Швеция официално стана член на НАТО

Държавата е 32-ия член на военния алианс
145
Швеция официално стана член на НАТО
Снимка: БГНЕС

Швеция официално днес се присъедини към НАТО, като стана 32-ия член на военния алианс, съобщи правителството на САЩ, цитирано от ДПА.

Официалното изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ обявява, че днес е влязъл в сила "Протоколът на Организацията на Северноатлантическия договор с Кралство Швеция ".

Членството на скандинавската държава означава, че всички съюзници в НАТО, включително и САЩ, се задължават да защитават страната, ако бъде нападната, както и обратното. Стокхолм освен това допринася към пакта със значимата си военна индустрия, която вече снабдява няколко държави от алианса.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май 2022 г., след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари същата година. Финландия стана член на алианса през април 2023 г., но пред Швеция имаше известни пречки.

Знамето на Швеция, която от днес стана пълноправен член на НАТО, ще бъде издигнато пред централата на алианса в Брюксел в понеделник, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Вече е официално - Швеция е 32-та държава в НАТО, написа той в "Екс". Така страната заема подобаващото й се място сред съюзниците, добавя той.

Влизането на Швеция в НАТО прави пакта по-силен, а страната - по-сигурна, допълва Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
10
 
! Отговори
USSR преди 2 месеца
До Зозо - Те и сега в Рассията мръзнат на поразия - няма газ, няма ток, няма картошки, но все още държат гарда, като за последно. Катастрофата на азиатската кенефарска дэржава е не само реална, но *** на вратата на Кремъл.
72
2
 
11
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Ягодоберач незнам дали си чувал как руските войници крадат храна и пият вода от локвите, те заразени и големи молери съсипа ги, няма кой вода да им донесе. Крадат тоалетни чинии ха ха ха ха...
71
1
 
8
 
! Отговори
Ягодоберач от Лондон преди 2 месеца
До Бонго Бонго - Ех, хич не им е лесно. Чакат комюнизъмЪ от 1917 и все не иде въпросното летално общество. Така чакаха и сриваха капитализЪмА, докато се охендриха и техните СеСеСеРета заминаха в дупката на сел-туълетната. Конец фильма и прашчай Григорий. Времето на бункерния плъх иде.
70
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Кеф. От 01.07.2024г. като вдигнат тока много копейкаджии и дръти комунисти скъсняци ще стоят на тъмно. Зимата и на студено :))))))))))))))))))))))))))
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ягодоберач от Лондон Искаш СССР пак в Берлин щото Берлин бонбеше и Лондон тогава..
68
3
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
В Бг заради комунистите симислех, че скъпи мерцедеси карат само мутрите и отидох в Германия гледам един дядо 80 те със скъп Мерцедес, после в Англия видях баба с Бентли......направо се бях объркал кво става....Руските мутри само вицове с тях.
67
1
 
2
 
! Отговори
Крусейдър преди 2 месеца
А къде се загуби порезАния истерик ,грузинското дьонме, истинския турук ернасран? Нещо не квиИичи напоследък! Да не са го скопили за втори път анадолския евнух ?!
66
0
 
6
 
! Отговори
americano преди 2 месеца
Найс !!
65
4
 
11
 
! Отговори
Ягодоберач от Лондон преди 2 месеца
До Бонго Бонго - Там ги стяга чепика русоподлогите: нито пари имат, нито оръжия, като хората, а балистичните им ракети са с двигатели проядени от химическите реактиви на горивото. Способността да излетят е равна на НУЛА. И ако някоя атомна балистична ракета излети, е твърде вероятно да цапардоса джуджетния Кремъл. Толкова могат. Това е причината да плашат с атомни боНби.
64
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ягодоберач от Лондон Англия могат да надвият на бг май само а и на фолк островите:О
63
2
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
Абе тегаво си е да си копейка в днешно време,особено в България:):):)Подритван отвсякъде като бездомно кученце с право да имаш мнение само тук под новините из интернет сайтовете:):):)Не искаш България да помага на Украйна,случва се точно обратното.България праща всичко каквото може.Не искаш демонтаж на паметника на Съветската армия.Идва флекса и реже главата на солдата:):):)
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мерцедес, Ферари, Форд Мустанг... и Волво ,срещу Москвич!
61
2
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Броят , но само колкото са пръстите на ръцете им и краката. И са много умни рускофилците и в тоалетната да ги заключат все ще намерят нещо за ядене. Способни умни, талантливи ха ха ха ха
60
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Кораби отпадат танкове няма къде там са блата в Швеция и северна Русия и затъват или не могат да запалат при минус 30. Остава само ракети и дронове но Швеция няма. Самолети Русия има много по-бързи ракети и като ги тресне на летище още няма как да излети. Самолетоносачи да но каква полза като Русия ще унищожи другата армия и сушата Ще пл;ават в Балтийско море но там са лерсна мишена. Единствено подводници но и Русия има подводници и то с посейдо. и едно ще унищожи всичко балтика
59
3
 
8
 
! Отговори
Ягодоберач от Лондон преди 2 месеца
До Анонимен 45 --- Ако беше така, досега да сте вече в Берлин и Лисабон, а вие още сте затънали из тресавищата и неможете една Одеса и някакъв си Киев да превземете. Що тъй, бря философе?
58
2
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 месеца
Хи-хи-хи, империята на злото съвсем се нахендри. Искаше Украйна извън НАТО, а сега и Швеция, и Финландия, а скоро и самата Украйна.
57
0
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Хахаааа. Аре всички копейки верни на Психото да слагат по един черен чувал в джоба и към Блатная :))))))))))))))))))))))))
56
1
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Абсолютно ягодоберач.Наистина са много заблудени. Досега ревяха, че НАТО се разпадал...и хоп още една държава.. и от 3 млн обучени войници стават плюс. Пари ли нямат НАТО? Въоръжение? Ресурси? Храна? Ядрени сили има 3.
55
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ШОС колко се разшири?
54
1
 
5
 
! Отговори
Хейт преди 2 месеца
Мечтали ли сме някога?