Швеция официално стана член на НАТО

Държавата е 32-ия член на военния алианс
145
Швеция официално стана член на НАТО
Снимка: БГНЕС

Швеция официално днес се присъедини към НАТО, като стана 32-ия член на военния алианс, съобщи правителството на САЩ, цитирано от ДПА.

Официалното изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ обявява, че днес е влязъл в сила "Протоколът на Организацията на Северноатлантическия договор с Кралство Швеция ".

Членството на скандинавската държава означава, че всички съюзници в НАТО, включително и САЩ, се задължават да защитават страната, ако бъде нападната, както и обратното. Стокхолм освен това допринася към пакта със значимата си военна индустрия, която вече снабдява няколко държави от алианса.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май 2022 г., след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари същата година. Финландия стана член на алианса през април 2023 г., но пред Швеция имаше известни пречки.

Знамето на Швеция, която от днес стана пълноправен член на НАТО, ще бъде издигнато пред централата на алианса в Брюксел в понеделник, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Вече е официално - Швеция е 32-та държава в НАТО, написа той в "Екс". Така страната заема подобаващото й се място сред съюзниците, добавя той.

Влизането на Швеция в НАТО прави пакта по-силен, а страната - по-сигурна, допълва Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Швеция трябва да е щастлива че ще приеме още имигранти.
92
4
 
0
 
! Отговори
Айде бе преди 2 месеца
До Gorskio ..... Ами кво да обяснявам на хора които мислят с малкия си мозък ? Нали ще има край на войната , нали ще има преговори , нали като искаш нещо , трябва да отстъпиш нещо , нали се пролива кръв ,и от двете страни ,( макар и за чужди интереси ) ?
91
13
 
1
 
! Отговори
Убиец на еврофили преди 2 месеца
До Късата паметОбяснявам ти: Вие европейците плащата по 60 млрд евро годишно на тъпата ви Украйна и така си ликвидирахте икономиката, Ус.райна има оръжие, но губи на фронта, затова викате ОТАН на помощ.Русия е разгромила Швеция навремето и я е лишила от имперския й статус, а на Финландия Русия взема половината територия.Щом искате ще има още от същото.
90
1
 
8
 
! Отговори
Futurolog преди 2 месеца
До Боби111 - Ех, Боби, Боби,... С това "ЩЕ" ЩЕ си останете в будеЩЕ време, неидващо. Що тъй все сте зле?
89
3
 
12
 
! Отговори
до91 преди 2 месеца
и мосвичите ще се произвеждат в Германия, бухахаха
88
2
 
8
 
! Отговори
USSR преди 2 месеца
До Анонимен 82 // Има, има,... Корабите се движат по вода, самолетите летят по въздуха, така че и островна държава да е, пак има начини да не е капо, като путинската Разорана целина - Блатная.
87
8
 
2
 
! Отговори
Боби111 преди 2 месеца
Тук много се хилите но догодина Русия ще е съюзник на ЕС, който ще е с председател Костадинов. Шеф на ЕК ще е Орбан.
86
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
отан е една маша на САЩ за налагане на хегемонията й по света.
85
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ягодоберач от Лондон Тогава, без никакви съчинения, ти си просто един пакистанец, а може би индиец в Лондон.
84
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Късата памет И Финландия и Швеция Норвегия нямат сух път и зависат от Русия. Не е поискала не ги е прокопала границата и ще стана остров и няма да може да мръднат.
83
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До българин У вашия съюз ли?
82
3
 
11
 
! Отговори
Ягодоберач от Лондон преди 2 месеца
До Бонго Бонго - Никой, дори и русофлитикът-чатарианец, не може да оспори документалистиката. Крадливо, долно и отвратително племе, считащо себе си за славяни. Славяните са дело на свободните съчинения след ВОСР, в което червените партайгеносета продължават да вярват.
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС-ето си е сериозна заплаха, затова си требе НАТО-то.
80
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАТО издиша. След като опряха да събират от ЕКВАДОР старо съветско оръжие. Няма какво да се пънете за икономическа и военна мощ на НАТО. Зеленски проси и от Бразилия оръжие, откъде ли не! Реално си има демилитаризация. Я вижте каква е ефективнпстта на натовския флот в Червено море.....
79
1
 
5
 
! Отговори
Gorskio преди 2 месеца
81 Айде бе мане - ако не е заради територия, защо присъедини 4 области ?!? И сега великият геостратег има хиляди километри граница с НАТО, ама това е друго, не е същото...
78
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До имтернет справка 2 Швеция са полустровна държава Няма откъде и армия да им помогне. Само през Русия има път.
77
9
 
2
 
! Отговори
Айде бе преди 2 месеца
До USSR .... Помисли малко бе мане , ....защо Русия е в Украйна ? Заради едно единствено нещо , казва се НАТО , не е заради територия . територия Русия има повече от колкото може да колани !
76
3
 
12
 
! Отговори
Късата памет преди 2 месеца
Някой копейка ще ми напомни ли как Путин е гросмайстор в политиката. Искаше да спира разширяване на НАТО и хоп 2 нови членки, искаше да разоръжи Украйна, Украйна вече е много по въоръжена, щеше да ни кара да плащаме в рубли, ние вече просто не му плащаме, газа щеше да става 3000 евро , а днес е около 35 евро(което е по евтино даже от преди войната), щеше да превзема Киев за три дни, превзе Авдеевка да 2 години. Направо е боГ на политиката
75
6
 
14
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Браво!Още една велика нация е в нашия съюз!!
74
2
 
0
 
! Отговори
имтернет справка 2 преди 2 месеца
В Интернет има много подробно описано каква е била структурата на армията им преди, какво са имали преди и какво СЕ ПРЕДВИЖДА да имат, СЛЕД като през 90-те години армията е силно редуцирана и преструктурирана. За бойните кораби текущото число съвсем не е впечатляващо. Вярно - имали 195 ТЪРГОВСКИ кораба. Отделно, че поделенията им НЕ били точно военни и бойни, а изпълнявали и граждански задачи....