Учителите спират стачката

СБУ прие да спре стачката, КТ "Подкрепа" се също се оттегли от протестните действия
16 дек 2005 14:05,
Учителите спират стачката
Снимка: Булфото

Синдикалният съвет на Синдиката на българските учители /СБУ/ прие на днешното си заседание четири решения по повод стачните действия на структурите си.

Съветът предлага да се спрат ефективните стачни действия като се запазва стачната готовност.

Синдикалистите решиха да не подписват стачно споразумение за увеличение на работните заплати в средното образование по схемата - 4 на сто от 1 януари 2006 година и 6 на сто от 1 юли.

Съветът гласува да се подпише стачно споразумение за увеличение на заплатите в образованието по схемата - 4 на сто от 1 януари 2006 година, 6 на сто от 1 юли и запис за увеличение на работните заплати от 1 октомври, чрез което да се достигне средно годишно увеличение на заплатите през 2006 година, съгласно стачните искания на синдикалния съвет.

Синдикалният съвет на СБУ благодари на членовете си, които организираха и участваха в митинга, в гладната стачка и в ефективната национална учителска стачка.

По-рано от КТ "Подкрепа" обявиха, че се оттеглят от стачните действия на учителите, съобщи вицепрезидентът на конфедерацията Димитър Манолов пред журналисти.

КТ "Подкрепа" ще се оттегли от стачните действия, след като се постигне договореност 6-процентното увеличение на учителските заплати от юли да бъде безусловно, казаха оттам.

В декларация на Националния синдикален съвет /НСС/ на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" се заявява, че въпреки че не са удовлетворени стачните искания на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", Националният синдикален съвет е приел решение за прекратяване на ефективните стачни действия и подписване на предложеното от правителството споразумение.

Недобрата координация на учителските синдикати, слабата подготовка и активност на стачката, политическата обстановка в страната и неудачно избраният момент за провеждането на стачните действия принудиха ръководния орган да вземе това решение, се казва в декларацията.

НСС декларира, че от началото на 2006 година започва целенасочена подготовка за действия, които ще доведат до удовлетворяването на националните стачни искания от месец април 2005 година.

Декларираме, че ще използваме всички методи и форми за протест, разрешени от законите, за постигане на исканията, включително и неоткриване на учебната 2006/2007 година, допълниха още от синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание