Кубинци се бият на страната на Русия за пари и паспорти

Те не се нуждаят от визи и има директни полети до Москва
5 май 2024 12:30, Петър Бойчев
215
Кубинци се бият на страната на Русия за пари и паспорти
Снимка БНР

Русия вероятно е вербувала кубински граждани да се бият в нейната армия в Украйна, показва проучване на Би Би Си.

През септември и октомври 2023 година паспортни данни на над 200 кубинци, за които се твърди, че са се присъединили към руската армия, изтекоха онлайн по проукраинска платформа InformNapalm, съобщи БНР.

Данни са получени, според сайта, чрез хакване на имейлите на руски военен служител в Тула, южно от Москва. Проучване на Facebook показа, че 31 от имената, споменати в изтичането на информация в Украйна, съвпадат с акаунти, чиито собственици изглежда са в Русия или са свързани с руската армия.

Някои например са публикували свои снимки, облечени в руска военна униформа, или на места с улични табели на руски език или с руски номера.

Други посочват Русия като текущо място на пребиваване. Набирането на чужденци, които да запълнят големите загуби в жива сила, също помага на Кремъл да избегне рисковете, свързани с опитите за насилствена мобилизация на руснаци, коментира Би Би Си.

Когато Русия обяви частична мобилизация през 2022 г., стотици хиляди мъже напуснаха страната. Довеждането на кубинци в Русия е сравнително лесно. Двете страни са съюзници от времето на Студената война, кубинците не се нуждаят от виза, за да пътуват до Русия, а директните полети до Москва улесняват пътуването.

Междувременно изгодните военни договори, предлагани от Русия, привличат кубинските мъже, които отчаяно се опитват да избягат от влошаващата се икономическа криза на санкционирания от САЩ остров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: кризавойнаКубаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи рашистите воюват с ирански дронове, сев. корейски снаряди и ракети, кубинци, чернокожи разни..., аа после НАТО воювал в Украйна. Нещо кремлинската пропаганда никак я няма. Трябваше американците да се намесят адекватко още преди 2 години. Сега червения площад щеше да е синьо-жълт. А и защо не в цветовете на макдоналдс.
128
4
 
11
 
! Отговори
Гюргя преди 1 месец
ОБИЧАМ ТЕ РУССИЯ! ОБИЧАМЕ ПУТИН И СВОБОДАТА НА НАШАТА МАЙКА РАССИЯ! ОБИЧАМЕ ФИЛИП КИРКОРОВА - ЕТА РУССКАЯ МАДОНА! ТОВА Е НАШАТА БРАТСКА ДЪРЖАВА НИЕ Й СЕ КЛАНЯВАМЕ ПОКОРНО. В МОЕТО ХУБАВО ПАНЕЛНО ЖИЛИЩЕ НАД ВРАТАТА СЪМ ЗАЛЕПИЛА ЕДНА КОПЕЙКА ОТ 1985 ГОДИНА И ТЯ МИ Е НА КАДЕМЧЕ! Я ЗА РАДИНУ Я ЗА ПУТИНА!
127
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти сигурен ли си, че бягат в САЩ? Да, Маями е по-близо, а до Русия трябват мъни мъни и полети и още....Но в Русия някак си са се оказали доста кубинци по университетите на работа. Ще се изненадаш, но в Русия бягат не само кубинци, но и австралийци и американци. Имаш ли интернет или пишеш от някой квартален клуб и не можеш да провериш?
126
6
 
15
 
! Отговори
сиромах преди 1 месец
А защо не коментирате ,за без пари ли се биеха нашите войници в Афганистан или за интересите на САЩ,които избягаха накрая след 20 години люти битки с чалмалиите дето нямаха танкове,БТР ,самолети,че на всичкото отгоре им оставиха и оръжие за около 80 милиарда долара,щото много бързаха!Много е лесно да впрегнеш цялото НАТО,че и още да се бие за твоите интереси и великата ти армия!
125
10
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Кубинците бягат в САЩ,а не в пропадналата и мизерна Русия.
124
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
руските сили пр4евзеха очеретино, идва ред на часов яр
123
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В цял свят, най-желан е руския паспорт!
122
4
 
7
 
! Отговори
:))) преди 1 месец
Майор Костя Копейкин..
121
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стигнах до ,, Русия ВЕРОЯТНО е вербувала кубински граждани '' и отидох да се изс ..ра.
120
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българи кандидати няма ли? Нали много обичат Русия!
119
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко метра останаха до Киев?
118
6
 
10
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Да допълня.На сръбските наемници, руснаците им викат балкански цигъне.
117
7
 
2
 
! Отговори
натовски лентяй преди 1 месец
ами в украйна наемници от западния свят да не се бият от любов към Зеленски
116
7
 
9
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Разни наивници,дори с военен опит да и в двете армии.Тези в украинската американци и англичани разбраха,че там не е като в Ирак,където те стрелят,в Украйна те са под обстрел.Качествените наемници са в частни армии,чиито ръководство договаря конкретна мисия без да зависи от хрумвания и действия на възложителя,а не като тези да се поставят в ролята на пушечно месо в резултат на заповеди от разни кариеристи и калинки заели постовете си с политическа протекция.
115
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А от Възраждане, защо няма?
114
7
 
8
 
! Отговори
До 82 ОМБРвгзъ преди 1 месец
Прав си. Укро Вермахта е близо до Донецк...Но не и в Крим
113
8
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
"Бяга прес глава" ей,потен "укровермахта" е на 25км.западно от Донецк,не от Авдеевка,а от донецк! Сигорно си имал в предвит пълзи...Обобщение: ден пабедай наближава,а победа няма!
112
12
 
10
 
! Отговори
Колева преди 1 месец
За какво са им тези руски паспорти ?! Ще станат по-умни или по-брадясали ?! Всичката я оправили до паспортите опряли :))) Наивни младоци !
111
18
 
12
 
! Отговори
До всички Долни преди 1 месец
Какво става със Големият Контра Наступ на нацистите ?Зеленски нали обеща че това лято (2023г) щял да се къпе на плажа в Крим ? Според западната преса Бандер Офците в момента "Разменят земя срещу време" ?!? А всъщност Укро Вермахта от няколко дни бяга през глава и яде як пердах на Източния фронт, който бавно но сигурно се премества на запад всеки ден. Иначе вие (Бандер феновете) си се радвайте на статията спусната от Козяк.
110
16
 
15
 
! Отговори
Лични впечатления преди 1 месец
Благодарение на руснаците кубинците имат изключително добре развита култура. Единствената островна карибска държава, която има интелигенция. А хората от руско време са образовани и с високи идеали. Всички други съседи островитяни са диваци с ниски страсти. Сами си вадете изводите