Швеция официално стана член на НАТО

Държавата е 32-ия член на военния алианс
145
Швеция официално стана член на НАТО
Снимка: БГНЕС

Швеция официално днес се присъедини към НАТО, като стана 32-ия член на военния алианс, съобщи правителството на САЩ, цитирано от ДПА.

Официалното изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ обявява, че днес е влязъл в сила "Протоколът на Организацията на Северноатлантическия договор с Кралство Швеция ".

Членството на скандинавската държава означава, че всички съюзници в НАТО, включително и САЩ, се задължават да защитават страната, ако бъде нападната, както и обратното. Стокхолм освен това допринася към пакта със значимата си военна индустрия, която вече снабдява няколко държави от алианса.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май 2022 г., след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари същата година. Финландия стана член на алианса през април 2023 г., но пред Швеция имаше известни пречки.

Знамето на Швеция, която от днес стана пълноправен член на НАТО, ще бъде издигнато пред централата на алианса в Брюксел в понеделник, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Вече е официално - Швеция е 32-та държава в НАТО, написа той в "Екс". Така страната заема подобаващото й се място сред съюзниците, добавя той.

Влизането на Швеция в НАТО прави пакта по-силен, а страната - по-сигурна, допълва Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 122. В русия пед.....сите в армията ,какво правят?
132
3
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Швеция никой не я питал дали иска Нато или не.Тяхното правителство абсолютно идентично на нашето-американски марионетки с отварящтисе усти и празни погледи!Така беше наредено от Сащ!
131
0
 
3
 
! Отговори
ТОВАРИШ ПУТИН преди 1 месец
Благодарим ти, че разшири нато.
130
1
 
1
 
! Отговори
Да преди 1 месец
До Петър ВеликиТогава Швеция престава да бъде велика сила!!
129
2
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 месец
Черно море е почти НАТО-вско. А Балтийско море е вече съвсем НАТО-вско - Русия е в дъното на коридора с много малък излаз и всяко движение на Руски кораби е под контрол и непрекъснато наблюдение. В Черно море, Турция държи Проливите. Северният Океан има една Русия, но всички останали са НАТО - Норвегия, Финландия, Дания, Канада, Щатите. Остава им малко от Тихия Океан, който е изключително Американски и там са Япония и Южна Кореа, Южния Пасифик е на Франция и т.н.
128
6
 
2
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
И кво 32 срещу един и ядът бой,жалка картина.Красиви и издържани откъм дизайнер оръжия срещу грозни и ефективни,контраст.
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега може да се очаква, че Путин ще обяви война на шведите, за да ги денацифицира и да върне някои 《изконни》 територии на Русия от времето на Петър Велики, които са му били отнети при войните с Швеция....Остров Готланд например хаха
126
2
 
14
 
! Отговори
Браво ПУТИН !!! преди 1 месец
Няма по-голям НАТО-вец от Путин - Столтенберг ряпа да яде... - Путин обедини и консолидира организацията, увеличи държавите членки с още две, а границата между Русия и НАТО се увеличи с 1 300 километра засега... Изби цялата си редовна армия и натори с нея украинските полета... Показа на целия свят каквo реално e новия ZФашизъм.. Поради това мисля, че заслужава някакъв орден или медал за заслуги...
125
2
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Велик архистратег е тов. Пу! Успя за година и половина да натика вечно неутралните шведи и финландци в НАТО!
124
3
 
13
 
! Отговори
Вова, гр. Мухосранск преди 1 месец
В руските медии говорят за поредната победа на другаря Путин. Отрицателна победа но все пак победата си е победа.
123
2
 
12
 
! Отговори
Россия=Психиатрия преди 1 месец
Поредния стратегически провал на многоходовика Путин - вместо по-малко НАТО получи още 1000 км граница с алианса. Само с един подпис Балтийския флот се превърна в купчина безполезно желязо.
122
11
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Още една касичка за САЩ. Добре, че е Путин да спаси икономиката на САЩ. Сега шведите ще бъдат убедени, че техните изтребители шведско производство не са качествени и ще наложи да ги заменят с американски, много по добре качество и много по надеждни. Само Трапм да вземе властта пак ще видят как хвърчи перушина и после реки от пари от по малките на САЩ държави членки на нато в посока най голямата деморкация.
121
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече официално е мишена за руското ядрено оръжие.
120
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кремлинските главорези вкараха още една държава в НАТО. СВО върви по план. Муахахахаа
119
5
 
3
 
! Отговори
натовски новини преди 1 месец
Миналата седмица по повод заминаването на немски боен кораб в Червено море писаха, 1. че освен наличните снаряди на кораба, няма да имат резервни, и като ги изстрялят щели да се връщат; 2. Половината от наличните бойни кораби на Германия нямат екипажи. Няма хора за личен състав на армията, и кокретно флота. Преди време попаднах на информация, че по уж германските търговски кораби персоналът е изключиотелно от азиатци...
118
1
 
5
 
! Отговори
Костя преди 1 месец
То ще ядоса много Путин!
117
10
 
6
 
! Отговори
натовски новини преди 1 месец
В едно испанско поделение в Мароко (не ми е ясни какво прави там) 42 души са си сменили пола на женски (съгласно новите испански закони за самоопределение не са нужни никакви медицински и психологически процедури или терапии, а обикновено волеизлияние) , от тях само 2 са си сменили имената. Един писал, че вече получавал с 15 % по-голяма заплата, защото вече бил майка.
116
2
 
13
 
! Отговори
8 март преди 1 месец
Чудесен подарък за Захарова, Скабеева, Симонян и Путин!
115
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 118 Радикално ще изнерви Путин. Другарите Ердоган и Орбан никаква не я свършиха.
114
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страните членки на НАТО се увеличават като брой. Наистина. Това не е добре. Защото всеки се надява на друг. И най-много - на началството. а началството гледа към Азиатско-тихоокенаския район. Там, изнудвайки Япония, преди това захапвайки Австралия (помним как САЩ отмъкнаха многомилиардни сделки на Австралия за подводници от Франция) САЩ се готвят за друга война. Тя ще се състои. На последния конгрес в Китай вече не говорят за мирно възсъединяване, всече не вярват да е мирно възсъединяването с Та