Столична община става собственик на стадиона на Левски

Заедно с него се прехвърлят и прилежащите спортни зали на "Герена"
24 апр 2024 12:08, Стела Стоянова
9
Столична община става собственик на стадиона на Левски
Снимка БГНЕС, архив

Опитите на "Левски" за модернизиране на стадион "Георги Аспарухов" навлязоха в нова фаза, след като днес бе одобрено решение за прехвърляне на собствеността на спортния комплекс от областната управа на София към Столична община.

Това бе направено с решение на архитектурната комисия на Столичния общински съвет, което бе прието единодушно. По тази причина утре се очаква общинарите да гласуват само формално това предложение. Заедно с "Георги Аспарухов" към общината се прехвърлят всички прилежащи спортни зали в комплекса на "Герена", пише "Сега".

Така се отваря пътят към придобиване на стадиона на дългосрочна концесия - нещо, което собственикът на "Левски" Наско Сираков изтъкна като задължително условие за нов стадион. Дори в началото на февруари бе учредено от клуба дружество "Стадион Георги Аспарухов" ЕАД, което има за основна цел именно изграждане на ново съоръжение. То обаче ще може да заработи реално едва след сегашното решение на СОС.

Още по темата

В момента ст. "Георги Аспарухов" е собственост на Областната управа, а "Левски" имаше привилегията от 1998 г. да не плаща наем за ползването на съоръжението, а само данък сгради и такса смет, които бяха дължими към общината. В последните години обаче футболният клуб не бе коректен платец и се натрупаха задължения за около 2 млн. лв. В началото на този месец столичната община се съгласи да се сключи 3-годишно споразумение с "Левски" за разсрочено плащане. Така не само бе елиминирана опасността от проблем с лиценза на клуба за следващия сезон, но и решен въпросът с висящия дълг.

Със споменатия договор за разсрочване вече "Левски" ще има право да кандидатства за концесия. Всъщност на 1 март от клуба обявиха, че са задействали процедура по учредяване на безвъзмездно право на строеж на стадион. Документите бяха внесени в областната администрация, откъдето сега предстои да бъдат прехвърлени към Столична община.

Те бяха внесени и в Министерството на младежта и спорта, с което Наско Сираков активно комуникира в последните години. Той имаше срещи последователно с трима спортни министри - Радостин Василев, Весела Лечева и Димитър Илиев, на които преговаряше именно за помощ при решаването на документалните казуси около собствеността на стадиона.

Всъщност "Левски" вече веднъж придоби право за ползване на стадиона на концесия за срок от 35 години. Това стана със спешно решение на правителството на Бойко Борисов от февруари 2021 г., когато стадион "Георги Аспарухов" бе включен спешно в държавния план за концесии за периода 2021-27 г.

Тогава обаче Министерският съвет постанови: "министърът на младежта и спорта ще предприеме действия за възлагане на концесия за строителство на „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, град София, община Столична, област София".

Все пак фактът, че принципал на съоръжението си остана Областната управа и имотът така и не бе прехвърлен към спортното министерство попречи за по-нататъшни стъпки към модернизирането на стадиона. А и не последва очакваната финансова помощ от държавата, за която Сираков неколкократно призова.

И към момента обаче не е ясно с какви средства ще се обнови ст. "Георги Аспарухов", след като той вече ще е собственост на общината и клубът ще кандидатства за нова концесия. Факт е, че в "Левски" изпитват сериозни трудности по издръжката на клуба, тъй като все още имат да погасяват дългове към НАП и Столична община за общо 5.762 млн. лв.

Остава надеждата за държавно подпомагане по схемата с пловдивските "Ботев" и "Локомотив", чиито стадиони също са общинска собственост и това даде възможност на правителството да преведе средства за построяването на техните съоръжения именно към община Пловдив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Левски беше отбор на съмишленици от района от църквата Свети Георги на бул. Патриарх Евтимий до сегашното НДК. Ведомствен принцип във спорта се въвежда от около 1950 година и отбора на МВР е Спартак, а не Левски.
7
5
 
5
 
! Отговори
Ivan преди 1 месец
Общинско-милиционерско отборче...
6
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 1 месец
Тиии въобще знаеш ли кога защо и как е построен стадион Георги Аспарухв!? Ама от "разбирачи" ей!!!!
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добре ще е да върнат на Левски терена на стадиона от 1936-1949 години, т.е. там където сега е националния стадион Васил Левски.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Строежът на стадион Георги Аспарухов е започнал 1960 година и е завършен през 1963 година. Каква национализация те гони?
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виждате каква неспаведливост е бил Комунизма. Стадион Георги Аспарухов е построен с частни дарения, но както всичко по онова време и той бива национализиран и днес е собственост на държавата - която и тя не знае кой точно департмент да организира. Областанта Администрация ли, общината ли? Министерството ли? Ако чакате на държавата - каква държава? че то няма държава!
2
1
 
8
 
! Отговори
Наско Газа преди 1 месец
Вън от Левски заедно с останалите мутри.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май частният мутренски бизнес и той се оказа "успешен", колкото и камунистическата държавна икономика. Със стари ***"ви нов бардак се не прави.