Светият Синод: Патриарх Неофит почина от полиорганна недостатъчност

Главата на БПЦ почина в 22,22 часа
13 мар 2024 23:35, Красимир Ангелов
59
Светият Синод: Патриарх Неофит почина от полиорганна недостатъчност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Светият Синод на БПЦ излезе с официално съобщение по повод кончината на главата на Българската православна църква патриарх Неофит.

Ето пълното изявление:

"Боголюбиви братя и сестри, на 13.03.2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил.

Още по темата
Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa „Анестезиология и интензивно лечение“, на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: ВМАпатриарх Неофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
До ГаргамелНе може - изисква се стаж в черното духовенство включително като епископ и висше богословско образование.
36
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Бог да прости Патриарха.
35
3
 
3
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Бог да го прости !!! Изглеждаше добър човек ! Дано намерят достоен заместник !
34
3
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Бог да го прости!
33
1
 
5
 
! Отговори
Бог да го прости! преди 1 месец
Наум или Йоан!
32
5
 
0
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 месец
Персийската концепция на църквата възход на вечен чук:)))
31
5
 
6
 
! Отговори
Бог да го прости! преди 1 месец
Беше крайно свестен човек и истински християнин и духовник. Всички, които го наричат агент, ченге и пр. глупости, имат много здраве. Мнооого далече са от истината. Ама много. Отсега да ви кажа - ще се търси митрополит, който да е предстоятел дълго време. Ще рече или Антоний, или Николай. Макар че според мен най- достоен е Гавриил. Доколкото познавам нашата Църква, ще изберат Антоний. Не е християнско, но се обзалагам.
30
2
 
11
 
! Отговори
Българка преди 1 месец
Биг да прости Патриарха!Само ненормален като този Веселин може да се радва на смъртта на български духовник, и то патриарх!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог да го прости! Светъл път на душата му!
28
5
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Поклон пред този велик човек!Хора вие сте изгубили не само акала си ясно е че нямат пари злобните хора но сте изгубили и вярата, за нещо по добро!В случая във вас е сатаната не я търсете на друго място вие сте обречени да живеете в нищета и господ Ви гледа!
27
4
 
6
 
! Отговори
Свещичка преди 1 месец
Бог да го прости!Два месеца след изгонването.Има вероятност по рано да се е влошило и решението да е взето от друг.Борба за власт и заповед отвън.Нещо не в интерес на България.Промените в Руската църква се очеизвадни .Вече и цветята там спряха да растът.13 число на Сатаната.
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този агент поп, за разлика от другите агенти попове живя малко, агента Максим изкара до 98!
25
4
 
17
 
! Отговори
Гаргамел преди 1 месец
Да сложат тиквата, само патриарх не е бил.
24
5
 
2
 
! Отговори
В прессъобщението, преди 1 месец
Поповете след като изброяват имената на лекарите погрижили се за спасение на тялото му, ме оставиха с лош привкус. Като, че ли ги обвиняват за нещо! Явно молбите им отправени към небесния началник не са били искрени. Той не ги чу! Той не ги чува и за всичко останало, което се случва в клетата ни държавица! Те не са искрени! Фалшиви и ненужни, каквато е и тази цялата атавистична институция църквата!
23
2
 
20
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 месец
Дано не изберат сега за Патриарх Ники Ролекса, ще е катастрофа за Църквата.
22
8
 
6
 
! Отговори
Така е! преди 1 месец
Никой не е вечен. Дори и "светите бащици". Те знаят, че животът е кратък, но не искат да приемат истината и затова руското джудже си създаде закон да бъде вечно. Жалки сатанисти.
21
22
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Да вярваш в 21 век в дядо Боже е безумие. И защо е мъж с брада? Растат му косми ли? Нали е безсмъртен. Защо не е дете или жена. Има чурка, защо не я ползва? :))) А той освен Слънчевата система наблюдава ли Млечния път? А Галактика Андромеда? Тия дето вярват, че като умрат после ще живеят вечно някъде в облаците са пълни тъп0умници
20
7
 
6
 
! Отговори
От Великобритания преди 1 месец
Не знам дали е дупчен с ковид експерименталките, но това е често срещан страничен ефект сред "ваксинираните". Лично познавам човек, който оцеля след multiple organ failure миналото лято, но все още е пълна развалина.
19
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От утре започва свиреп бой с брадви кой ще го наследи.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека душата му да намери своя мир.