СЗО предупреждава: На пазара има фалшив Ozempic

Тези фалшиви продукти могат да бъдат вредни
22 юни 2024 08:12, Александър Попов
7
СЗО предупреждава: На пазара има фалшив Ozempic
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната здравна организация (СЗО) издаде предупреждение за фалшиви версии на лекарството за диабет тип 2 Ozempic (семаглутид) на Novo Nordisk. Поради голямото търсене на Ozempic, Wegovy (друг продукт със семаглутид за отслабване) и други подобни лекарства като Mounjaro (тирзепатид) на Eli Lilly, недостигът в световен мащаб е довел до появата на фалшиви продукти.

СЗО съобщи, че през октомври 2023 г. в Бразилия и Обединеното кралство са открити фалшифицирани партиди Ozempic, а през декември 2023 г. - в САЩ. Това е първото официално известие във връзка с фалшификатите, но от 2022 г. насам има все повече съобщения за фалшиви продукти със семаглутид в световен мащаб.

Тези фалшиви продукти могат да бъдат вредни, като потенциално могат да причинят здравословни усложнения от неправилни съставки и недекларирани допълнителни активни съставки като инсулин. СЗО съветва пациентите да избягват закупуването на семаглутид от непроверени източници, като например някои онлайн уебсайтове.

Помощник-генералният директор на СЗО по въпросите на достъпа до лекарства и здравни продукти д-р Юкико Накатани призова здравните специалисти, регулаторните органи и обществеността да бъдат наясно с тези фалшифицирани партиди и да съобщават на съответните органи за всички подозрителни лекарства.

Въпреки че не препоръчва употребата на семаглутид за лечение на диабет поради високата му цена, СЗО разработва насоки за потенциалната му употреба при лечение на затлъстяване като част от модел за комплексни грижи. През 2023 г. Ozempic генерира около 14 млрд. долара приходи, което представлява 41% от общите продажби на Novo Nordisk. Компанията увеличи цената на лекарството по-рано тази година, като четириседмична доставка вече струва 969 долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Граф Промоций преди 2 седмици
Мързеливи тлъстаци искат да отслабват с лекарство, затова не достигат количества в световен мащаб.
6
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 3 седмици
А фалшиви "ваксини"?...... хи хи хи
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За мен също СЗО е терористична организация! Даже лично на мен Ислямски джихад е навредил в пъти по-малко, отколкото СЗО ! Желая им болезнена смърт!
4
0
 
4
 
! Отговори
Като чуя преди 3 седмици
С.ЗО се сещам за Теро рист на чело ѝ,плюс насилствено бодене с нанотек за промяна на човешкия ген.
3
1
 
5
 
! Отговори
СветовноЗло преди 3 седмици
С ЗО даго д у х а!
2
2
 
5
 
! Отговори
Пък преди 3 седмици
Зелю е нелегитимен, избори демократични кога?
1
1
 
8
 
! Отговори
Хабибито преди 3 седмици
СЗО е посмешище... Вече се ползва за защита на държавите монопола фирми.... Генетици да няма, ние сме бухалка !