малки джудженца! Ми това е добра новинъ!
35
18
 
8
 
! Отговори
Доброжелател преди 2 месеца
На Магучая шъ и требат тея ресурси за гражданската вуйна! Нека ги пести!
34
7
 
25
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
Вчера Зеленски в Одеса е получил предупреждение от Русия че вече няма имунитет.
33
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имало е и други опити на руснетата да убият Зеленски, но ще е много трудно! Нали това е украинският Левски! Най накрая, ако това се случи, ще претърпи метаморфоза в светец, икона и легенда, а на небосвода ще изгрее супернова звезда! СЛАВА ЗЕЛЕНСКИ!!!
32
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Русия вече трошат и палят донаборните центрове , за набиране на войници за фронта ---ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА УМИРА ЗА ПАРИТЕ НА ПУТИН , ПЕСКОВ , ЛАВРОВ И ДРУГИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ!
31
9
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
На Литва не вярвам и грам. И те са съветски. Що се отнася до ресурсите на Русия,то те са много повече,а това се дължи на факта,че Литва ,Украина,Турция, Румъния,Гърция и други пълнят хамбарите на неспособните да произведат военна технология руснаци с добро западно въоръжение. Освен това война между съветски Масква и Киев няма. Не е възможно да има война между Кремъл и тези,които са му били най-верните съдържатели-украинците. Украинците бяха и са елита на Русия.
30
3
 
14
 
! Отговори
Защо преди 2 месеца
Изпуснали са една нула.
29
10
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
В Литва забраняват Руският език,култура,бутат паметници,забраняват празници и тн.но честват фашистите от Литва който са били в "СС"и са убивали хора,Това са тези три нацистки прибалтийски страни.
28
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руските империалисти си мислят, че имат право над земи, които са били владение преди векове. И ние някога сме били държава на 3 морета, но това не е оправдание сега да тръгнем да заличаваме съседите си. Всяка съвременна държава може да има някакви териториални претенции към съседите си, ако ще се позовава на миналото си.
27
10
 
22
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
А Литва, Латвия и Естония ги чака едно- присъединяване към РФ след референдуми.
26
8
 
13
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
"люлка" с минимален напредък на ВС на РФ. В Угледарско н-ние руските бойци постигнаха успех в Новомихайловка. В допълнение към незначителното настъпление в самата населена зона, ВС на РФ взеха под контрол югозападните покрайнини на Новомихайловка. Малко по на север боевете се водят в западните покрайнини на Победа. Всъщност селището не е напълно освободено и зомбираната по натовски стандарт биомаса все още е в няколко къщи в Победа, поради което руските бойци не настъпват на юг.
25
2
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА ВИ КАЗВАМ: преди 2 месеца
РУСИЯ ТРЯБВА ДА ВОЮВА ---за да се скапе "национал-социализма"-напълно ..../ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО/
24
7
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Н-ние Донецк и Угледарск. В донецко н-ние основното "движение" се извършва в района на Красногоровка, където ВС на РФ щурмуват позициите на зомбитата. Руските бойци имат успех в югоизточните покрайнини на н.м.. ВС на РФ успяха да пробият малко на север, но не им беше позволено да се закрепят на нови позиции. ВС на РФ продължава Щурмът на Георгиевка. Напредък има в северната и южната част на н.м.. Зомбитата на киевската хунта яростно контраатакуват и не позволяват на руснаците да се закрепят на заети позиции. Всъщност ситуацията в Георгиевка може да се нарече
23
4
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
18 ание като имаме черноземен потенциал, защо го продаваме на чужденци, строим слънчеви панели и внасяме храни пт чужбина?Нали сме много умни, война няма. Напротив, напъваме се да продаваме оръжия.Защо просто не су върнем чернозема и не направим Райска градина, както предлагаш на руснаците?А, да, ямаме санкции и всеки граби какеото и когато си поиска.Приеми, че и в Русия бе така, но сега се осъзнаха, макар и по трудния начин. Ние никога няма да се осъзнае .
22
5
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Адвеевско н-ние. Продължават ожесточени боеве за Бердичи, Тоненкое и Орловка. Зомбитата на киевската хунта прехвърлха около седем армейски бригади на място, за да не позволи пробив на отбраната си и да си върне наскоро загубените позиции. През това време те планират да изградят по-сериозна защита малко по на запад. В Бердичи зомбитата успяха да отблъснат малко руските бойци и се окопа в западната част на н.м.. ВС на РФ нанася въздушни и артилерийски удари по позиции на зомбакнацистишена.
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Артемовско н-ние. Има лек напредък в рамките на щурма на Богдановка. Зомбитата на киевският наркокартел заема позиции в южната част на н.м. и все още не възнамерява да ги напуска. От южния фланг, където ВС на РФ провеждат настъпателни действия в района на Клещеевка, все още няма информация. Щурмът срещу Ивановское продължава. Руските бойци заеха позиции в центъра на н.м.. Зомбираната по натовски стандарт биомаса е разположена в южните покрайнини на н.м. и постоянно извършват контраатаки, опитвайки се да изтласкат ВС на РФ от новозаети позиции.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лиман и Северское н-ния. В Лиманско н-ние ВС на РФ атакуват в посока на Терни.Руските бойци вече са навлезли в самото н.м. и са се опитали да се закрепят там,но не са успели.Сега битките се водят в източните покрайнини на Терни. Лек напредък има и в района на Ямполовка.В Кременските гори се водят позиционни битки - без напредване за никоя от страните.В посока Северское щурмът на Белогоровка продължава.В момента се водят позиционни битки. Руснаците нанасят удари с БЛА по позиции на зомбитата на отвала на кредовата кариера - поразяват опорни и картечни точки,които пречат на щурма на Белогоровка.
19
8
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 месеца
НЕМА ЛОШО ,БЕ...НЕКА ВОЮВА!...НИЕ ПЪК ЩЕ РАБОТИМЕ ЗА ДА ВЪОРАЖАВАМЕ УКРАЙНА И СВОБОДНИЯ СВЯТ , ЩЕ НИ ПЛАЩА БОГАТО!.....Докато има *** да правят и умират във войни--- ТАКА НИЕ ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕМ БОГАТИ И ЩАСТЛИВИ!