Кубинци се бият на страната на Русия за пари и паспорти

Те не се нуждаят от визи и има директни полети до Москва
5 май 2024 12:30, Петър Бойчев
215
Кубинци се бият на страната на Русия за пари и паспорти
Снимка БНР

Русия вероятно е вербувала кубински граждани да се бият в нейната армия в Украйна, показва проучване на Би Би Си.

През септември и октомври 2023 година паспортни данни на над 200 кубинци, за които се твърди, че са се присъединили към руската армия, изтекоха онлайн по проукраинска платформа InformNapalm, съобщи БНР.

Данни са получени, според сайта, чрез хакване на имейлите на руски военен служител в Тула, южно от Москва. Проучване на Facebook показа, че 31 от имената, споменати в изтичането на информация в Украйна, съвпадат с акаунти, чиито собственици изглежда са в Русия или са свързани с руската армия.

Някои например са публикували свои снимки, облечени в руска военна униформа, или на места с улични табели на руски език или с руски номера.

Други посочват Русия като текущо място на пребиваване. Набирането на чужденци, които да запълнят големите загуби в жива сила, също помага на Кремъл да избегне рисковете, свързани с опитите за насилствена мобилизация на руснаци, коментира Би Би Си.

Когато Русия обяви частична мобилизация през 2022 г., стотици хиляди мъже напуснаха страната. Довеждането на кубинци в Русия е сравнително лесно. Двете страни са съюзници от времето на Студената война, кубинците не се нуждаят от виза, за да пътуват до Русия, а директните полети до Москва улесняват пътуването.

Междувременно изгодните военни договори, предлагани от Русия, привличат кубинските мъже, които отчаяно се опитват да избягат от влошаващата се икономическа криза на санкционирания от САЩ остров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: кризавойнаКубаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
16
 
21
 
! Отговори
Логист преди 1 месец
Дали ще живееш в Куба или ще бъдеш разпарчетосан по бойните полета на Матушката, е все тая. Даже втората опция е по-приемлива.
108
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой знае от затворите ли саги събрали . Да им осигуряват паспорти или заблуждават .
107
21
 
14
 
! Отговори
Е и какво преди 1 месец
Натю+ пудели как наливат пари и джепанета, а и хора на Укрия... така останалия свят ще помага на Русия... нормално и честно и!!!!
106
29
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се бият ,а се предават на украинците и са готови с американското гражданство
105
24
 
25
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Белгород трябва да започне да отвръща на бомбардировките на Кремъл.
104
16
 
16
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Вчера дългата ръка на Кремъл ми сви килимчето от джамията в Хасково.
103
11
 
19
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Руски шпиони ми спряха водата и ходя от два дена насапунисан с висока температура и станах биполярен....апчх. Слава Русия.
102
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сметките ще покажат колко милиона УКР са получили за всеки загинал войник от страните на НАТО. милярдите са близо 800 000 000 000, ако един е загинал значи 800 милярдаса дадени на УКР, ако 800 по един милон и тн. смятай народе подлоста на Зеленски, който е пряко виновен за смъртта на на 200 000укр, незнайно колко зап наемници, както и за лъжите, кризат и инфлацията на Запада. Они че да си го смелят на зелена био моликулна латексова боя за боядисванеНаСвинефермите
101
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тези, които се бият на страната на Украйна, даром ли го правят?
100
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Снимката е колажирано-монтажистка. В Куба няма селфони. Хората са свободни да си говорят през улиците без да ги, подслушват, записват и шантажират продавачите на найлонени играчки трабантени каросерии за колите и трици в каймите.
99
21
 
20
 
! Отговори
Деукраинизацията преди 1 месец
върви с пълна сила, с помощтта на Запада!
98
17
 
18
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 месец
2340:58Скоро Одеса....снощи опукахме поредните натотстъпващи арийци...Довечера пак на лов... факт е че умират и са все млади...жалко е, на всеки 4-7 младока има един баш башкъ около четиридесетте петдесетте обикновено татуас с нашиФки....Още по лошо е да видиш в някои училища каква ""прекрасна" худежествена литература с австрийски произход има....Не са се посвенили и на вярата да посегнат....полски клерици католици в православни храмове ...вън вашта мама
97
21
 
28
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
ПЪЛНА ЛЪЖА. Автора цитира украински информатори и не споменава колко се бият на страната на украинските фашисти. Дезинформацията е пълна. Когато не се споменават точни имена то това е явен фейк.
96
16
 
19
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Братушки те Ти! Защото на мен не са ми никакви,и никой като теб да не си позволява да ми ги прикачва,още по-малко като мой братушки!
95
13
 
21
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Прес оная работа ми е кой ме мрази,също и за братушките ти,и аз ги мразя,а за България не си познал!
94
15
 
11
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
До Христо Христов Така е,връщат се за да работят против диктатурата на пурпорногъзияБабун,призовани в редиците на ЦРУ,което бублично обяви,че за нищо на света няма да изпусне момента за вербовка! Панимаеш ли бре Ице или реотана ти е руски?
93
21
 
23
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Поляци, англичани и всякакви други се бият на страната на Украйна.Поляци доброволци почти не останаха. Рашистите са елиминирали 25хил.поляка вече.
92
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
91
32
 
24
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Най-добрия руски окупатор е мъртвият руски окупатор Смърт за "братушките"
90
4
 
13
 
! Отговори
До 92 преди 1 месец
Да, връщат се из стационарните и подвижни крематориуми. Велико "завръщане".