Мрачни прогнози: Украйна губи войната още тази година

Анализът е на бившия командващ на Съвместното командване на силите на Обединеното кралство Ричард Барънс
14 апр 2024 10:10, Петър Бойчев
457
Мрачни прогнози: Украйна губи войната още тази година
Снимка БГНЕС

Генерал сър Ричард Барънс е заявил пред BBC, че съществува "сериозен риск" Украйна да загуби войната през тази година.

Причината според него е, че "Украйна може да почувства, че не може да победи". "И когато се стигне до този момент, защо хората ще искат да се бият и да умират повече, само за да защитават незащитимото?"

Украйна все още не е достигнала този момент. Но силите ѝ изпитват критичен недостиг на боеприпаси, войници и противовъздушна отбрана. Нейната широко прокламирана контраофанзива миналата година не успя да измести руснаците от завзетите от тях територии и сега Москва се подготвя за лятна офанзива, допълва британската медия.

Как ще изглежда тя и какви са вероятните ѝ стратегически цели?

"Формата на руската офанзива, която предстои, е доста ясна", смята генерал Барънс.

"Виждаме как Русия се бие на фронтовата линия, използвайки предимство от пет към едно в артилерия, боеприпаси и излишък от хора, подсилен от използването на нови оръжия.", предава Фокус

Сред тях е бомбата ФАБ, адаптирана "тъпа бомба" от съветската епоха, снабдена с перки, GPS насочване и 1500 кг взривно вещество, която опустошава украинската отбрана.

"В някакъв момент това лято, заявява генерал Барънс, очакваме да видим голяма руска офанзива с намерението да се направи нещо повече от пробив напред с малки успехи, за да се опитаме да пробием украинските линии.

"И ако това се случи, ще рискуваме руските сили да пробият и след това да навлязат в райони на Украйна, където украинските въоръжени сили няма да могат да ги спрат."

Но къде?

Миналата година руснаците знаеха точно къде е възможно да атакуват Украйна - от посока Запорожие на юг към Азовско море. Те планираха и успешно притъпиха настъплението на Украйна.

"Сега ботушът е на другия крак", тъй като Русия съсредоточава войските си и кара Киев да гадае къде ще атакува следващия път.

"Едно от предизвикателствата пред украинците, смята д-р Джак Уотлинг, старши научен сътрудник по сухопътни войни в Кралския институт на обединените служби (Rusi), е, че руснаците могат да избират къде да насочат силите си.

"Това е много дълга фронтова линия и украинците трябва да могат да я защитават цялата."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
11
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 месец
Тоя трябва да е ял семки от ябълка та се досеща толкова. За всички останали това е ясно отдавна.
30
1
 
17
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 месец
иран има армия 5 милиона, трудно ще бъде "размазан", колкото и да се пъне дядката биден
29
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кво... Тагарев изпразни военните складове, защо сме Втори по плащане на укрозаемите, защо лишаваме работещите бедни и пенсионерите, защо изхранване укротъртеите по Черноморието...
28
2
 
14
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 месец
Трябва Виновните да се изправят в ХАГА .
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой какво е спечелил и изгубил ще стане ясно след края на третата световна война. Това в момента е само началото.
26
2
 
27
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХ преди 1 месец
Заглавието трябва да е Украинците губят държавата си до края на тази година.
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Американците постъпиха по същият начин и с грузинците преди време,насъскаха ги срещу руснаците ,обещаваха им всякаква помощ ,но когато руснаците ги смазаха изчезнаха яко дим от Грузия и им казаха само едно SORRY,та това очаква и украинците...а останалите приказки,че Конгреса не отпускал пари ,са само ала-бала и за замазване на очите...вече се готви другият конфликт между Иран и Израел,там ще бъде много интересно...
24
19
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Нейната широко прокламирана контраофанзива миналата година не успя да измести руснаците от завзетите от тях територии -----///---- Напротив, измести ги и сега руснаците все още се борят да си върнат загубеното.
23
30
 
2
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 1 месец
бой по руските чутори Иван Вазов е написал стихотворение подходящо за този случай. По централната руска телевизия вече говорят открито за ядрена световна война. Казват че така Русия със сигурност ще спечели. Защото руснаците щели да отидат в рая, а всички други просто щели да умрат.Обаче Свети Петър гледал руска телевизия. И от Рая като разбрали, че руснаците ще идват, подали молба за членство в НАТО.
22
3
 
27
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Както казах в началото на войнатаУкраинците ще влачат зельо като кадафи по улиците - като разберът как ги е льгалЩе плащаг заеми кьм фед докато са живи и те и децата им
21
2
 
22
 
! Отговори
НАПОМНЯНЕ преди 1 месец
Да ви напомня за САЩ и Афганистан - Много Хора умряха на Колесниците на Последния САЩ Самолет от Кабул .
20
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само Украйна, очертава се и Ислямисти Иран да бъде размазан.
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато войната бъде загубена и всичко отиде на вятъра и милиони бежанци се изтърсят в ЕС, тогава военнолюбците ще поемат политическа отговорност за тази лудост и се надявам никога повече да не управляват държави в ЕС. Ако сме в това положение в момента, то е заради тях и съюзниците им. Приближаваха Русия постоянно от 1990 г. насам и като за капак на всичко си въобразиха от Украйна да правят анти-руска военна база. Е, няма да стане тази.
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква е тази про путинска пропаганда? Нали Украйна печели, нали Русия няма ракети, а Урсула ни каза, че ползвали части от украински домакински електроуреди....
17
1
 
26
 
! Отговори
А. Що така бе ? преди 1 месец
Какво става със Големият Контра Наступ на нацистите ? Миналата година Зеленски обеща че това лято 2023г щял да се къпе на плажа в Крим....!??
16
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук няма нищо за прогнозиране ! Единствения въпрос е : как точно САЩ, ще "самоубият" Зелята - с куршум или с отрова ?
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извинете, но май сякаш беше ясно, че ще се стигне до тук. И отново онези, които задават въпроси биват обявявани за конспиратори. А какво ще се случи, когато укрите спрат да се бият? Идва момента, в който ще поискат и хора. И тогава?Ще ни убеждават ли, че това е висша цел и всеки трябва да е готов да умре за нея? А защо никой не им наритва тъ пите за дници и да ги принудят да преговарят, а? Джуджето в кремъл защо още не е на масата и той да преговаря? Вече писна тази слъзлива история!
14
2
 
37
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 месец
ако америка загуби войната до есента, биден отива в небитието, а фондерлейеновката ще гледа втори мандат през крив макарон. същото важи и за боковци, кировци, деляновци и всички пудели дето лаеха срещу русия
13
2
 
30
 
! Отговори
до 3 преди 1 месец
Санкциите срещу Русия са над 13 000 само на 23.02.24 Байдън обяви 500 нови санкции. Но както виждаме Путин и Руснаците си го местят в другия крачол и продължават да млатят Укрозомбитата.
12
1
 
42
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Западът проми украинските мозъци и ги надъха, накараха украинците да повярват, че с малко оръжие от запад ще победят Русия и ще свършат мръсната работа, ще разпаднат Русия, защото това е крайната цел.... и сега Западът се страхува, че украинците може да прогледнат и видят горчивата истина как са ги използвали. Това иска да каже генералът...